De groei van je zwangere buik van week tot week

De groei van je zwangere buik van week tot week

Tijdens je zwangerschap groeit je baby van een klompje cellen uit tot een voldragen baby van gemiddeld 3,5 kilo. Je buik groeit gedurende 9 maanden mee en maakt dus ook een flinke groei door. Niet alleen je baby is de oorzaak van die groei; ook de placenta en het vruchtwater nemen aardig wat plek in. Hoe verloopt de groei van je zwangere buik en vanaf wanneer kan je voor het eerst een zwanger buikje zien?

Groei van je buik van week tot week

Week 1 - 12
Je baarmoeder groeit flink gedurende het eerste trimester, toch is er aan de buitenkant nog weinig van te zien. Wat je wel kan merken is dat je borsten wat groter worden. In week 12 is de grootte van je baarmoeder verdubbeld.

Week 13 - 16
Vanaf de 4e maand van je zwangerschap wordt je baarmoeder zo groot dat er misschien al een buikje te zien is. Dit verschilt per persoon. In deze periode begint je gewone broek echt strakker te zitten.

Week 17 - 30
Tussen de 4e en de 6e maand groeit je baby van 60 gram naar 1 kilo. Je gewone kleding past niet goed meer, dus het is een goed moment om op zoek te gaan naar zwangerschapskleding. Je buik begint goed zichtbaar te worden en vanaf de 6e maand kun je last krijgen van bandenpijn.

Week 30 - 40
In deze periode heb je echt een grote buik, vooral in de laatste weken van je zwangerschap. Aan het eind van je zwangerschap weegt je baby gemiddeld 3,5 kilo. Je kunt nu last krijgen van bandenpijn, rugpijn, bekkenpijn en harde buiken.

Groei buik tijdens zwangerschap

Wanneer ga je een buikje zien?

Het verschilt per persoon wanneer je buik echt gaat groeien en zichtbaar wordt. Bij sommige vrouwen is er al een buikje zichtbaar tijdens het eerste trimester, bij anderen pas rond 20 weken zwangerschap. Als je een tengere bouw hebt, valt je buikje mogelijk wat eerder op. Zelf merk je waarschijnlijk vanaf 11 weken zwangerschap verschil. Je broeken gaan strakker zitten en misschien draag je al een zwangerschapsbroek. Je kunt je zwangerschap nu nog wel verborgen houden als je wat wijdere kleding draagt. Bij een tweede of derde zwangerschap is er vaak eerder een buikje zichtbaar dan bij de eerste.

Wat is de gemiddelde gewichtstoename tijdens je zwangerschap?

Normaal gesproken mag je gemiddeld zo’n 12 kilo aankomen tijdens je zwangerschap, maar dit is wel afhankelijk van je BMI (Body Mass Index). Je kunt je BMI online berekenen op de website van het Voedingscentrum. In onderstaande tabel vind je de gemiddelde gewichtstoename op basis van je BMI. Dit is gebaseerd op een zwangerschap van een eenling, bij meerlingen mag je meer aankomen.

BMIGewichtHoeveel aankomen?
Minder dan 19Te lichtTussen 13-18 kilo
Tussen 20-25Gemiddeld gewichtTussen 11-16 kilo
Tussen 25-30OvergewichtTussen 7-11 kilo
Hoger dan 30ObesitasTussen 5-9 kilo

Oorzaak gewichtstoename

Het gewicht dat je aankomt tijdens je zwangerschap wordt niet alleen veroorzaakt door de groei van je baby. Ook extra vet, de placenta en het vruchtwater nemen een deel van je gewichtstoename in beslag. Onderstaand overzicht bevat een gemiddelde toename, dit kan per vrouw verschillen.

  • De baby: 3-4 kilo
  • Extra vet: 2,5 kilo
  • Vocht: 2,5 kilo
  • Extra bloed: 1,5 kilo
  • Vruchtwater: 1 kilo
  • Placenta: 0,7 kilo
  • Borsten: 0,5 kilo

Krijg je striae als je buik groeit?

Je buik groeit tijdens je zwangerschap zo snel, dat je huid onder hoge spanning staat. Hierdoor kun je last krijgen van striae, oftewel zwangerschapsstriemen. Striae ontstaat doordat het onderhuids bindweefsel onder te grote drukt staat. Daarnaast raakt de aanmaak van collageen in je huid ontregeld onder invloed van zwangerschapshormonen. Hierdoor scheuren de elastische vezels van je huid en ontstaan er kleine littekens. Dit kan op je buik ontstaan, maar ook op je borsten, benen, heupen en billen.

Helaas kun je striae niet voorkomen en is het onder andere afhankelijk van erfelijkheid of je er veel of weinig last van krijgt. Striae zijn blijvende littekens, maar er zijn wel crèmes die de zichtbaarheid een stuk verminderen. Ook kun je tijdens je zwangerschap je huid zo soepel mogelijk houden met crème, maar omdat het onderhuidse scheurtjes zijn kun je het niet helemaal voorkomen.