8 tips als je zwanger bent en uiteten gaat

8 tips als je zwanger bent en uiteten gaat

Tijdens je zwangerschap kan je natuurlijk nog steeds lekker uiteten gaan. Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, want je kunt niet altijd aan de kaart aflezen wat er precies voor ingrediënten in je maaltijd verwerkt zitten. Met deze 8 tips zorg je dat je goed voorbereid uiteten gaat. Eet smakelijk!

Marije Verwijs

Beoordeeld door

Marije Verwijs

Expert Voeding & Gezondheid Voedingscentrum

1. Vertel dat je zwanger bent en laat je adviseren

Allereerst is aan te raden om aan te geven dat je zwanger bent, zo kan het restaurant rekening met je houden en je adviseren om bepaalde gerechten wel of niet te nemen. Mag nog niemand weten dat je zwanger bent? Kijk dan of je het personeel even los kan aanspreken, bijvoorbeeld als je even naar de wc gaat. Of schrijf een briefje dat je ongemerkt aan iemand kan geven tijdens langslopen. Of kies sowieso een gerecht waarvan je zeker weet dat het goed zit. Twijfel je over iets? Hier lees je wat je wel en niet mag eten als je zwanger bent of gebruik de app ZwangerHap van het Voedingscentrum.

2. Check of er alcohol in een gerecht zit

Uiteraard bestel je geen alcoholhoudende dranken bij je gerecht, maar soms zit er ook alcohol verwerkt in sauzen, soepen of desserts. Verhitten zorgt er niet voor dat alle alcohol verdwijnt. Voorbeelden hiervan zijn een stoofpotje met rode wijn of tiramisu. Als je twijfelt, vraag dan naar de ingrediënten van het gerecht.

3. Vermijd rauw vlees

Als je een vleesgerecht bestelt, vraag dan of het goed doorbakken (of well done) kan worden. Hamburgers zijn soms nog wat rood van binnen, let hier dus goed op. Laat het dan nog even verhitten. En vanzelfsprekend neem je geen carpaccio als voorgerecht.

4. Welke vissoorten kun je bestellen?

Vis eten tijdens je zwangerschap is gezond. Het advies is om twee keer per week vis te eten, waarvan één keer vette vis (zoals zalm) en één keer magere vis (zoals tilapia). Het is dus een goed idee om vis te kiezen als (hoofd)gerecht. Als je een visgerecht bestelt, ga dan na welke vissoort het betreft. Sommige vissen (zoals makreel of paling) kun je beter niet nemen, omdat hier stoffen in kunnen zitten die schadelijk zijn voor je baby.

Ontdek in dit artikel welke vis je wel kunt eten. Daarnaast zijn vacuümverpakte vissoorten (zoals gerookte zalm) alleen geschikt wanneer ze verhit worden. Dat geldt ook voor ‘verse vis’. Na verhitting kun je de vis veilig eten. Twijfel je? Check dit in de ZwangerHap app of kies een ander gerecht.

5. Eet geen lever tijdens je zwangerschap

Lever, zoals kippenlevertjes of ganzenlever, kun je nu beter niet nemen. Beperk daarnaast ook de hoeveelheid leverproducten, zoals smeerleverworst en paté. Heel af en toe een boterham met een dun laagje smeerleverworst of paté kan wel, maar sla paté als voorafje af. Dat is vaak al een te grote hoeveelheid. Lever en leverproducten bevatten veel vitamine A. Te veel vitamine A verhoogt het risico op aangeboren afwijkingen bij je baby.

6. Kaas in je gerecht? Neem geen rauwmelkse zachte kazen

In de supermarkt kun je redelijk eenvoudig zelf het etiket checken of je te maken hebt met gewone (gepasteuriseerde) of rauwmelkse zachte kaas (‘au lait cru’ of ‘rauwe melk’). In een restaurant is dat lastiger, dus vraag ook in dit geval even na of de kaas ‘au lait cru’ of een harde kaas is. Het gaat hier om zachte kaas, omdat daarin bacteriën sneller kunnen uitgroeien. In de meeste gevallen kun je mozzarella en feta gewoon eten, omdat dit van verhitte (gepasteuriseerde) melk is gemaakt

7. Let op bij gerechten met rauwe eieren

Sommige producten zoals zelfgemaakte mayonaise bevatten rauwe eieren. Ook in desserts als chocolademousse wordt dit soms gebruikt. Check dit dus voordat je het bestelt.

8. Eet alleen verhitte kiemgroenten

Vraag of kiemgroenten zoals taugé en alfalfa verhit kunnen worden voordat je het eet of neem het niet. Door te verhitten worden ziekmakers zoals salmonella gedood. Je verkleint dan de kans op een voedselinfectie voor jezelf.

Ontdek meer tips en adviezen van deskundige Marije Verwijs.

Beeld: iStock.com/Bobex-73