Gewichtstoename tijdens je zwangerschap

Gewichtstoename tijdens je zwangerschap

Het is heel normaal om tijdens je zwangerschap aan te komen. Je lichaam moet een veilige plek bieden en voldoende reserves opslaan om je baby te laten groeien. Ook de voorbereiding op het geven van borstvoeding na de bevalling is in volle gang. Je lichaam verbruikt meer energie dan normaal en ook je baby zal de nodige voedingsstoffen verbruiken.

Hoeveel kom ik aan tijdens mijn zwangerschap?

Een zwangere vrouw komt tijdens de zwangerschap gemiddeld 10 tot 12 kilo aan. Je ideale gewichtstoename is wel afhankelijk van je gewicht voor de zwangerschap. Als je BMI aan de lage kant was, is het gezond om wat extra aan te komen. Maar als hij eerder aan de hoge kant lag, kun je beter niet teveel aankomen.

De geadviseerde gewichtstoename gebaseerd op je BMI aan het begin van je zwangerschap is als volgt:

BMIPrognoseAdvies
lager dan 18,5ondergewicht12,5 - 18 kilo
tussen 18,5 en 25normaal gewicht11,5 - 16 kilo
tussen 25 en 30overgewicht7 - 11,5 kilo
hoger dan 30obesitas5 - 9 kilo

Waar gaan al die extra kiloā€™s dan naartoe?

Onderstaande gegevens zijn een gemiddelde.

OorzaakGewicht
Extra vocht2000 gram
Vetvoorraad2500 gram
Borsten500 gram
Bloed1250 gram
Baarmoeder1000 gram
Vruchtwater800 gram
Placenta1500 gram
Baby3500 gram

Gezond voedingspatroon tijdens je zwangerschap

Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten. Check het basismenu voor zwangeren om te zien wat je nodig hebt aan voedingsstoffen en vitaminen en mineralen. Het is niet nodig om voor twee te eten, omdat je baby in verhouding minder voedingsstoffen opneemt dan jij. Door een gezond voedingspatroon te hanteren, houd je je gewichtstoename tijdens je zwangerschap binnen de normale kaders.

Gewicht na de bevalling

Als je niet meer dan de aanbevolen gewichtstoename bent aangekomen, zal je weinig moeite hoeven doen om de kiloā€™s er weer af te krijgen. Vlak na de bevalling ben je al zoā€™n 5 tot 6 kilo lichter. Tijdens het ontzwangeren verdwijnt vaak de rest ook geleidelijk. Gun je lichaam de tijd om te herstellen. Ben je toch wat meer aangekomen dan nodig was, probeer dan op een verantwoorde manier af te vallen.

Beeld: iStock.com/adrian825