Derde trimester zwangerschap: dit kun je verwachten
Het derde trimester staat voor de zevende, achtste en negende maand van je zwangerschap. Welke zwangerschapskwaaltjes kan je verwachten en welke controles krijg je nog? En dan kan het aftellen beginnen!
Beoordeeld door
Donna & VeraVerloskundigen
Zwangerschapsweken in het derde trimester
In de zwangerschapskalender van WIJ kun je van week tot week alles lezen over jouw zwangerschap en lees je meer over de ontwikkeling van je baby.
- 28 weken zwangerschap
- 29 weken zwangerschap
- 30 weken zwangerschap
- 31 weken zwangerschap
- 32 weken zwangerschap
- 33 weken zwangerschap
- 34 weken zwangerschap
- 35 weken zwangerschap
- 36 weken zwangerschap
- 37 weken zwangerschap
- 38 weken zwangerschap
- 39 weken zwangerschap
- 40 weken zwangerschap
- 41 weken zwangerschap
- 42 weken zwangerschap
11 meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes
Benieuwd welke zwangerschapskwaaltjes je kunt verwachten in de derde en laatste fase van je zwangerschap? Wellicht heb je al enkele van deze ongemakken persoonlijk ervaren. Belangrijk om te weten dat het hebben of juist ontbreken van deze klachten niets zegt over de kwaliteit van je zwangerschap. Elke zwangere vrouw doorloopt deze periode op haar eigen manier; sommigen hebben nu eenmaal meer last van ongemakken dan anderen.
1. Urineverlies
Als je hard moet lachen, hoesten of niezen kan het zomaar zijn dat je wat druppeltjes urine verliest. Soms zelfs nog wat meer, met name als je in de laatste maanden van je zwangerschap bent. Best vervelend en ook een beetje ongemakkelijk. Helaas wordt er niet veel over gesproken, maar je bent echt niet de enige met urineverlies. Dit komt door het hormoon relaxine. Dit hormoon zorgt ervoor dat je banden en spieren weker worden. Hierdoor kan je last hebben van urineverlies. Het weker worden is van belang voor de bevalling zodat de baby door het bekken past. Na de bevalling hersteld dit weer en verdwijnen de klachten meestal vanzelf. Als je urineverlies houdt 6 weken na je bevalling is dit niet normaal, neem dan contact op met een arts.
2. Zwangerschapsdementie
Je bent regelmatig je sleutels kwijt, vergeet afspraken en hebt opeens geen idee meer wat je ook alweer wilde doen … Herkenbaar? Dan heb je waarschijnlijk last van zwangerschapsdementie. Je reactievermogen en geheugen werken tijdelijk minder optimaal. Zwangerschapsdementie is soms vervelend en onhandig, maar het is volkomen onschuldig en gelukkig tijdelijk. Dit komt door het hormoon progesteron. Hierdoor werken je hersenen trager en zijn ze minder actief. Hierbij zie je dat dit het meeste gebeurd bij herinneren die je moeilijk terug kan halen.
Luistertip: De Verloscast #5 Fysiotherapeute Rosita over bekkenklachten
3. Bekkeninstabiliteit
Bekkengewrichtsinstabiliteit is vaak zwangerschap gerelateerd en treedt op tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Maar liefst 50%-60% van de zwangere vrouwen heeft last van bekkeninstabiliteit. Soms trekt die pijn in je schaamstreek en kan het ook doortrekken naar je bovenbenen. Gelukkig verdwijnt die pijn meestal vanzelf na de bevalling, maar soms kan het terugkomen bij een volgende zwangerschap.
4. Spataderen
Tijdens je zwangerschap kunnen er spataderen ontstaan of erger worden. Spataderen zijn opgezwollen bloedvaten die door je huid heen schijnen, meestal op je benen, maar ook op andere plekken zoals bij je schaamlippen. Spataderen kunnen geen kwaad, maar kunnen soms wel klachten geven als vermoeide, zware of jeukende benen. Als je hier veel last van hebt, vraag dan je huisarts om advies. Je huisarts kan speciale steunkousen voor je aanmeten zodat je minder klachten ervaart.
5. Zwangerschapsischias
Zwangerschapsischias is een zenuwpijn in de langste zenuw van je lichaam. Hij loopt van je ruggenmerg via de bil langs de achterkant van je been. Omdat je gewrichten soepeler zijn door de hormonen, kan de ischiaszenuw bekneld raken. Dit veroorzaakt een hevige pijn onder in je rug. Zwangerschapsischias is vrij moeilijk te behandelen en gaat doorgaans vanzelf weer over. Als je toch veel last hebt, kan speciale fysiotherapie helpen.
6. Lekkende tepels
Ondanks dat je de melk uit je borsten nog niet nodig hebt voor de baby, kan het voorkomen dat je last krijgt van lekkende borsten. Sommige vrouwen lekken een paar druppeltjes en sommige meer, het is ook normaal als je helemaal geen last hebt van lekkende borsten. Het lekken van voeding zegt nog niets over of de borstvoeding wel of niet zou kunnen slagen. Meestal is de melk die je lekt een beetje gelig van kleur, ook wel colostrum genoemd. Om te voorkomen dat je natte plekken in je bh of kleding krijgt kun je zoogkompressen op je borsten doen, die vangen de gelekte melk op. Je zou het colostrum ook op kunnen vangen en in kunnen vriezen zodat je dit na je bevalling in een spuitje aan je kind kan geven. (Dan moeten het wel grotere hoeveelheden zijn). Antenataal kolven kan vanaf 37 weken met de hand. Met de hand masseer je dan 1-2x per dag de borst, de voeding kan je opvangen en optrekken in spuiten en invriezen.
7. Slapeloosheid en gekke dromen
Slaapproblemen tijdens de zwangerschap is iets waar bijna elke zwangere last van heeft. Zodra je zwanger bent, gaat je lichaam alles in werking stellen om de ontwikkeling van je baby zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Je zult merken dat je vermoeider bent dan normaal en meer slaap nodig hebt. Misschien kan je je draai niet meer vinden met die grote buik. Handig om te weten: je mag slapen in de houding die jij prettig vindt. Als je niet lekker ligt op je zij zal je in je slaap alsnog naar een fijnere positie draaien, dus doe dat dan maar meteen! Advies: koop vast een voedingskussen tijdens je zwangerschap. Deze kan je onder je buik schuiven waardoor je het je buik kan ondersteunen. Ook de baby in je buik kan je wakker houden. Juist als jij ontspannen gaat liggen, kan je baby actief worden. Door bijvoorbeeld met je handen rustig op je buik te liggen, kun je je kleine proberen te kalmeren. Je kan ook wakker worden door gekke dromen. Waarschijnlijk komt dit door de veranderde hormoonhuishouding en de daarbij behorende emoties.
8. Brandend maagzuur
Ruim 70% van alle zwangeren heeft last van een bekende zwangerschapskwaal: brandend maagzuur. Heel vervelend! Zodra je zwanger bent, verandert je hormoonhuishouding. Om de baby de ruimte te geven om te groeien en straks geboren te laten worden, zorgt het zwangerschapshormoon progesteron ervoor dat je spieren verslappen. Dat kan ook effect hebben op de sluitspier van je maag. Hierdoor komt het brandend maagzuur makkelijk naar boven. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je ertegen kan doen zoals minder koolzuurhoudende of zure dranken drinken(zoals jus d’orange of appelsap), daarnaast ook pittig eten vermijden. Je kan een hapje vla nemen zodra je last hebt., maar er zijn ook diverse tabletten tegen maagzuur die je veilig in de zwangerschap kan gebruiken. Probeer in bed extra kussen bij het hoofdeinde te leggen zodat je minder plat ligt en het zuur minder omhoog komt. En zodra je bevallen bent heb je er meestal geen last meer van.
9. Vocht vasthouden
Tijdens je zwangerschap kun je vocht vasthouden. Ongeveer 80% van de zwangere vrouwen krijgt hier last van. Vooral in dit trimester van je zwangerschap kun je tot wel 3 kilo aan vocht vasthouden. Je merkt het aan het opzwellen van je benen, enkels en voeten. Aan het einde van de dag kunnen ze flink opgezet zijn. Met warm weer kun je ook merken dat je meer vocht gaat vasthouden. Het drinken van brandnetel thee is vocht afdrijvend en aan het einde van de dag kan een koud voetbad prettig zijn.
10. Harde buiken
Vanaf dit trimester kun je te maken krijgen met harde buiken, ook wel ‘Braxton-Hicks contracties’, oefenweeën of voorweeën genoemd. Tijdens harde buiken trekken de spieren van je baarmoeder zich samen om zich voor te bereiden op de weeën tijdens je bevalling. Deze oefenweeën zijn te onderscheiden van echte weeën doordat ze niet regelmatig zijn en ook niet in kracht en frequentie toenemen, wel kunnen ze vervelend aanvoelen. Het gevoel is vergelijkbaar met menstruatiekrampen. Tijdens deze oefenweeën voelt je buik strak en hard aan. Je kunt doorgaan met wat je aan het doen bent, maar kun er ook voor kiezen om even rust te nemen. De harde buik verdwijnt ook weer vanzelf.
11. Lage rugpijn
Tijdens de zwangerschap komen rugklachten vaak voor door een toename in lichaamsgewicht en aanpassingen in de lichaamshouding. Deze veranderingen zorgen voor een extra belasting van de rug en het bekken. Het toenemende gewicht van de groeiende baby kan leiden tot een verschuiving van het zwaartepunt, wat op zijn beurt de druk op de onderrug vergroot. Let daarom goed op je houding, doe oefeningen om de spieren te versterken en draag eventueel een steunband voor je buik. Draag deze band alleen als je echt onderweg bent of veel moet doen, maar niet 24 uur per dag. Daarnaast kan het fijn zijn om op een bal te gaan zitten ipv een stoel. Op deze manier train je vanzelf de onderrug.
Lees ook: Zwangerschapskwaaltjes: hoe vaak komen ze voor en wanneer?
Jouw baby in het derde trimester
Naast de veranderingen in jouw lichaam gebeurt er ook heel veel in het lichaam van jouw baby. Hierbij een overzicht van de belangrijkste mijlpalen in deze fase.
Week 28: Je baby krijgt steeds meer onderhuids vet. Hierdoor wordt de huid steeds gladder en je baby iets molliger. Vanaf deze week gaan de oogjes van je baby ook af en toe open.
Week 29: Het lijfje van je baby groeit nog altijd hard, de organen worden iedere week ‘rijper’ en je baby’s smaak ontwikkelt zich verder. Hij kan nu zoet en zuur van elkaar onderscheiden.
Week 30: Het donshaar dat je baby op zijn lijf heeft, begint los te laten en komt in het vruchtwater terecht. Omdat je baby daar soms slokjes van neemt, komt het uitgevallen donshaar in zijn darmpjes en worden die zo alvast geprikkeld en getraind.
Week 31: Je kleintje heeft het momenteel heel druk met groeien en trainen. Vervelen zal hij zich niet. Het is een drukke boel in je buik en dat voel je misschien ook wel, wat een schop en getrappel!
Week 32: Vanaf nu gaan de meeste baby’s met hun hoofdje naar beneden liggen, de ideale positie om geboren te worden. Ligt jouw baby nog anders? Geen zorgen, je baby kan de komende weken nog draaien.
Week 33: Je kleintje begint vanaf nu een dag- en nachtritme te ontdekken. Misschien dat je nu wel al vaste tijden kunt ontdekken wanneer je kind actief is en wanneer niet? Je kleintje ontwikkelt nu een eigen slaappatroon.
Week 34: Nu je 34 weken zwanger bent, is je baby zo goed als klaar om buiten de baarmoeder te kunnen leven. Als je een jongetje krijgt dan dalen vanaf nu zijn testikels uit de buik af naar de balzak. De longen zijn voldoende ontwikkeld. Als de bevalling nu vanzelf op gang komt gaan ze die niet meer remmen.
Week 35: Je baby heeft nu een redelijk vast slaapritme gekregen en kan nu ook in de rem-slaapfase komen. Dit is de fase waarin je kunt gaan dromen.
Week 36: De meeste baby’s dalen rond deze periode in. Als dat bij jou het geval is, kan dat letterlijk als een opluchting voelen! Eenmaal ingedaald, is er een grote kans dat de baby niet meer van positie veranderd. Het is nooit 100%.
Week 37: Het wordt steeds krapper in je baarmoeder voor je kleintje. Vrij bewegen lukt niet meer zo goed, maar slaan en schoppen des te meer. En dat voel je!
Week 38: Vanaf 38 weken raken het zenuwstelsel en de hersenen van je baby nog beter op elkaar afgestemd. Je baby kan daardoor straks alle indrukken die hij buiten de baarmoeder krijgt, goed in zich opnemen.
Week 39: Door de groei van het vetlaagje onder de huid van je baby, krijgt de huid van je baby steeds meer kleur. Krijg je een kind met een donkere huidskleur? Dan is de huid van je kleintje bij de geboorte lichter dan de uiteindelijke kleur.
Week 40: Je kleintje is helemaal klaar voor zijn leven buiten de baarmoeder! Je kleintje geeft zelf aan wanneer hij geboren wil worden. Je baby scheidt dan het hormoon cortisol af, dat de weeën op gang brengt. Je baby geeft dus eigenlijk het startsein.
Week 41: Je baby is nu ongeveer 51 centimeter groot en weegt rond de 3.450 gram. Je kleintje zit waarschijnlijk nog veel te lekker in je buik. Daarom wil hij nog niet naar buiten.
Week 42: Deze week is je kleintje nog maar een paar gram aangekomen en veel gegroeid is hij ook niet. Je kleine is meer dan klaar voor zijn geboorte. Bij veel baby’s die nu geboren worden, zijn het haar en de nageltjes langer.
In dit filmpje kun je mooi zien hoe jouw baby groeit tijdens het derde trimester.
Jij tijdens het derde trimester
Eindelijk, het laatste trimester is aangebroken! In deze fase van je zwangerschap voel je je meestal wat minder, dit heeft te maken met een groeiende buik en de gevolgen daarvan zoals slechter slapen en lichamelijke klachten. Veel vrouwen zijn halverwege dit trimester dan ook echt klaar met de zwangerschap. Gelukkig is het eind in zicht.
Belangrijke check-ups, to-do’s en afspraken in het derde trimester
In het laatste trimester worden jij en je kleintje nog steeds goed in de gaten gehouden. Ontdek welke controles, to-do’s en afspraken er zijn in dit deel van je zwangerschap.
Je buik wordt groter
In deze periode krijg je een grote buik, vooral in de laatste weken van je zwangerschap groeit je buik flink. Met 30 weken weegt je baby bijna 1,5 kilo. Je kunt nu last krijgen van bekkenpijn, rugpijn, bandenpijn en harde buiken. Je baarmoeder zit nu recht onder je ribben. In de laatste weken van je zwangerschap tot aan de bevalling zal je wat minder aankomen dan in de weken hiervoor. Je buikhuid is tot het uiterste uitgerekt, althans zo voelt het. Het kan fijn zijn om je huid in te smeren met een speciale [zwangerschapsolie]https://www.prenatal.nl/weleda-zwangerschapsolie-100ml-onbekend-3258360/?&utm_source=WSM&utm_medium=WIJ_blog&utm_campaign=derde-trimester-zwangerschap) of crème. Dit helpt om je huid elastisch te houden en vermindert de kans op striae, maar dit is niet bewezen.
Liggingsecho
In de loop van je zwangerschap neemt je baby diverse posities aan in je baarmoeder, wat normaal is voor de ontwikkeling. Naarmate de bevalling nadert, is het gebruikelijk dat de baby zich met het hoofd naar beneden draait, klaar om geboren te worden. Dit is de optimale positie voor een natuurlijke bevalling. Echter, niet alle baby’s draaien zichzelf in deze positie. In sommige gevallen blijven ze in een stuitligging of een dwarsligging. Het controleren van de ligging van de baby is belangrijk voor het plannen van een veilige bevalling, vaak voelt de verloskundige dit met haar handen op je buik. Bij twijfels of als het lastig te voelen is kun je een liggingsecho krijgen. Hoe kan je baby liggen?
- Achterhoofdsligging: de ideale ligging van je baby voor je bevalling. Hij ligt dan met zijn voetjes opgekruld omhoog en met het achterhoofdje naar beneden, in de richting van je buik. Doordat hij op deze manier ligt, past het hoofdje past zo heel goed in het bekken.
- Stuitligging: Als je baby in stuitligging ligt, liggen de billen of voetjes naar beneden. Een voet naar beneden en één omhoog is ook een mogelijkheid. Ongeveer 3 tot 4% van de ongeborenen ligt in deze omgekeerde houding. Tot 32 weken zwangerschap heeft je baby nog genoeg ruimte om te draaien, na 36 weken zwangerschap is de kans dat je baby zelfstandig draait erg klein. De stuitligging is de meest voorkomende afwijkende ligging.
- Een voorhoofdsligging: is een houding van de baby waarbij niet het achterhoofd maar het voorhoofd naar beneden ligt. Een baby die in voorhoofdsligging ligt wordt bijna altijd met een keizersnee gehaald.
- Schuine ligging: Bij een schuine ligging ligt het hoofdje van de baby in/op de heup van de moeder. Het lijfje en zijn hoofd liggen dus diagonaal en nu verticaal of horizontaal. We noemen dit ook wel een afgeweken hoofdligging.
- Aangezichtsligging: Bij de aangezichtsligging ligt de baby met het gezichtje naar beneden. Ook hier is de kans op een keizersnede groot.
- Kruinligging: Voor de kruinligging geldt dat de baby niet met het achterhoofd, maar met de kruin naar beneden ligt. Bij deze ligging is de doorsnede van het hoofdje groter en komt deze moeilijker door het geboortekanaal. Een natuurlijke bevalling is mogelijk, maar er wordt ook vaak besloten tot een keizersnee.
- Dwarsligging: De dwarsligging is zeldzaam. Je baby ligt met zijn ruggetje naar beneden en dwars in de baarmoeder. Doordat er een bijzonder kleine kans is dat hij op het moment van bevallen nog gaat draaien, wordt er altijd besloten tot een keizersnee.
- Ligging tweelingbaby’s: De baby’s van een tweeling kunnen in een variatie op deze houdingen liggen. Meestal liggen beide baby’s van een tweeling met hun hoofdjes naar beneden.
Vaker naar de verloskundige
Hoe dichter je de uitgerekende datum nadert, hoe vaker je een afspraak met je verloskundige hebt. Dit schema kan wisselen als het je eerste baby is of als je al meerdere kinderen hebt.
- 24e - 30e week: om de drie weken
- 30e - 36e week: om de twee weken
- 36e - 42e week: iedere week
Tijdens deze controles wordt de groei, bloeddruk en de hartslag van de kleine in de gaten gehouden. Ook bespreek je dingen om je voor te bereiden op de bevalling.
Geboorteplan maken
Een geboorteplan geeft je de kans om je wensen kenbaar te maken op gebieden als pijnverlichting, bevallingshoudingen, het gebruik van medische interventies, de wensen van de vader/andere moeder en wat hij/zij voor jou kan betekenen. Maar ook wie jullie bij de bevalling willen hebben, of er foto’s gemaakt mogen worden en wat jullie bijvoorbeeld na afloop willen doen met de placenta. Tijdens de afspraken tussen 30 - 33 weken zwangerschap kan je met je verloskundige bespreken welke keuzemogelijkheden er zijn en waar je rekening mee kan houden in jouw persoonlijke situatie.
Lees ook: Hoe schrijf je een geboorteplan?
Geboortekaartje ontwerpen
Misschien heb je dat al gedaan, maar anders is dit een heerlijk klusje voor het derde trimester. Bij WIJ Geboortekaartjes kun je kiezen uit de mooiste ontwerpen, maar je kan ook zelf aan de slag gaan met een ontwerp. Gebruik dan onze tips & tricks voor het beste eindresultaat! En een foutje zoals een baby van 3451 kilo overkomt jou niet na het lezen van 19 blunders die je echt wilt voorkomen. Het ouderschap wordt ook zo echt zodra je dat kaartje in handen hebt en de naam van jullie kleintje op de voorkant staat. Want je hebt nu vast ook al de naam gekozen. Twijfel je nog? Doe inspiratie op: Babynamen top 10 & namenteller
Een medische indicatie
Als je tijdens je zwangerschap een medische indicatie krijgt, betekent dit dat je tijdens je zwangerschap en bevalling goed in de gaten wordt gehouden. Je wordt begeleid door een gynaecoloog in het ziekenhuis om zoveel mogelijk risico’s uit te sluiten. Je bevalling vindt ook in het ziekenhuis plaats, zodat er allerlei middelen voorhanden zijn om het zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. Er zal een medische indicatie worden uitgeschreven als de kans groot is dat er tijdens je zwangerschap complicaties ontstaan of complicaties optreden.
De bevalling
Aan het eind van dit trimester gaat het gebeuren; de bevalling! Hoe merk je wanneer het nog oefenweeën zijn en wanneer bel je de verloskundige omdat het echt begonnen is? Meestal krijg je van je verloskundige al richtlijnen mee wanneer je moet bellen. Een veelgebruikte richtlijn is dat je bij een eerste bevalling de verloskundige belt als je een uur achter elkaar elke 4 à 5 minuten een wee hebt die 60 tot 90 seconden duurt. Bij een tweede of latere bevalling bel je eerder, namelijk wanneer je een uur lang regelmatige weeën hebt van om de 5 minuten. Als je het gevoel hebt dat het snel gaat mag je altijd eerder bellen.
Waar wil je bevallen?
Als je zwangerschap normaal verloopt kun je over het algemeen zelf kiezen of je thuis, in het ziekenhuis of in een geboortecentrum wilt bevallen. Bij een zwangerschap met complicaties of een medische indicatie zijn de risico’s soms te groot om thuis te bevallen. In dat geval staat het vast dat je in het ziekenhuis bevalt onder medische begeleiding. Verder is de keuze dus aan jou. Kies een locatie waar jij je fijn bij voelt, elke locatie heeft zo zijn voor- en nadelen. Om je het wat gemakkelijker te maken, hebben we de voor- en nadelen van een thuisbevalling en een ziekenhuisbevalling op een rijtje gezet. Thuis of in het ziekenhuis bevallen? Je hebt voor je bevalling eigenlijk vier opties.
- Thuis/in een geboortecentrum: bevallen met je eigen verloskundige
- Poliklinisch: Op eigen verzoek In het ziekenhuis bevallen met je eigen verloskundige.
- Plaatsindicatie: Met je eigen verloskundige in het ziekenhuis bevallen vanwege medische reden.
- Medisch: Met de klilnisch verloskundige en gynaecoloog.
Luistertip: De Verloscast #16 Waar wil jij bevallen?
Wanneer begint je bevalling?
Met name bij een eerste zwangerschap kan het zijn dat je door een paar harde buiken het idee hebt dat de bevalling is begonnen. Zeker wanneer je de uitgerekende datum hebt bereikt of bent gepasseerd en aan het wachten bent tot je bevalling begint. Weeën zijn samentrekkingen van je baarmoederspier, waardoor je baby als het ware naar buiten wordt gedrukt. Door de druk gaat je baarmoedermond steeds verder open waardoor je baby geboren kan worden. Weeën zijn over het algemeen zo krachtig en pijnlijk dat je ze direct herkent en kunt onderscheiden van harde buiken. Een andere manier om te weten dat de bevalling is begonnen is als je vliezen breken.
Soorten weeën:
Voorweeën of oefenweeën: Deze weeën kunnen een paar dagen of zelfs weken voor je bevalling al beginnen. Ze zorgen ervoor dat de baarmoedermond platter en weker wordt. Hij gaat meer naar voren staan en er is mogelijk al 1-2 cm ontsluiting. Oefenweeën voelen als lichte menstruatiekrampen en komen nog heel onregelmatig.
Vroegtijdige weeën: Als je weeën hebt voordat je 37 weken zwanger bent, is er sprake van vroegtijdige weeën. Een gevolg van vroegtijdige weeën kan zijn dat je baby te vroeg geboren wordt. Als de weeën regelmatig komen moet je direct contact opnemen met je verloskundige.
Ontsluitingsweeën: De ontsluitingsfase duurt meestal het langst. De weeën zorgen ervoor dat de opening van de baarmoedermond steeds iets groter wordt. Voor sommige vrouwen voelt dit als lichte menstruatiepijn, voor andere voelt dit al wat scherper. Ontsluitingsweeën duren gemiddeld 12 uur vanaf het moment dat je regelmatige weeën hebt.
Persweeën: Als je 10 centimeter ontsluiting hebt of daar tegenaan zit, krijg je persdrang. Persweeën beginnen meestal met een korte drang tijdens het hoogtepunt van een wee. De persweeën worden steeds heftiger tot ze niet meer tegen te houden zijn. Dit voelt als een soort oerdrang. Je moet wel meepersen, of je nu wilt of niet. Voor een eerste kind is 1,5-2 uur persen normaal. Als je vaker bevallen bent gaat het persen vaak een stuk sneller.
Weeënstorm: De weeën worden naarmate je bevalling vordert steeds regelmatiger en intenser. Ook duren ze steeds iets langer. Als de weeën echter zo snel achter elkaar komen dat er overlap is, dan spreken we van een weeënstorm. Je hebt dan geen tijd om tussen de weeën door op adem te komen.
De eerste uren na de bevalling
De apgar score
Vlak nadat je baby is geboren controleert de verloskundige de conditie van je baby. Dit gebeurt met behulp van de Apgartest. De test wordt 1 minuut na de bevalling afgenomen en na 5 en 10 minuten herhaalt. Je kind krijgt punten voor ademhaling, pols- en hartslag, spierspanning, huidskleur en reflexen. Elk item is 2 punten waard, waardoor als alle items goed zijn de baby een 10 kan scoren. De Apgartest is ontwikkeld om heel snel te kunnen bekijken of een pasgeboren baby stabiel is of extra hulp nodig heeft.
Borstvoeding geven: de eerste voeding
De eerste uren na de geboorte is je baby wakker en alert. Jullie hebben samen de gelegenheid om uit te rusten van de enorme inspanningen en kunnen langzaam aan elkaar wennen. Vaak zijn dit mooie momenten die je niet snel meer zal vergeten! Ook zijn dit goede omstandigheden om je baby zijn eerste voeding te geven. Huid-op-huid contact is hierbij heel belangrijk, doordat hij weinig stress ervaart en zich beschermd voelt. In het eerste uur na de bevalling wordt de baby aan de borst gelegd, je baby zal zelf op zoek gaan naar de borst.
Lees ook: De eerste keer aanleggen
Bevallen van de placenta
Als je bevallen bent van je baby heb je het grootste deel erop zitten, maar wat niet iedereen weet is dat je na de baby ook nog moet bevallen van de placenta. Die moet ook uit je lichaam, je baby heeft die tenslotte niet meer nodig. Nadat je baby geboren is krijg je meestal binnen 10 tot 30 minuten nog wat naweeën, zodat de placenta loskomt van de baarmoederwand. De placenta, ook wel nageboorte, wordt goed gecontroleerd door je verloskundige of gynaecoloog. Er mogen namelijk geen placentaresten zijn achtergebleven in je baarmoeder, omdat dit infecties en bloedingen kan veroorzaken. In sommige gevallen blijft de placenta vast zitten in de baarmoeder en moet deze operatief verwijderd worden.
Andere zwangeren over het derde trimester
Elke zwangerschap is uniek, en daarom is het leuk om verhalen te lezen van andere vrouwen die zich in dezelfde fase bevinden als jij. Ontdek hoe zij het derde trimester beleven en welke bijzondere ervaringen ze hebben opgedaan.
- Nu het einde in zicht komt breekt de nesteldrang los
- Hypnobirthing: Waarom dit de beste voorbereiding is op mijn bevalling!
- Verloskundige Marlies: Een zwanger lichaam is net een colablikje
- Zwangerschapsdiscriminatie: Sam werd met haar bolle buik op straat gezet
- Bizar! Die gekke laatste weken van je zwangerschap …
- Ben je bijna uitgerekend? Doe deze 15 dingen dan zeker nog
- 20 dingen die je denkt en doet als je er he-le-maal klaar mee bent
Checklist derde trimester: wat regelen?
Er komt in deze laatste periode van alles op je af. Dit handige overzicht helpt je, zodat je niets belangrijks vergeet in dit trimester van je zwangerschap.
- Bedenk de naam van je baby en maak ook een keuze over wel of geen dubbele achternaam.
- Denk na over een thuisbevalling of in het ziekenhuis, schrijf eventueel een geboorteplan.
- Wil je thuis bevallen? Zorg dan dat je alle benodigdheden in huis hebt. Controleer ook of je kraampakket compleet is.
- Laat je kraamvisite thuis langskomen of geef je een kraamfeest?
- Ontwerp een geboortekaartje en bestel de proefdruk.
- Maak de babykamer af. Nog inspiratie nodig? Bekijk de babykamertrends van 2024
- Wil je nog op vakantie of babymoon, regel dan een fit-to-fly document
- Tussen de 34 en 36 weken mag je lekker met zwangerschapsverlof. Nog even rustig genieten van die bolle buik.
- Maak je ziekenhuistas klaar.
- Zet je bed met 37 weken op klossen.
- Haal alle boodschappen in huis die je in de kraamweek wilt hebben.
- Check of je alles voor de babyuitzet compleet hebt.
Checklist na je bevalling: wat moet je regelen?
- Doe binnen drie dagen geboorteaangifte bij jouw gemeente.
- Geef bij een ziekenhuisbevalling de geboortegegevens door aan het kraambureau.
- Laat de geboortekaartjes drukken met de juiste geboortedatum, tijd en het gewicht. (Check, check, dubbelcheck)
- Verstuur je geboortekaartjes.
- Geef de geboortegegevens van je baby binnen zes weken door aan WIJ via Mijn.WIJ en bestel gratis een mutsje met naam van je kind van simply colors.
- Schrijf binnen vier maanden je baby bij op je zorgverzekering en check of de kinderbijslag is aangevraagd door je gemeente.
Ontdek meer tips en adviezen van deskundige Donna & Vera.