Emoties bij aanstaande vaders

Emoties bij aanstaande vaders

Tijdens de zwangerschap van hun vrouw krijgen de meeste mannen op een bepaald moment te maken met negatieve emoties. Dat betekent natuurlijk niet direct dat het een verkeerde beslissing is geweest om voor een kind te kiezen. Het zegt evenmin iets over je geschiktheid voor het vaderschap. Het is alleen een kwestie van leren hoe je met deze emoties kan omgaan.

Emoties herkennen

Stap ├ę├ęn bestaat uit het herkennen van deze emoties. Daarbij kan het helpen om te lezen over de ervaringen van andere aanstaande vaders tijdens de zwangerschap van hun vrouw. Hieronder staan een aantal voorbeelden van dergelijke gedachten en gevoelens op een rijtje. Daarna hoef je alleen nog maar aan jezelf toe te geven d├ít je deze emoties hebt, zodat je kunt beginnen om er iets aan te doen.

Het kan zijn dat de benauwdheid al toeslaat op het moment dat je vrouw je vertelt dat ze in verwachting is. Ineens moet je er niet meer aan denken om voortdurend in babygehuil te zitten of vieze luiers te moeten verschonen. Je merkt dat je enorm opziet tegen de komende 9 maanden en misschien nog wel het meest tegen de bevalling, die je aan het eind van deze periode staat te wachten. Bedenk dan dat de meeste mannen even moeten wennen aan de gedachte dat ze vader zullen worden. Wanneer je jezelf rustig de tijd gunt om aan het idee te wennen, zul je merken dat het vanzelf beter gaat.

Waar komen negatieve emoties vandaan?

Een groot deel van je negatieve emoties komt waarschijnlijk voort uit het feit dat je je niet precies kunt voorstellen wat je allemaal te wachten staat. Wat zal er allemaal gebeuren de komende 9 maanden en hoe moet het daarna? Daarnaast maak je je misschien zorgen over de gezondheid van je vrouw en je kind. Zal alles wel goed gaan tijdens de zwangerschap en de bevalling? Je kunt een groot deel van deze angsten en onzekerheden wegnemen door je te verdiepen in het onderwerp. Lees een boek over de zwangerschap en de verzorging van een baby. Praat met mannen in je omgeving die al vader zijn. Als je vrouw een zwangerschapscursus volgt, kun je met haar meegaan. Daar leren jullie samen wat je te wachten staat, en hoe je je op de bevalling en je baby voorbereidt.

Het kan ook zijn dat je last krijgt van negatieve emoties, die gericht zijn op je vrouw. Haar veranderende hormoonspiegel kan ervoor zorgen dat ze last heeft van sterk wisselende stemmingen. Het is niet altijd even makkelijk om die buien gewoon over je heen te laten komen en je geduld te bewaren. Toch is dat vaak de beste methode. Als je geïrriteerd reageert, is de kans groot dat je het alleen maar erger maakt. Tel op die momenten rustig tot tien en bedenk dat deze buien meestal alleen in het begin van de zwangerschap voorkomen. Na 3 maanden gaat het vaak al een stuk beter. Dat geldt voor veel problemen waarmee je in de eerste weken wordt geconfronteerd. Ook de ochtendmisselijkheid van je vrouw, en haar gebrek aan zin om te vrijen, verdwijnen in de meeste gevallen rond de 14e week van de zwangerschap.

Mag je nog seks tijdens de zwangerschap?

Misschien is het niet je vrouw die minder wil vrijen dan normaal, maar merk je dat je er zelf problemen mee hebt. Het kan zijn dat je bang bent om je baby te beschadigen. In dat geval kun je gerust zijn. De baby zit veilig in de baarmoeder, beschermd door het vruchtwater en de vruchtvliezen. Vrijen tijdens de zwangerschap kan geen kwaad. Je hoeft geen condoom te gebruiken. Als de vliezen zijn gebroken, is vrijen uitgesloten.

Heb je last van jaloerse gevoelens?

De meeste mannen krijgen als hun vrouw zwanger is, last van jaloerse gevoelens. Zij is degene die voortdurend in het middelpunt van de aandacht staat, terwijl je er als aanstaande vader maar een beetje bijhangt. Bovendien is zij degene die de baby in haar lichaam draagt en 9 maanden lang de tijd heeft er een band mee op te bouwen. In die gevallen helpt het om met je vrouw over je gevoelens te praten. Samen kunnen jullie er dan voor zorgen dat de hoeveelheid aandacht een beetje beter tussen jullie wordt verdeeld. Het helpt ook om gewoon wat aandacht voor jezelf op te eisen, en een avondje te gaan doen wat jij leuk vindt. Het is goed mogelijk dat je vrouw zich helemaal niet bewust was van jouw gevoelens, en dat alleen het aankaarten van het probleem al werkt.

Hoe bouw je een band op met je ongeboren baby?

Een band met je baby bouw je op door zoveel mogelijk bij alle onderdelen van de zwangerschap betrokken te raken. Ga mee naar de controles bij de verloskundige om het hartje van je baby te horen kloppen of om een echo te laten maken. Je kunt je kind bovendien al voor de geboorte laten wennen aan jouw stem door tegen de baby in de baarmoeder te praten. Vooral de lage tonen in een mannenstem worden goed geleid door het vruchtwater.

Als de eerste weken van de zwangerschap voorbij zijn, en je een beetje gewend bent aan de nieuwe situatie, wordt het tijd om echt te gaan genieten van het feit dat je vader zult worden van een klein, maar uniek nieuw mensje! Zet al je zorgen, twijfels en angsten opzij, en geef je over aan dit wonder!