Welke vis wel en niet eten als je zwanger bent?

Welke vis wel en niet eten als je zwanger bent?

Het advies is om twee keer per week vis te eten als je zwanger bent. Vis is namelijk heel goed voor jou en je baby. Het verlaagt de kans op vroeggeboorte en is goed voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht van je baby. Ontdek in dit artikel welke vissoorten geschikt zijn als je zwanger bent, welke vis je beter kunt laten staan en waarom.

Marije Verwijs

Wijze raad van

Marije Verwijs

Expert Voeding & Gezondheid

Welke vis kun je eten als je zwanger bent?

Het Voedingscentrum adviseert om twee keer per week vis te eten. Eén keer per week een portie vette vis, zoals zalm en forel, en één keer een portie magere vis, zoals tilapia en schol. Met een portie bedoelen we ongeveer 100 gram.

Welke vis kun je beter niet eten?

Bepaalde vis-, schaal- en schelpdieren kun je tijdens je zwangerschap beter laten staan. Dit vanwege verhoogde gehaltes schadelijke stoffen in de vis, zoals dioxine, kwik of PFAS. Vissoorten als makreel, paling, sardine, tonijn, krab en garnalen kun je daarom beter niet eten nu je zwanger bent. Een keer een kleine hoeveelheid op een toastje zal niet meteen schade aanrichten. Toch kun je het beter helemaal niet nemen om zo je inname van schadelijke stoffen te beperken.

Heb je per ongeluk een keer een vissoort gegeten die je beter niet had kunnen eten? Geen paniek. Dat kan gebeuren. Houd het bij deze ene keer, zodat je geen mogelijke schadelijke stoffen meer binnenkrijgt.

TIP! Benieuwd waar je nog meer op moet letten als het om voeding gaat? Check alle belangrijke voedingsadviezen in het artikel: Zwanger: wat mag je wel en niet eten?

Wat als je geen vis lust?

Als het je niet lukt om twee keer per week vis te eten of als je geen vis lust, wat dan? Slik dan tijdens je hele zwangerschap elke dag een omega-3 (vis)vetzuren supplement met 250-450 mg DHA. Je kunt deze supplementen kopen bij de supermarkt of drogist.

Compleet overzicht: vis tijdens je zwangerschap

Hieronder vind je een handig overzicht met alle bekende vissoorten en het bijbehorende advies.

Aantal keerMagere visVette vis
Wekelijks 2 portiesheek, schar, schelvis, schol, tong en wijting. Vis uit aquacultuur¹: tilapia, tarbot, meerval¹ en pangasius¹forel¹ en zalm¹ uit aquacultuur, gerookte zalm die je eerst zelf goed hebt verhit²
Wekelijks 1 portiemosselenwilde forel¹, haring (met uitzondering van rauwe haring), wilde zalm¹
1 keer in de 2 weken een portiekabeljauw, koolvis
Niet etenbaars, bot, garnalen, heilbot, houting, karper, krab (incl. wolhandkrab), tonijn, zeebaars, zeeduivel, zeewolf, zelfgevangen vis¹, niet verhitte rauwe of gerookte vis²lever van heek, kabeljauw (enz), makreel, paling, sardine, sprot, zelfgevangen vis, niet verhitte rauwe of gerookte vis

¹ Op het etiket kun je zien of de vis is gevangen in het wild of dat het kweekvis is. Bij kweekvis staat ‘aquacultuur’ of ‘gekweekt’.

² Gerookte en rauwe vis kan bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor je baby, zoals listeria. Na verhitting (boven de 75 °C) is het wel veilig om te eten. Hoe lang je het moet verhitten, hangt af van hoe dik het stuk is. Voor dunne stukjes zijn 5 minuten op het vuur voldoende. Eet als je zwanger bent geen gerookte vis als je het niet verhit. Ook vis van de visboer kun je beter zelf verhitten als je het wil eten.

TIP! Download de ZwangerHap app van het Voedingscentrum op je smartphone. Je kunt dan altijd en overal van alle vissoorten (maar ook andere voedingsmiddelen) checken wat het advies is. Handig!

Wilde, gekweekte vis en zelfgevangen vis

Via het etiket kun je achterhalen of de vis gevangen is in het wild of gekweekt is. Kweekvis bevat mogelijk minder schadelijke stoffen dan vis die gevangen wordt in het wild. Bij kweekvis staat ‘aquacultuur’ of ‘gekweekt’ op het etiket. Zelf gevangen vis, schaal- en schelpdieren kun je beter niet eten, omdat je niet weet of het water waarin ze zwommen is vervuild.

Verhit vis altijd goed

Het is belangrijk om vis altijd goed te verhitten. Je kunt daarom rauwe of gerookte vis, zoals gerookte zalm, rauwe haring (maatjesharing of Hollandse Nieuwe) of vis in sushi, beter laten staan. Na het verhitten van rauwe of gerookte vis kun je dit overigens wel veilig eten. Bijvoorbeeld gerookte zalm in een ovengerecht. Vis uit blik of pot is al voldoende verhit geweest en hoef je dus niet opnieuw te verhitten.

Bron: Voedingscentrum.nl

Beeld: iStock.com/hxyume