Je partner tijdens jouw zwangerschap

Je partner tijdens jouw zwangerschap

Je zwangerschap is voor jou een ingrijpende gebeurtenis, maar ook voor je partner. Wat kan je partner verwachten van de komende 9 maanden?

Robin de Jong

Wijze raad van

Robin de Jong

Vaderschapsexpert

Wat kan je partner verwachten tijdens jouw zwangerschap?

Het idee dat je partner over een aantal maanden ouder wordt, kan best beangstigend zijn. Zelfs als jullie volledig bewust voor een kind hebben gekozen. Nu het ineens een vaststaand feit is geworden en het moment waarop de baby wordt geboren dichterbij komt, kan hij of zij het een beetje benauwd krijgen.

Hoe moet je partner omgaan met de wisselende stemmingen van jou tijdens de zwangerschap? En hoe zit het met seks? Kan dit geen kwaad voor de baby? Wat moet er allemaal geregeld worden? Het zijn vaak vragen waar partners vaak mee rondlopen. Probeer regelmatig met elkaar in gesprek te gaan. Stel vragen aan je partner en ga samen op zoek naar antwoorden. Kijk hierin wat bij jullie past. Blijven communiceren is hierbij belangrijk.

Tips om je partner te betrekken bij je zwangerschap

Voor je partner kan het, vooral aan het begin, heel onwerkelijk voelen dat jullie samen een kind krijgen. Door je partner zoveel mogelijk bij je zwangerschap te betrekken, kunnen jullie samen toeleven naar de geboorte van jullie kind. Met onderstaande tips kun je je partner meer bij de zwangerschap betrekken. Het is goed om te beseffen dat je partner deze periode op een andere manier beleeft dan jij. Tot het moment van bevalling is het voor de meeste aanstaande vaders nog redelijk ongrijpbaar. Wees bewust van je eigen enthousiasme en de belevingswereld van je partner.

  • Ga samen met je partner naar de verloskundige en echo’s. De informatie die je daar krijgt, is ook voor je partner van belang. Denk bijvoorbeeld aan keuzes om wel of geen NIPT te doen en hoe en waar je wilt bevallen. Wat dacht je van het luisteren naar het hartje? Een magisch en onvergetelijk moment.

  • Ga samen op pad om babyspullen te kopen voor jullie kleintje en bespreek belangrijke keuzes samen. Hoe gaan jullie het straks regelen met werk, de oppas. Welke kinderopvang kiezen jullie? Doe het zoveel mogelijk samen.

  • Praat over je zwangerschap, over jullie kind. Geef aan wat je voelt, bedenk samen welke babynamen jullie mooi vinden en fantaseer over jullie kind. Op wie zal hij het meest gaan lijken?

  • Laat je partner regelmatig je buik voelen. Zo zal je partner op gegeven moment jullie kleintje voelen schoppen. Wederom een onvergetelijk moment.

  • Ga op babymoon. Helemaal als het je eerste is, is het heerlijk om samen nog even in alle rust te genieten van elkaar. Boek een vakantie, weekendje weg of ga een dagje samen ontspannen.

  • Organiseer een daddyshower. Het wordt ook wel een dadchelor-party genoemd. Een feestelijke dag voor je partner om te vieren dat hij vader wordt. Wordt jouw partner ook moeder? Dan kun je haar ook in het zonnetje zetten tijdens een babyshower of nog los een mommyshower voor haar organiseren.

  • Ga samen naar een bevalcursus of informatieavond over bevallen. Jouw bevalling is tenslotte de grande finale van je zwangerschap. Een klus die jij als zwangere vrouw moet klaren, maar waarbij je de support van je partner ook heel hard nodig hebt. Wel zo fijn als die weet wat er ongeveer gaat gebeuren en wat jouw wensen zijn. Een bevalcursus helpt hierbij. Je kunt kiezen voor een informatieavond (vaak via je verloskundige) of zelf een bevalcursus zoeken en volgen. Geen zin in een cursus? Schrijf een geboorteplan en bespreek die met je partner.

Hoe zit het met geboorteverlof voor partners?

Je partner heeft recht op vijf dagen, volledig doorbetaald, geboorteverlof om bij de bevalling te zijn, aangifte te doen bij de Burgerlijke Stand en natuurlijk om te genieten van jullie nieuwe gezin. Je partner is verplicht om zijn werkgever zo snel mogelijk te laten weten wanneer het geboorteverlof wordt opgenomen. Dit mag mondeling of schriftelijk. Het geboorteverlof kost geen vakantiedagen en het salaris wordt gewoon doorbetaald. In sommige caoā€™s of werkgeversregelingen staan andere afspraken over geboorteverlof. Je partner heeft altijd recht op het wettelijke minimum aantal verlofdagen; de werkgever mag het kraamverlof niet weigeren.

Aanvullend geboorteverlof

Aansluitend op het reguliere geboorteverlof voor partners heeft je partner ook recht op vijf weken aanvullend geboorteverlof. Dit wordt voor 70% doorbetaald. Voor het aanvullend geboorteverlof geldt dat je partner tot vijf weken aanvullend geboorteverlof kan opnemen. Dit moet wel binnen zes maanden na de geboorte van jullie kind gepland worden. Ook is een voorwaarde dat eerst het geboorteverlof van Ć©Ć©n werkweek is opgenomen, het reguliere verlof dus.

Ouderschapsverlof opnemen

Ook kan je partner ouderschapsverlof opnemen. Elke ouder met kinderen onder de acht jaar heeft hier recht op. Jij en je partner hebben recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof. Je kunt deze betaalde weken alleen opnemen in het eerste levensjaar van je kind.

Beeld: iStock.com