Geen alcohol tijdens je zwangerschap

Geen alcohol tijdens je zwangerschap

Het drinken van alcohol is schadelijk voor je ongeboren baby. Ieder glaasje alcohol dat jij drinkt, komt ook bij je baby terecht in dezelfde concentratie. Hoe meer je drinkt, hoe groter de risico’s. Het kan natuurlijk zijn dat je nog alcohol hebt gedronken toen je nog niet wist dat je zwanger was. Maak je hier niet teveel zorgen over. Je kunt het niet meer terugdraaien. Maar stop direct met alcohol zodra je denkt of weet dat je zwanger bent.

Lastige situaties in het begin van je zwangerschap

In het begin van je zwangerschap wil je waarschijnlijk niet dat iedereen al weet dat je zwanger bent. Als je regelmatig drinkt op bijvoorbeeld feestjes, zullen er wellicht situaties ontstaan waarin je opeens een sapje drinkt in plaats van een wijntje. Toch zijn de meeste mensen helemaal niet zo oplettend. Je kunt natuurlijk aangeven dat je met de auto bent of dat je je niet zo fit voelt.

Heb je thuis visite dan kun je natuurlijk doen alsof je drinkt. Dubbelfris heeft dezelfde kleur als witte wijn. Schenk desnoods uit 2 flessen als er nog meer witte wijn drinkers zijn onder het mom van ‘ik maak de oude fles op. Krijg jij die andere anders drinken we zo door elkaar’. Een flesje bier kun je ook gewoon met water vullen en in de koelkast zetten. Wel goed onthouden welke variant nu voor jou bedoeld is! Het is makkelijker dan je denkt. Of maak een mocktail, een alcoholvrije cocktail.

Wat is het risico van alcohol voor je ongeboren baby?

Geen enkele hoeveelheid alcohol is veilig tijdens de zwangerschap. Alcohol vermindert de vruchtbaarheid, verhoogt de kans op miskramen, en veroorzaakt hersenbeschadigingen en geboortedefecten. Als je baby tijdens de zwangerschap wordt blootgesteld aan alcohol kan dit leiden tot cognitieve beschadigingen, leerproblemen en verstandelijke handicaps. Ook bestaat de kans op gedragsafwijkingen, zoals ADHD en autisme. Slechte motorische coƶrdinatie komt vaak voor. Je kind kan problemen krijgen met het beoordelen en begrijpen van sociale situaties.

Zelfs matig alcoholgebruik of 1 avondje doorzakken kan permanente schade toebrengen. Er zijn aanwijzingen dat minder dan 1 glas alcohol per dag al schadelijk kan zijn. Het kan negatieve gevolgen hebben voor de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van je baby. Nog meer risico loop je als je 1 of 2 glazen per dag drinkt gedurende je zwangerschap. Bij deze hoeveelheid stopt je baby langere tijd met het maken van ademhalingsbewegingen. Zuurstof krijgt hij weliswaar via jouw placenta. Maar de adembewegingen zijn nodig om zijn longen goed te laten ontwikkelen.

Fetal Alcohol Spectrum Disorder

FASD is een algemene term voor een reeks van geboortedefecten en hersenbeschadigingen veroorzaakt door prenataal alcoholgebruik. De term FASD omvat diagnoses zoals Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) en gerelateerde diagnoses. FAS staat voor Foetaal Alcohol Syndroom. Hierbij is sprake van groeiachterstand, specifieke gezichtskenmerken en neurologische schade. FAS kinderen kunnen een aantal specifieke kenmerkende lichamelijke afwijkingen hebben, zoals slechte tanden, rechte bovenlip, brede neus, hangende ogen, hartproblemen en vervorming van botten. Alle personen met FASD hebben levenslange cognitieve, sociale en gedragsproblematiek.

FAS Stichting

Vind je het lastig om te stoppen met drinken? Of maak je je zorgen? Zoek hulp! De FAS Stichting geeft meer informatie over het Foetaal Alcohol Syndroom. Jellinek.nl biedt online hulp, maar ook ondersteuning in de vorm van gedragstherapie. Ook je huisarts of verloskundige kan je verder helpen.

Beeld: iStock.com