Ben je zwanger? Pas op bij zomerse hitte

Ben je zwanger? Pas op bij zomerse hitte

We kunnen vaak niet wachten op de zomer. Lange dagen, een zomers briesje, veel buiten zijn … Heerlijk natuurlijk! Maar in de zomer zijn er ook regelmatig dagen bij dat de temperaturen boven de 30 graden Celsius uitstijgen. Dat is erg heet als je zwanger bent. Wees je ervan bewust dat je als zwangere tot een risicogroep behoort. Je verliest snel vocht bij hoge temperaturen en hierdoor bestaat het risico op uitdroging. Waar moet je als zwangere op letten bij zomerse hitte?

Zwanger en zomerse hitte

Hitte verstoort de water- en zouthuishouding in je lichaam. Door te zweten verlies je vocht én ook zout. Als je teveel zout verliest, houd je minder vocht vast. Dat betekent een kans op uitdroging, te weinig zweten en onwel worden. Je zwangere lijf moet net iets meer moeite doen om de warmte van de zomerzon weer kwijt te raken. Je merkt dan snel de gevolgen van aanhoudende hitte; je krijgt het benauwd, wordt rood of zelfs misselijk. Daarnaast is een verhoging van je lichaamstemperatuur niet goed voor je ongeboren baby, houdt dus altijd de signalen van je lichaam in de gaten. Voel je je niet lekker, ben je benauwd, duizelig of kortademig? Ga dan weg uit de zon en zoek verkoeling op.

Is zwanger en hitte gevaarlijk?

Tijdens de zwangerschap ervaren vrouwen lichamelijke veranderingen, zoals hormonale schommelingen en een toename van het bloedvolume, waardoor ze het eerder warm hebben, ongeacht het seizoen. Het kan dus moeilijk zijn om af te koelen als je zwanger bent in de zomer. Het hebben van een te hoge lichaamstemperatuur tijdens de zwangerschap kan snel leiden tot oververhitting, wat een ernstig gezondheidsrisico vormt voor jou en je baby. Oververhitting kan leiden tot vroeggeboorte, een laag geboortegewicht, doodgeboorte en aangeboren handicaps.

Wat als je oververhit raakt?

Onvoldoende drinken kan leiden tot hitte-uitputting en kan ook harde buiken veroorzaken. Bovendien kan het leiden tot uitdroging. Tekenen van uitdroging zijn onder andere:

  • Duizeligheid of licht gevoel in het hoofd
  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn
  • Spierkrampen
  • Droge mond
  • Blozende huid
  • Rillingen
  • Constipatie
  • Donkergekleurde urine
  • Verhoogde hartslag / Lage bloeddruk

Dikke of gezwollen enkels

Tijdens de zwangerschap houd je lichaam meer vocht vast, wat betekent dat enige zwelling, vooral rond je enkels en voeten, normaal is. Echter, tijdens warm weer kan de zwelling nog erger worden. Overmatige zwelling als gevolg van hitte wordt hitte-oedeem genoemd. Wanneer het lichaam te veel warmte ervaart, verwijden de bloedvaten zich, waardoor vocht zich naar de weefsels verplaatst en zwelling ontstaat. Hoewel zwelling tijdens de zwangerschap een normaal bijverschijnsel is, kan het ook zorgwekkend zijn. Bel je verloskundige als de zwelling extreem is in je handen en gezicht, of plotseling optreedt. Overmatige zwelling, vooral in de handen en het gezicht, kan een teken zijn van zwangerschapsvergiftiging.

Om overmatige zwelling in de zomer te voorkomen, is het belangrijk om uit de hitte te blijven. Als je last hebt van hitte-oedeem, probeer dan te rusten met je voeten omhoog, neem een verkoelende douche of dompel je voeten in een zwembad of een bak met koel water.

Tips voor afkoeling tijdens hete dagen

  • Drink regelmatig: houd ongeveer 2 liter vocht per dag aan. Meer mag ook nu het zo warm is. Geschikt zijn natuurlijk water, maar ook bouillon, vers vruchtensap, tomatensap, melk en karnemelk. Minder geschikt zijn drankjes met veel suiker, koffie en thee.

  • Vul elke avond een lege fles met water en leg deze in de koelkast. Zo geniet je de volgende dag van heerlijk fris water. Eventueel kun je het water een smaakje geven met een paar blaadjes munt of een scheutje citroensap.

  • Zoek de schaduw op. Zo voorkom je oververhitting en het risico op een zwangerschapsmasker. Zet een (voeten)badje in de tuin, doe rustig aan en vermijd grote inspanningen.

  • Als je de deur uit gaat, doe dit dan bij voorkeur in de ochtend. Dan is het nog redelijk koel en heb je nog voldoende energie.

  • Draag zo min mogelijk knellende kleding, maar houd het luchtig. Vermijd synthetische stoffen en draag dun katoen of linnen.

  • Voel je je niet lekker en heb je acuut last van de hitte? Ga dan even liggen met een koude, natte handdoek op je voorhoofd of in je nek. Ook kan een lauwe douche voor heerlijke verkoeling zorgen.

  • Vind je het lastig om als zwangere de zomerse hitte vol te houden? Probeer dan eens een overdekt winkelcentrum of de bioscoop. Misschien niet het eerste waar je aan denkt tijdens zomerse dagen, maar deze plekken zijn vaak heerlijk koel door de airco.

  • Houdt overdag de ramen, deuren en gordijnen zoveel mogelijk dicht. ’s Avonds laat en ’s ochtends vroeg als het afgekoeld is kan je je huis luchten.

Beeld: iStock.com/s:isayildiz