Welke kruiden mag je wel en niet tijdens je zwangerschap?

Welke kruiden mag je wel en niet tijdens je zwangerschap?

Je kunt in de keuken verse of gedroogde kruiden of specerijen gebruiken. Kruiden en specerijen geven gerechten meer smaak. Ze zijn geschikt om zout mee te vervangen. Het is namelijk niet goed om te veel zout binnen te krijgen. Wel is het raadzaam om sommige kruiden tijdens je zwangerschap met mate te nemen of beter helemaal te laten staan.

Marije Verwijs

Wijze raad van

Marije Verwijs

Expert Voeding & Gezondheid

Gebruik kruiden tijdens je zwangerschap: waar let je op?

In sommige kruiden en specerijen kunnen aromastoffen zitten die in grote hoeveelheden mogelijk schadelijk zijn voor je gezondheid als je zwanger bent. Normaal gebruik van kruiden en specerijen kan geen kwaad. Normaal gebruik betekent dat je het gebruikt om je eten op smaak te brengen. Gebruik ook niet altijd dezelfde soort kruiden, maar varieer. Gelukkig is er keuze genoeg.

Welke kruiden kun je beter niet nemen?

Neem tijdens je zwangerschap uit voorzorg geen kruidenpreparaten of etherische oli├źn van kruiden. Hierin kunnen hogere hoeveelheden van plantengifstoffen (allylalkoxybenzenen) zitten. Als je zwanger bent kun je daarnaast uit voorzorg beter geen kaneel-, venkel- of anijsthee ├│f borstvoedingsthee met kaneel, venkel of anijs nemen.

Hoeveel kruidenthee mag je drinken als je zwanger bent?

Je kunt zonder problemen een paar kopjes kruidenthee of vruchtenthee drinken per dag. Deze theesoorten bevatten geen cafeïne, doordat ze niet worden gemaakt van de theeplant maar van kruiden, fruit, specerijen of combinaties daarvan. Voorbeelden zijn rooibos-, munt-, kamille-, gember-, appel- en cranberrythee.

Door vervuiling tijdens het oogsten van ingredi├źnten voor (kruiden)thee kunnen er per ongeluk plantengifstoffen in zitten. Dit is niet snel schadelijk voor de gezondheid, maar het is wel verstandig om uit voorzorg niet veel meer dan een paar kopjes (kruiden)thee per dag te drinken. Wissel thee af met andere dranken, zoals water, melk en eventueel een kopje koffie. Zo heb je minder kans dat je per ongeluk grotere hoeveelheden plantengifstoffen binnenkrijgt.

Thee met zoethout

Het advies voor zwangere vrouwen is om maximaal 1,5 kopje (= 175 milliliter) thee met zoethout te drinken op een dag. Heb je een hoge bloeddruk? Dan is het advies helemaal geen thee met zoethout te nemen. In thee met zoethout, waaronder sterrenmix, zit van nature de plantengifstof glycyrrhizine. Door deze stof kun je vocht vasthouden en kan je bloeddruk hoger worden.

Meer over voeding tijdens de zwangerschap lezen? Ontdek hier wat je wel en beter niet kan eten.

Beeld: iStock.com