Ik word vader, en nu?
Vanaf het moment dat je vader wordt komt er veel op je af. Wat nu? Wat is je rol tijdens de zwangerschap en in de eerste maanden van het leven van je kind? Ontdek hier wat er van je wordt verwacht.
Wijze raad van
Robin de JongVaderschapsexpert
Wanneer je hoort dat je vader wordt, gaan er waarschijnlijk wel 100 vragen door je heen. Veel praktische vragen, maar waarschijnlijk ook principiële zaken. Je rol als (aanstaande) vader pakken begint bij je houding en instelling. Vader worden betekent meerdere rollen vervullen. Je bent een coach voor je partner om haar te steunen, een cheerleader om haar te motiveren en aan te moedigen. Je bent ook de advocaat om haar belangen te behartigen wanneer ze je het meest nodig heeft. Natuurlijk ben je ook de mede-ouder die samen beslissingen maakt over jullie kind. Maar je bent ook student, er is nu eenmaal heel veel te leren in aanloop naar je vaderschap.
Uit onderzoeken weten we dat een betrokken vader zijn belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind. Hoe zorg je ervoor dat je als vader deze belangrijke rol en positie inneemt?
In de verloskundigenpraktijk
Eén van de eerste professionals die je tegenkomt is de verloskundige. Hoe kies je een praktijk? Wat gebeurt er bij de verloskundige? Ga ik mee naar de afspraken, en naar hoeveel van de afspraken? Allemaal goede vragen die ik ook had toen ik voor het eerst vader werd. Het allerbelangrijkst is dat jullie kiezen voor een praktijk waar jullie je beiden prettig bij voelen. Dit betekent voor jou als vader dat je je ook gehoord moet voelen. Dat er ook aandacht besteed wordt aan jouw behoefte voor informatie en ondersteuning. Jij hebt tenslotte nogal wat nieuwe rollen te vervullen. Stel je vragenlijstje op voorafgaand aan het eerste gesprek en wees niet terughoudend om deze te stellen. De verloskundige heeft de meeste vragen al gehoord en er zijn geen gekke vragen. Het is belangrijk dat jij als aanstaande vader goed geïnformeerd bent.
Ziekenhuis of thuisbevalling?
Je rol als advocaat en coach komen hier het meest tot uiting. In eerste instantie is het uiteraard belangrijk om goed te luisteren naar de expertise van de medisch specialisten rondom het kraambed. In de aanloop naar dit moment hebben jullie gesproken over meerdere wensen. Houd er rekening mee dat hier echt van je wordt gevraagd om stevig in je schoenen te staan.
Lees ook: Thuis of in het ziekenhuis bevallen?
Kraamzorg
Een kraamverzorgster is van onschatbare waarde in de eerste dagen na de bevalling. 70% van de vaders geeft aan dat zij zich hier het meest gehoord voelen als het gaat om hun rol als vader. Dit komt voor een groot deel vanwege de praktische kant van het vaderschap. Een goede kraamverzorgster ondersteunt je als vader om je rol te pakken in de eerste dagen. En geeft tips en adviezen over hoe je bepaalde zaken het best kan aanpakken. Een ondersteuning die van onschatbare waarde is. Maak daar zoveel mogelijk gebruik van en wees daarbij. Voelt het op sommige momenten als veel om te onthouden, schrijf dan op wat je niet wilt vergeten. Door slaapgebrek kun je dingen gaan vergeten.
Het consultatiebureau
Een belangrijke plek voor informatie is het consultatiebureau waar je met je kind regelmatig naar toe gaat. Maak gebruik van de kennis die daar is en stel vragen. Wanneer je ergens tegenaan loopt, of je tijdens het verschonen van een luier of het geven van voeding een vraag bedenkt, noteer deze en neem dit mee bij de volgende afspraak. Zo kun je niets vergeten.
Lees ook: 9 gouden tips voor bezoek aan consultatiebureau
Kinderdagverblijf of gastouder
Voor het kiezen van een kinderdagverblijf geldt eigenlijk: maak samen de keuze. Jij moet je ook prettig voelen bij het kinderdagverblijf of de gastouder. Zij gaan immers een belangrijke rol spelen in het leven van je kleintje. Maak goede afspraken over bereikbaarheid en zorg ervoor dat ook jouw contactgegevens bekend zijn. Wanneer jij je kind ophaalt, neem de tijd voor de overdracht. Stel vragen over het welzijn van je kind op de opvang. Vaak wordt er vooral aandacht besteed aan vragen als hoe ging het met eten, hoeveel volle luiers waren er, hoe lang is er geslapen? Maar de ontwikkeling is net zo belangrijk als de primaire behoeften.
Mijn adviezen op een rij
- Wees bewust van je verschillende rollen.
- Lees je in over het vaderschap.
- Wees kritisch op welke professionals je betrekt.
- Schrijf vragen op die je hebt en wees niet bang ze te stellen.
- Ga mee naar de afspraken bij de verloskundige, ziekenhuis en consultatiebureau.
- Stel vragen aan de professional en beantwoord de vragen van de professional.
- Zorg dat je contactgegevens bekend zijn bij de kinderopvang.
- Neem tijd voor de overdrachten.
- En bovenal: geniet van je nieuwe leven.