Ik ben zwanger, en nu?

Ik ben zwanger, en nu?

Hoera! Je bent zwanger. Van harte gefeliciteerd! Er komt de komende tijd een hoop op je af. Logisch dat je met vragen zit. Want wanneer komt de kleine? Wat mag je wel en niet eten? En wanneer moet je ter controle naar de verloskundige? WIJ heeft alle informatie voor je.

Uitgerekende datum berekenen

Als je net weet dat je zwanger bent, wil je natuurlijk ook weten wanneer je de bevalling kunt verwachten. Hier bereken je de uitgerekende datum.

Naar de verloskundige

De verloskundige is je steun en toeverlaat tijdens de zwangerschap. Je kunt een verloskundige bellen vanaf het moment dat je een positieve test in handen hebt. Maar welke verloskundige kies je? En als je er dan een gevonden hebt, wat mag en kun je dan van haar verwachten?

Welke echo’s krijg je tijdens je zwangerschap?

Om te kijken hoe het met de baby gaat en om hem in de gaten te houden, worden er regelmatig echo’s gemaakt. WIJ maakte een handige pagina waarop je precies kunt zien wanneer je welke echo kunt verwachten.

Vraag gratis de blije doos aan

Gratis de blije doos aanvragen

Nu je zwanger bent, kun je ook gratis de blije doos aanvragen. Meld je aan voor het gratis cadeaupakket van WIJ en ontvang naast de blije doos ook vier keer per jaar het magazine WIJ, wekelijks per e-mail een update van je zwangerschap, een gratis mutsje met de voornaam van je baby na de geboorte en nog veel meer. Doen hoor!

Gratis aanvragen

Zwangerschapskwaaltjes

Waarschijnlijk zul jij ook niet aan één of meerdere zwangerschapskwaaltjes kunnen ontkomen. Niet gek dat je daar last van krijgt, je lichaam is ten slotte een mens aan het maken. Deze zwangerschapskwaaltjes komen het meest voor per trimester.

Je zwangerschap van week tot week

Binnen 9 maanden zet je een compleet wezentje op aarde. Dat is natuurlijk hartstikke snel, dus de ontwikkeling van je baby gaat ook heel snel. Hier bekijk je de ontwikkeling van je baby en jouw zwangerschap van week tot week.

Wanneer voel je het eerste schopje?

Het is een magisch mooi moment: als je voor het eerst je baby’tje voelt trappen in je buik. Het is natuurlijk bij iedereen anders, maar gemiddeld voel je op dít moment het eerste schopje tijdens de zwangerschap.

Je baby beschermen

Als je zwanger bent, doe je er natuurlijk alles aan om je baby te beschermen. Zo wordt geadviseerd om de griepprik te nemen als je zwanger bent. Ook de 22-wekenprik is een vaccinatie die geadviseerd wordt om je ongeboren kind te beschermen.

Wat kun je wel en niet eten als je zwanger bent?

Iets anders wat je kunt doen om je baby te beschermen, is letten op wat je eet. Zo zijn er bepaalde dingen die je beter niet kunt eten, omdat dit de ongeboren baby ziek zou kunnen maken. Maar er zijn ook vitamines juist wél belangrijk als je in verwachting bent.

Hoeveel kans op een tweeling?

Je gaat er misschien vanuit dat er één baby in je buik zit, maar het zouden er zo maar twee of meer kunnen zijn. Hoeveel kans heb je op een tweeling?

Hoe zit het met: corona en zwanger

We leven in gekke, spannende tijden. Een lockdown hier, maatregelen daar. Het coronavirus is er en lijkt voorlopig ook nog niet te vertrekken. Alles wat je moet weten over zwanger zijn en corona lees je hier.

Je zwangerschap verborgen houden

Als je net weet dat je in verwachting bent, wil je het misschien nog wel verborgen houden. Maar hoe doe je dat? Deze moeder deelt haar tips.

Je zwangerschap bekendmaken

Op een gegeven moment wil je aan je omgeving vertellen dat je zwanger bent. Misschien wel ‘gewoon’ door het te zeggen, maar wellicht wil je de zwangerschap wat bombastischer bekend maken. WIJ heeft 9 tips om je zwangerschap bekend te maken aan vrienden en familie. En hoe doe je dat als je al een kleine hebt rondlopen? Hoe bereid je hem of haar voor op de komst van een broertje of zusje? Je raadt het al: ook daarvoor heeft WIJ tips verzameld.

Geslacht voorspellen & bekendmaken

Wil je weten wat het wordt? Dan kan deze Chinese geslachtskalender zomaar uitkomst bieden. En wil je het - als je weet of je een jongen of meisje krijgt - delen met de wereld? Denk dan eens aan een gender reveal party. Een typisch Amerikaans fenomeen, dat we steeds meer zien in Nederland.

Je lichaam verandert, wat kun je verwachten?

Nogal wiedes dat je lichaam verandert als je zwanger bent. Een van de meest zichtbare veranderingen tijdens je zwangerschap is dat je dikker wordt. Logisch, want je lichaam moet een veilige plek bieden en voldoende reserves opslaan om je baby te laten groeien. Hier lees je alles over gewichtstoename tijdens je zwangerschap. Naast je gewichtstoename, verandert er meer aan je lijf. Dít kun je verwachten.

Feiten en fabels over je ongeboren kind

Als het over zwanger zijn gaat, doen er nogal wat verhalen de ronde. WIJ legt het voor eens en altijd uit: deze verhalen zijn wel waar en deze verhalen zijn fabels.

Hoe zit het met seks tijdens de zwangerschap?

Veel aanstaande ouders vragen zich af of het veilig is om seks te hebben tijdens de zwangerschap. Is het wel of niet veilig? WIJ zocht het uit.

Hoe zit het met sporten?

Met een buik die groeit, gaat bewegen minder makkelijk dan voorheen. Is het dan beter om rust te nemen of is sporten tijdens de zwangerschap juist goed voor je?

Je partner tijdens de zwangerschap

Onderschat de impact van jouw zwangerschap voor je partner niet. Jij bent dan misschien 9 maanden zwanger, ook voor hem (of haar natuurlijk) is het een ingrijpende gebeurtenis. Wat kan hij verwachten de komende 9 maanden?

Wil je een zwangerschapscursus doen?

Veel vrouwen vinden het fijn om een zwangerschapscursus te doen om zich zo voor te bereiden op de bevalling. Maar het aanbod is reuze! Welke zwangerschapscursussen zijn er en wat past bij jou?

Zwangerschapsverlofcalculator

Tijdens de laatste loodjes van je zwangerschap, ga je lekker met zwangerschapsverlof. Maar wanneer is dit? WIJ heeft een zwangerschapsverlofcalculator.

Rechten tijdens werk

Voor je met verlof gaat, ben je tijdens je zwangerschap nog gewoon aan het werk. Je werkgever heeft de plicht om jou en je baby veilig te houden tijdens het werk. Dit zijn jouw rechten op je werk tijdens je zwangerschap.

Wanneer moet je wat regelen als je zwanger bent?

Nu je zwanger bent, moeten er ook praktische zaken geregeld worden. WIJ heeft een handige checklist, zodat je precies weet of je alles voor elkaar hebt voordat de kleine komt. Daarnaast is het verstandig om goed naar je zorgverzekering te kijken, want tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamperiode maak je extra zorgkosten.

Wil je persoonlijke verhalen van andere zwangeren lezen? Hier vind je blogs van ervaringsdeskundigen. Heb je zelf een bijzonder, mooi of ontroerend verhaal? Deel dat dan met ons en wie weet zie je ’m terug op onze website.