Koffie als je zwanger bent: hoeveel cafeïne mag je per dag?
Je mag koffie drinken als je zwanger bent, alleen niet te veel. In koffie zit cafeïne en te veel hiervan kan schadelijk zijn voor jou en je baby. Wist je dat dit goedje al binnen drie tot vier minuten in je bloed terechtkomt? Ontdek in dit artikel hoeveel cafeïne je dagelijks mag binnenkrijgen tijdens je zwangerschap en welke dranken en producten cafeïne bevatten.
Hoeveel kopjes koffie mag je drinken?
Het Voedingscentrum raadt aan om je cafeïne-inname te beperken tot 200 milligram per dag als je zwanger bent. Dit komt neer op ongeveer twee kopjes koffie. Dit geldt ook voor cafeïnevrije koffie. Cafeïnevrije koffie is niet volledig vrij van cafeïne. Er blijft altijd een kleine hoeveelheid cafeïne achter, zelfs na het decafeïneringsproces. Hoewel deze hoeveelheid een stuk lager is dan in gewone koffie, kan het bij meerdere kopjes toch bijdragen aan de totale cafeïne-inname. Cafeïne komt namelijk niet alleen in koffie voor, maar ook in thee, cola, chocolade en sommige medicijnen. Het is dus goed om ook op andere bronnen van cafeïne te letten.
Hoeveel kopjes koffie of thee precies 200 milligram cafeïne bevatten, hangt af van het type koffie of thee, de hoeveelheid en de manier waarop het is bereid. Een kopje is 125 milliliter en een beker is 250 milliliter. Met sterke koffie of thee kun je hiermee al snel 200 milligram cafeïne binnenkrijgen. Het Voedingscentrum raadt daarom voor de zekerheid aan om in totaal niet meer dan twee kopjes per dag te drinken.
Hoeveelheid cafeïne per product
In onderstaande tabel zie je hoeveel cafeïne er in een bepaald product zit. Let hierbij goed op de hoeveelheden en verhoudingen.
Product | Hoeveelheid cafeïne (milligram) |
---|---|
Koffie (1 kopje, ongeveer 125 ml) | Ongeveer 60 |
Cappuccino ( 1 kopje, 150 ml) | Ongeveer 68 |
Zwarte thee (1 kopje, ongeveer 125 ml) | Ongeveer 30 |
Groene thee (1 kopje, ongeveer 125 ml) | Ongeveer 20 |
Cola (1 glas, ongeveer 200 ml) | Ongeveer 20 |
Energydrink (blikje van 250 ml) | Ongeveer 90 |
Pure chocolade (2 blokjes, ongeveer 14 gram) | Ongeveer 7 |
Melkchocolade (2 blokjes ongeveer 14 gram) | Ongeveer 2 |
Bron: Voedingscentrum
Risico’s van teveel cafeïne tijdens de zwangerschap
Teveel cafeïne kan verschillende risico’s met zich meebrengen tijdens de zwangerschap. Een te hoge inname verhoogd het risico op een miskraam, vroeggeboorte, en een lager geboortegewicht. Cafeïne kan ook de bloedtoevoer naar de placenta verminderen, wat kan leiden tot problemen met de groei en ontwikkeling van je baby.
In één onderzoek is aangetoond dat zwangere vrouwen die drie of meer koppen cafeïnevrije koffie dronken op een dag, ook een hoger risico hadden op een miskraam. Het Voedingscentrum adviseert daarom uit voorzorg om het ook bij twee koppen cafeïnevrije koffie te houden als je zwanger bent.
Risico’s voor je baby
- Lager geboortegewicht
- Kans op een miskraam
- Kans op vroeggeboorte
- Verminderde bloedtoevoer naar de placenta
- Onrustige baby
Risico’s voor jou
Kan cafeïne de slaap van je baby beïnvloeden?
Cafeïne is een stimulerend middel en kan niet alleen jouw slaap beïnvloeden, maar ook die van je baby. Cafeïne passeert de placenta, en omdat baby’s het veel langzamer afbreken dan volwassenen, kan het langer in hun lichaam blijven. Dit kan leiden tot onrust of slaapproblemen voor de baby na de geboorte.
Zijn er cafeïnevrije alternatieven?
Ja, er zijn veel goede cafeïnevrije alternatieven te vinden in de winkel. Zo wordt cafeïnevrije koffie steeds lekkerder. Je hoeft de smaak van koffie dus zeker niet te missen. Weet wel dat er in cafeïnevrije koffie altijd wel een kleine hoeveelheid cafeïne aanwezig is en geadviseerd wordt om hier niet meer dan twee kopjes per dag van te drinken.
Wil je (decaf) koffie helemaal laten staan, maar wel zin in een warm drankje? Dit zijn goede alternatieven:
- Kop kruidenthee (bijv. rooibos, gember of munt)
- Chai latte
- Warme chocolademelk
- Bambu (koffievervanger)
Lees ook: Welke kruiden(thee) mag je wel en niet tijdens je zwangerschap?
Cafeïne en borstvoeding
En wat als je straks borstvoeding geeft? Is het dan veilig om koffie te drinken? Het antwoord is ja, maar beperk ook in deze fase je inname. Cafeïne komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht. De hoeveelheid cafeïne die de baby binnenkrijgt, is wel veel kleiner dan de hoeveelheid die jij als moeder consumeert.
Hoeveel kopjes koffie als je borstvoeding geeft?
Het advies voor moeders die borstvoeding geven is om hun cafeïne-inname te beperken tot ongeveer 200 milligram per dag, wat overeenkomt met ongeveer twee kopjes koffie en dezelfde hoeveelheid is als je zwanger bent. Op deze manier houd je het verantwoord en zou het geen nadelige effecten op je baby moeten hebben.
Mogelijke effecten op je baby
Hoewel kleine hoeveelheden cafeïne meestal geen problemen veroorzaken, kunnen sommige baby’s gevoeliger zijn voor cafeïne. Symptomen van cafeïnegevoeligheid bij baby’s kunnen prikkelbaarheid, rusteloosheid en slaapproblemen zijn. Als je merkt dat je baby deze symptomen vertoont, kan het helpen om je cafeïne-inname te verminderen. Raadpleeg eventueel je (huis)arts of een lactatiekundige voor advies.
Bron: Voedingscentrum