Ongewenst zwanger, wat nu?

Ongewenst zwanger, wat nu?

Je bent ongewenst zwanger geraakt en je wereld kan even helemaal op zijn kop staan door die ontdekking. Je staat voor een lastige keuze die je in een relatief korte tijd moet maken: wil je de zwangerschap uitdragen of afbreken? Om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen, is het belangrijk om na te denken over je kinderwens, je leefsituatie en de gevolgen van je beslissing.

Ongewenst zwanger: welke mogelijkheden heb je?

Hoe je zoā€™n belangrijk besluit neemt, is uiteraard voor iedereen anders. Het kan zinvol zijn om te beginnen met het ordenen van je gedachten en gevoelens. Laat je niet overspoelen door emoties, maar neem afstand van de situatie. Probeer zoveel mogelijk informatie te zoeken over de verschillende mogelijkheden die je hebt als je ongewenst zwanger bent.

Vervolgens weeg je de mogelijkheden op tegen hun consequenties, zowel op korte als lange termijn. Hoe gaat je toekomst eruit zien? Welke dilemmaā€™s zie je? Wat zegt je verstand en wat zegt je gevoel? Vraag advies aan je familie of vrienden en vraag advies aan iemand die niet betrokken is bij je keuze. Besef dat het een beslissing is van dit moment, met alles wat je nu weet, denkt en voelt.

Waar kan je terecht als je ongewenst zwanger bent?

Voor vragen over je besluit of de verschillende mogelijkheden kun je terecht bij het FIOM. Zij beheren ook de website Infopunt onbedoeldzwanger. Een onafhankelijke informatiepunt dat steun biedt, voorlichting geeft en helpt bij het doorverwijzen naar een passende partij voor een keuzehulpgesprek als hier behoefte aan is. Via de telefoon of online chat-functie kun je op ieder moment van de week in gesprek met de medewerkers van onbedoelzwanger.info. Het informatiepunt is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Als je weinig mensen om je heen hebt met wie je kunt praten over je beslissing, kun je ook de online keuzehulp op de algemene website van het FIOM raadplegen. Voor deskundige informatie over ongewenste zwangerschappen en het eventueel afbreken daarvan middels abortus, kijk je bij Gynaikon klinieken.

Wat als je nog heel jong bent?

Ben je nog jong en wil je graag hulp bij je keuze? Ook hiervoor kun je terecht bij Fiom. Het artikel Tienerzwangerschap: wat moet je weten kan uitkomst bieden bij je mogelijkheden en overwegingen.

Beeld: iStock.com/Rawpixel