Griepprik voor zwangere vrouwen om ongeboren baby te beschermen

Griepprik voor zwangere vrouwen om ongeboren baby te beschermen

Als zwangere word je uitgenodigd om je te laten vaccineren tegen het influenzavirus met de griepprik. Niet in de eerste plaats om de zwangere zelf te beschermen, maar vooral om de ongeboren baby voor de eerste zes maanden na de geboorte voldoende antistoffen mee te geven tegen de griep.

Alle vrouwen die 22 weken of langer zwanger zijn, kunnen een gratis griepprik halen bij de JGZ. Zij worden hiervoor uitgenodigd. Door deze prik tijdens de zwangerschap te halen, zijn pasgeborenen tot zes maanden beschermd tegen ernstige complicaties bij de griep. Dat kan namelijk behoorlijk heftig zijn voor een baby. Waar wij gewoon een paar dagen niet lekker zijn van het influenzavirus, kan het voor kleintjes tot zes maanden ademhalingsproblemen of zelfs een ziekenhuisopname tot gevolg hebben.

Beschermen baby en moeder

Maar niet alleen voor de baby is een griepprik een goed idee, ook voor de zwangere zelf. Het verkleint namelijk de kans om ernstig ziek te worden door de griep en daardoor opgenomen te worden in het ziekenhuis, want als zwangere staat je immuunsysteem anders afgesteld. Het meeste effect wordt bereikt als de moeder uiterlijk vijftien dagen voor de bevalling gevaccineerd wordt. Maar ook als de griepprik voorbij die laatste vijftien dagen van de zwangerschap wordt gehaald, biedt het nog steeds bescherming voor zowel de moeder als de baby.

Waarom griepprik via zwangere?

Babyā€™s tot zes maanden kunnen niet zelf gevaccineerd worden tegen de griep, daar zijn ze te jong voor. Na die zes maanden hebben kinderen een beter ontwikkeld afweersysteem en ziet de Gezondheidsraad geen noodzaak tot vaccinatie. Er zijn in die leeftijdscategorie namelijk minder zieke kinderen en als de baby dan toch griep krijgt, zijn de gevolgen minder erg.

Is de griepprik veilig tijdens de zwangerschap?

De griepprik is voor zwangeren net zo veilig als voor niet-zwangere vrouwen. Er zijn geen bijzondere bijwerkingen gemeld. De bijwerkingen die er zijn, zijn mild en tijdelijk van aard. Denk dan aan een stijve arm of een reactie op de plek waar de vaccinatie is gezet. Het leidt in ieder geval niet tot meer zwangerschapscomplicaties en heeft ook geen andere negatieve gevolgen voor de zwangere vrouw of het ongeboren kind.

Heeft de griepprik invloed op het geven van borstvoeding?

Als je een griepprik hebt gehaald, kun je daarna veilig borstvoeding geven. Alleen de antistoffen die door de moeder zijn gemaakt, komen in de melk. De griepprik zelf dus niet. Bovendien is de griepprik een zogenaamd ‘dood vaccin’; er komen geen levende griepvirusdeeltjes in het lichaam van de moeder.

Corona en de griepprik

Jaarlijks is er in de winter een griepepidemie, maar in de winter van 2020 bleef deze uit. Dat kwam door de coronamaatregelen: we zagen minder mensen, dus er waren ook minder kansen om iemand te besmetten met het virus. Bovendien hielden we afstand en wasten we onze handen veel meer dan anders. Fijn, zal je denken, maar dat dit uitbleef heeft wel effect op de immuniteit en de vatbaarheid van mensen. Er wordt daarom verwacht dat het griepvirus zich aankomend seizoen meer gaat verspreiden dan anders, net als andere virussen. Kijk bijvoorbeeld maar naar de opleving van het RS-virus afgelopen zomer.

Meer informatie over de griepprik aanvragen als zwangere, vind je op de website van het RIVM.

Beeld: iStock.com