De groei van je zwangere buik van week tot week
Of je nu staat te popelen om je buikje te laten zien of hoopt je zwangerschap nog een paar weken te verbergen, het is heel logisch dat je je afvraagt wanneer je buik zichtbaar wordt. Tijdens je zwangerschap groeit je baby van een klompje cellen uit tot een voldragen baby van gemiddeld 3,5 kilo. Je buik groeit gedurende negen maanden mee en maakt dus ook een flinke groei door. Niet alleen je baby is de oorzaak van die groei; ook de placenta en het vruchtwater nemen aardig wat plek in. Hoe verloopt de groei van je zwangere buik en vanaf wanneer kan je voor het eerst een zwanger buikje zien?
Zwangere buik per week
Je bent vast benieuwd wat je de komende weken te wachten staat als het om de groei van je buik gaat. Het is goed om te beseffen dat iedere zwangerschap uniek is en dus iedere buik ook. Het kan zijn dat jouw buik pas later zichtbaar wordt of al groter is dan in de genoemde voorbeelden. Dat is normaal en vaak niets om je zorgen over te maken. Ook scheelt het of je al eerder zwanger bent geweest of zwanger bent van een meerling. De groei van je buik gaat dan sneller.
De groei van je buik: week 1 - 12
Je baarmoeder groeit flink gedurende het eerste trimester, toch is er aan de buitenkant nog weinig van te zien. Wat je wel kan merken is dat je borsten wat groter worden. In week 12 is de grootte van je baarmoeder verdubbeld. Je buik ziet er misschien wat ronder uit, maar dat komt waarschijnlijk meer door het opgeblazen gevoel dan door een groeiende baby. Maar tegen het einde van het eerste trimester kun je een kleine bult gaan opmerken.
Wat gebeurt er in je buik?
Hoewel je aan de buitenkant misschien niet veel verschil ziet, gebeurt er veel in je lichaam, met name in je baarmoeder. De baarmoeder van de gemiddelde vrouw vóór de zwangerschap is ongeveer zo groot als een sinaasappel. Aan het eind van het eerste trimester is hij zo groot als een grapefruit. Je baby begint steeds meer op een klein mensje te lijken. Zo is je kleintje druk bezig met schoppen en strekken, maar voel je dat voorlopig nog niet.
Opgezette buik
Doordat het zwangerschapshormoon progesteron toeneemt en je baby steeds groter wordt kun je meer last krijgen van winderigheid en obstipatie, waardoor je buik er meer gezwollen uitziet dan normaal. Ook bepaalde vitamines kunnen zorgen voor extra winderigheid. De aderen rond je buik kunnen ook prominenter worden, omdat je lichaam meer bloed aanmaakt om je groeiende baby te ondersteunen. Toch ben je waarschijnlijk de enige die deze verandering opmerkt.
De groei van je buik: week 13 - 29
Vanaf de vierde maand van je zwangerschap wordt je baarmoeder zo groot dat er misschien al een buikje te zien is. Dit verschilt per persoon. In deze periode begint je gewone broek echt strakker te zitten. Tussen de vierde en de zesde maand groeit je baby van 60 gram naar 1 kilo. Je gewone kleding past niet goed meer en dus is het een goed moment om op zoek te gaan naar zwangerschapskleding. Je buik begint goed zichtbaar te worden.
Zichtbaar bolle buik
Rond de 20 weken is je baarmoeder gegroeid tot aan je navel, waardoor bij veel vrouwen hun buik zichtbaar bol is. Met 20 weken is de baby nog geen pond en slechts zo groot als een banaan. Je zwangere buik kan soms hard en soms zacht aanvoelen. Veel vrouwen in het tweede en derde trimester krijgen last van Braxton-Hicks weeën. Dit zijn een soort oefenweeën die worden veroorzaakt door het aanspannen en ontspannen van je baarmoederspieren. Met 24 weken is je baby nog lang en mager, maar dat zal snel veranderen. Je groeiende baarmoeder is nu zo groot als een voetbal. Je kunt je baby nu ook voelen hikken.
De groei van je buik: week 30 - 40
In deze periode krijg je een grote buik, vooral in de laatste weken van je zwangerschap groeit je buik flink. Met 30 weken weegt je baby bijna 1,5 kilo. Je kunt nu last krijgen van bandenpijn, rugpijn, bekkenpijn en harde buiken. Je baarmoeder zit nu recht onder je ribben. In de laatste weken van je zwangerschap tot aan de bevalling zal je wat minder aankomen dan in de weken hiervoor. Je buikhuid is tot het uiterste uitgerekt, althans zo voelt het. Het kan fijn zijn om je huid in te smeren met crème of olie. Dit helpt om je huid elastisch te houden en vermindert de kans op striae (zwangerschapsstriemen).
Het wordt iets zwaarder
De laatste weken van je zwangerschap zal je waarschijnlijk veel veranderingen meemaken. Er is niet veel ruimte meer in je buik, dus je baby drukt tegen je longen en blaas. Het kan zijn dat je wat kortademig wordt en je vaker moet plassen. Ook kunnen bepaalde houdingen niet meer fijn zijn. Een autorit van meer dan een half uur kan behoorlijk oncomfortabel worden als je baby hoog tegen je ribben aandrukt. Aan het eind van je zwangerschap weegt je baby gemiddeld 3,5 kilo en is hij zo groot als een kleine pompoen.
Wanneer ga je een buikje zien?
Het verschilt per persoon wanneer je buik echt gaat groeien en zichtbaar wordt. Bij sommige vrouwen is er al een buikje zichtbaar tijdens het eerste trimester, bij anderen pas rond 20 weken zwangerschap. De grootte van je zwangere buik en wanneer die verschijnt, hangt meer van jou af dan van de grootte van je baby. Deze factoren spelen een rol bij je groeiende buik:
- Lichaamsbouw
- Botstructuur
- Buikspieren
- Aantal eerdere zwangerschappen
- Lengte
- Gewicht en vetpercentage
- Meerling
Als je een tengere bouw hebt, valt je buikje mogelijk wat eerder op. Zelf merk je waarschijnlijk vanaf 11 weken zwangerschap verschil. Je broeken gaan strakker zitten en misschien draag je al een zwangerschapsbroek. Je kunt je zwangerschap nu nog wel verborgen houden als je wat wijdere kleding draagt. Bij een tweede of derde zwangerschap is er vaak eerder een buikje zichtbaar dan bij de eerste. Als je zwanger bent van een meerling dan zie je het waarschijnlijk eerder en zal je buik groter en sneller uitzetten dan bij één baby.
Groei van zwangere buik in beeld
Onderstaande foto’s geven je een beeld hoe een zwangere buik groeit. Het kan zijn dat jouw buik kleiner of groter is dan op de foto’s. Dat is normaal en vaak niets om je zorgen over te maken. Twijfel je over jouw groei? Bel dan je verloskundige en plan desnoods een extra controle in.
Wat is de gemiddelde gewichtstoename tijdens je zwangerschap?
Gewichtstoename tijdens de zwangerschap varieert sterk voor verschillende vrouwen, en een gezonde gewichtstoename hangt af van je eigen gewicht vóór de zwangerschap. Zoals alles wat met zwangerschap te maken heeft, is gewichtstoename voor iedereen anders. Probeer je niet te fixeren op hoeveel je aankomt. Gewichtstoename tijdens de zwangerschap is absoluut normaal.
Normaal gesproken mag je gemiddeld zo’n 12 tot 16 kilo aankomen tijdens je zwangerschap, maar dit is wel afhankelijk van je BMI (Body Mass Index). Je kunt je BMI online berekenen op de website van het Voedingscentrum. In onderstaande tabel vind je de gemiddelde gewichtstoename op basis van je BMI. Dit is gebaseerd op een zwangerschap van een eenling, bij meerlingen mag je meer aankomen.
BMI | Gewicht | Hoeveel aankomen? |
---|---|---|
Minder dan 19 | Te licht | Tussen 13-18 kilo |
Tussen 20-25 | Gemiddeld gewicht | Tussen 11-16 kilo |
Tussen 25-30 | Overgewicht | Tussen 7-11 kilo |
Hoger dan 30 | Obesitas | Tussen 5-9 kilo |
Oorzaken gewichtstoename
Het gewicht dat je aankomt tijdens je zwangerschap wordt niet alleen veroorzaakt door de groei van je baby. Ook extra vet, de placenta en het vruchtwater nemen een deel van je gewichtstoename in beslag. Onderstaand overzicht bevat een gemiddelde toename, dit kan per vrouw verschillen.
- De baby: 3-4 kilo
- Extra vet: 2,5 kilo
- Vocht: 2,5 kilo
- Extra bloed: 1,5 kilo
- Vruchtwater: 1 kilo
- Placenta: 0,7 kilo
- Borsten: 0,5 kilo
Krijg je striae als je buik groeit?
Je buik groeit tijdens je zwangerschap zo snel, dat je huid onder hoge spanning staat. Hierdoor kun je last krijgen van striae (zwangerschapsstriemen). Striae ontstaat doordat het onderhuids bindweefsel onder te grote drukt staat. Daarnaast raakt de aanmaak van collageen in je huid ontregeld onder invloed van zwangerschapshormonen. Hierdoor scheuren de elastische vezels van je huid en ontstaan er kleine littekens. Dit kan op je buik ontstaan, maar ook op je borsten, benen, heupen en billen.
Helaas kun je striae niet voorkomen en is het onder andere afhankelijk van erfelijkheid of je er veel of weinig last van krijgt. Striae zijn blijvende littekens, maar er zijn wel crèmes die de zichtbaarheid een stuk verminderen. Ook kun je tijdens je zwangerschap je huid zo soepel mogelijk houden met olie of crème, maar omdat het onderhuidse scheurtjes zijn kun je het niet helemaal voorkomen. Striae kan op elk moment ontstaan, maar ze verschijnen vaak in het tweede en het derde trimester, wanneer de huid echt begint uit te rekken.
Lees ook: Diastase: wat is het en hoe kom je ervan af?