Je huisdier voorbereiden op de komst van je baby

Je huisdier voorbereiden op de komst van je baby

Hoe kun je je huisdier het best laten wennen aan de komst van je baby? Voor een hond of kat is de geboorte van je kind namelijk ook een grote verandering. In dit artikel delen we tips die je helpen om je trouwe viervoeter op een positieve en veilige manier voor te bereiden.

Tijdens je zwangerschap

Aan het begin van je zwangerschap zal er misschien nog niet zoveel veranderen voor je huisdier, maar zodra je begint met een babykamer inrichten en er steeds meer babyspullen in huis komen zal je huisdier ook merken dat er iets gaat veranderen. Dieren kunnen gevoelig zijn voor veranderingen, dus het is fijn als je je dier kunt voorbereiden op deze grote verandering. Een huisdier is in Nederland ook zowat een volwaardig gezinslid, dus je komt er niet onderuit om je dier te betrekken bij deze gezinsuitbreiding.

Nieuwe regels aanleren

Het is handig om tijdens je zwangerschap na te denken over dingen die anders moeten wanneer de baby er is.

  • Slaapt je hond of kat bij jou in bed en wil je dat niet meer als de baby geboren is? Dan moet je je trouwe viervoeter nu aanleren dat hij ergens anders een slaapplek heeft. Geef je hond of kat een eigen plek met een lekker kussen waar hij zich kan terugtrekken.

  • Speelt je hond met knuffeldieren? Dan is het handig om hem vast ander speelgoed te geven, want het verschil tussen zijn speelgoedknuffel en die van je kind ziet hij niet.

  • Wandel je altijd op vaste tijden met je hond? Zeker de eerste weken is het moeilijk om in je vaste routine te blijven, alles draait om de baby. Het lukt je dan niet altijd om een groot rondje te lopen om 16.00 uur, als je hond dan de hele tijd zenuwachtig zit te wachten tot jullie gaan is dat niet handig. Laat je vaste routine daarom vast wat los, zodat je hond niet van slag is. Of regel dat iemand anders (bijvoorbeeld je partner) de hond uitlaat.

  • Laat je dieren wennen aan nieuwe geluiden. Zet de boxmobiel aan of laat white noise geluid horen als je dit wilt toepassen.

  • Misschien komt er iets van de baby op de plek te staan waar de kattenbak normaal staat, laat je kat zien waar hij vanaf nu zijn behoefte moet doen. En laat tijdens zwangerschap het verschonen van de kattenbak aan iemand anders over in verband met gevaar voor toxoplasmose.

Laat je dier geen dingen doen die niet mogen als de baby er is

Het is natuurlijk heel schattig om te zien hoe je kat languit in de box ligt te slapen. En het is ook grappig als je hondje in het wippertje zit. Maar stop daar maar direct mee, want voor je huisdier is het niet logisch als hij het opeens niet meer mag als de baby er is.

TIP! Om te voorkomen dat je kat in de box komt kun je er opgeblazen ballonnen of aluminiumfolie inleggen.

Je huisdier laten kennismaken met de baby

En dan is het zover, de kleine is geboren! Neem een rustig moment waarbij je je huisdier de baby voor het eerst laat zien. Waar een hond waarschijnlijk direct bij je komt kijken, kan een kat eerst een tijdje afwachtend zijn. Katten houden van routine en kunnen minder goed omgaan met veranderingen dan honden. Laat je kat de baby vanuit een afstand bekijken en geef hem de tijd om zelf te beslissen wanneer hij dichterbij wil komen. Zorg dat de eerste kennismaking altijd positief is, dus pak je kat niet in een houdgreep om de baby te bekijken.

Bij een hond is het vaak makkelijker. Ga bijvoorbeeld op de bank zitten en roep je hond bij je, aai hem en laat hem zien dat hij ook heel belangrijk is. Geef iets lekkers en laat je hem voorzichtig snuffelen aan de baby. Liever niet direct in het gezicht van je baby, maar op de kleding. Beloon je hond of kat elke keer als hij zich goed gedraagt in de buurt van de baby. Dit zorgt ervoor dat je harige gezinslid de baby met iets positiefs associeert.

Geef bewust extra aandacht

In de eerste weken is het allemaal wennen, je moet herstellen van de bevalling, routines uitvogelen, handigheidjes creëren en een band opbouwen. Vergeet in deze periode je huisdier niet. Knuffel extra met hem (of laat je partner dat doen) en vraag ook de kraamvisite aandacht te geven aan je hond of kat. Zo voelen je huisdieren zich niet vervangen door de baby, dit voorkomt jaloezie en versterkt de band tussen jullie allemaal.

Blijf er altijd bij

Wees je ervan bewust dat huisdieren dieren zijn. Hoe lief ze ook zijn, je weet dus niet altijd hoe ze kunnen reageren. Laat je baby daarom nooit alleen met je huisdier. Zelfs het rustigste en liefste dier kan onverwachts schrikken, zich bedreigd voelen of op een speelse manier reageren die voor een baby gevaarlijk kan zijn.

Wat te doen bij problemen?

Het kan gebeuren dat je hond of kat moeite heeft met de verandering. In dat geval is het belangrijk om geduldig en positief te blijven en, indien nodig, hulp te zoeken.

  • Zoek professionele hulp. Als je merkt dat je huisdier agressief of erg angstig reageert op de baby, neem dan contact op met een dierenarts of een gedragsdeskundige.

  • Wees geduldig. Sommige huisdieren hebben meer tijd nodig om te wennen dan anderen. Blijf kalm en geef je huisdier de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie.

Als je dit allemaal tijdens je zwangerschap en na de geboorte rustig aanpakt en goed voorbereid, zullen je huisdier en je kind vrienden voor het leven zijn. Hoe leuk is dat!

Lees ook: Welk huisdier kies ik voor mijn kind?

Beeld: iStock.com/Evrymmnt