
Coronavaccin en zwangerschap
Veel vrouwen die in verwachting zijn hebben vragen rondom het coronavaccin en hun zwangerschap. Je vraagt je misschien af: is het vaccin wel veilig? Wat zijn de gevolgen voor mijn ongeboren baby? Wel of geen boosterpik halen? In welk trimester kan ik mij het best laten inenten? Hieronder vind je alle antwoorden en de laatste adviezen rondom het coronavaccin en je zwangerschap.
Zwangere vrouwen hebben een grotere kans op ernstig ziekte door het coronavirus. Daarbij komt dat uit Amerikaans onderzoek blijkt dat er geen ernstige bijwerkingen zijn voor vrouwen die zich laten inenten. Daar zijn nu 130.000 zwangere vrouwen gevaccineerd met de mRNA-vaccins van Pfizer BioNtech en Moderna. Het is dan ook het advies om je met een van deze twee vaccins te laten inenten.
Is het coronavaccin veilig als je zwanger bent?
In eerste instantie werd vaccineren als je zwanger bent afgeraden. Niet omdat er consequenties bekend waren, maar omdat er nog weinig over bekend was. Inmiddels zijn er al miljoenen zwangere vrouwen gevaccineerd en is er veel onderzoek gedaan naar coronavaccinaties en zwangerschap. Op basis daarvan raden zowel de NVOG als het RIVM zwangere vrouwen aan zich te laten vaccineren tegen corona. En hier niet mee te wachten tot het einde van de zwangerschap. Je kunt ook gewoon borstvoeding geven na je coronavaccinatie. Net als andere afweerstoffen worden de antistoffen die je aanmaakt via de placenta en borstvoeding overgedragen op je kind. Zo bescherm je jouw kind ook een beetje tegen corona.
Kan ik onvruchtbaar worden door het coronavaccin?
De vaccinaties hebben geen invloed op de vruchtbaarheid van vrouwen Ʃn mannen. Toch merken we dat er zorgen zijn door meldingen over menstruatiestoornissen. De coronaprik activeert het immuunsysteem, zodat dat systeem je kan beschermen als je corona krijgt. Omdat het immuunsysteem ook invloed heeft op de vrouwelijke hormoonspiegels kan je bijvoorbeeld eerder of heviger gaan menstrueren. Maar de verwachting is dat dit nooit langer duurt dan ƩƩn of twee cycli. Goed om te weten is dat menstruatiestoornissen ook zonder vaccinatie vaak voorkomen, bijvoorbeeld door stress.
Wel of niet vaccineren als je bezig bent met zwanger worden?
Ben je van plan binnenkort zwanger te worden? Dan kun je je met een gerust hart laten vaccineren. Het coronavaccin tast de vruchtbaarheid niet aan. Bescherming door vaccinatie is juist bij een toekomstige zwangerschap van groot belang. Ook voor vrouwen die bezig zijn met een IVF-behandeling is de coronavaccinatie veilig en verstandig.
In welk trimester van je zwangerschap vaccineren?
Vaccinaties kunnen tijdens de hele zwangerschap gegeven worden. Er zijn geen aanwijzingen dat vaccinatie in de eerste 12 weken leidt tot complicaties. Wil je liever niet in de eerste 12 weken gevaccineerd worden? Plan je vaccinatie dan daarna. Wacht liever niet tot het einde van je zwangerschap. Als je in je laatste trimester besmet wordt met corona heb je meer risico op complicaties.
Wel of geen boosterprik nemen tijdens je zwangerschap?
Ook als je zwanger bent, kun je de boosterprik nemen als je hiervoor een uitnodiging hebt gekregen. Als zwangere vrouw loop je meer risico om ernstig ziek te worden door corona. Dit kan gevolgen hebben voor moeder en kind. Voor zwangere vrouwen geldt dat mRNA vaccins (Pfizer en Moderna) veilig zijn bevonden. Ook de NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie) beveelt een boosterprik voor zwangere vrouwen aan. De boosterprik kan op elk moment in de zwangerschap worden gegeven. De booster is een āoppepperā voor je afweersysteem. Door de booster maakt je lichaam weer veel meer antistoffen aan en ben je beter beschermd tegen ernstig ziek worden. Omdat de omikronvariant zo besmettelijk is, is het verstandig de booster te halen als je zwanger bent of wilt worden.
Hoeveel tijd tussen de coronavaccinatie en andere vaccinaties?
Tijdens je zwangerschap kan het voorkomen dat je ook een andere vaccinactie gaat halen, zoals de 22-wekenprik (kinkhoestvaccinatie) en de Rhesusprik. Daarover adviseert het RIVM het volgende:
Kinkhoestvaccinatie
Tussen een coronavaccinatie en een andere vaccinatie, zoals de maternale kinkhoest vaccinatie, is het advies om minstens 14 dagen er tussen te plannen.Rhesusprik (anti-D)
Het maakt niet uit hoeveel tijd hier tussen zit. Vaccineren mag op dezelfde dag plaatsvinden.
Gevaccineerd tijdens zwangerschap?
Ben je tijdens je zwangerschap ingeƫnt? Dan kun je dit melden bij Moeders van Morgen (voorheen pREGnant en de Teratologie Informatie Service (TIS)). Moeders van Morgen is onderdeel van Bijwerkingencentrum Lareb. Ze doen onderzoek naar en geven informatie over geneesmiddelgebruik bij een kinderwens en tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode (inclusief coronavaccinatie).
Effect coronavaccin na de geboorte van je baby
Je vraagt je misschien af wat het coronavaccin voor effect heeft op de periode na je zwangerschap? Is je baby ook beschermd? Is borstvoeding geven hierna wel veilig? En wat doet het coronavaccin met anticonceptie, zoals de pil? De belangrijke feiten op een rij.
Bescherming baby
Pasgeboren babyās zijn beschermd tegen infectieziekten door de antistoffen die zij krijgen van hun moeder via de placenta. Deze antistoffen verdwijnen langzaam in de maanden na de geboorte. Of dit ook geldt voor de antistoffen na coronavaccinatie, daarover is nog onvoldoende bekend. Volgens het RIVM is dit aannemelijk.
Borstvoeding
Wil je straks borstvoeding geven aan je kind? Dan kun je dat gewoon veilig doen nadat je gevaccineerd bent. Alle informatie rondom borstvoeding en het coronavaccin vind je hier.
Anticonceptie
Vaccins hebben geen invloed op de werkzaamheid van de pil of andere anticonceptiemiddelen. En omgekeerd hebben de pil of andere anticonceptiemiddelen geen invloed op de werkzaamheid van het vaccin.