Extra vitamines tijdens je zwangerschap

Extra vitamines tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, vraagt je lichaam extra voedingsstoffen voor de ontwikkeling van je baby. Gezonde voeding is de basis, maar levert niet alle (extra) vitamines die je nodig hebt tijdens je zwangerschap. Over het algemeen word je tijdens je zwangerschap minder actief en verbrand je minder energie. Het is dus nodig om extra gezond te eten en de juiste vitamines en mineralen binnen te krijgen.

Het kan verstandig zijn, zeker als je erg moe bent of veel overgeeft, om een multivitaminesupplement te nemen dat speciaal is samengesteld voor zwangere vrouwen.

Aan welke vitamines en mineralen heb je tijdens je zwangerschap een verhoogde behoefte?

Tijdens je zwangerschap heb je aanvullend op je gezonde en gevarieerde voeding deze supplementen nodig.

Foliumzuur: 4 weken voor tot 10 weken na bevruchting

Foliumzuur slik je bij voorkeur al voor je zwangerschap en in het eerste trimester van je zwangerschap. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je baby. Het advies is om tenminste vier weken voor tot tien weken na de bevruchting dagelijks 400 microgram extra foliumzuur te slikken. Foliumzuur komt onder meer voor in spruitjes, spinazie, broccoli en peulvruchten. Het is wetenschappelijk bewezen dat het de kans op een open ruggetje bij pasgeboren baby’s verkleint. Dit is een aangeboren afwijking waarbij de wervelkolom of schedel niet volledig is gesloten. En omdat het open ruggetje al in het begin van de zwangerschap wordt gevormd, is juist dan extra foliumzuur nodig.

Vitamine D: vanaf de 3e maand zwangerschap

Vanaf de derde maand zwangerschap heeft je lichaam extra vitamine D nodig voor de aanmaak van botten. Deze vitamine is onder andere nodig voor het vormen van een stevig skelet. De noodzakelijke hoeveelheid vitamine D is te groot om uit je voeding te kunnen halen; een supplement biedt uitkomst. Neem dagelijks 10 microgram extra vitamine D tijdens je gehele zwangerschap.

Vitamine A: je gehele zwangerschap, maar met mate

Voor een goede ontwikkeling van je kind is de behoefte aan vitamine A licht verhoogd. Je vindt het in met name in halvarine, bak- en braadproducten, vis en melkproducten. Daarnaast kan je lichaam uit bètacaroteen ook vitamine A maken. Bètacaroteen vindt je vooral in felgekleurde groente en fruit en in groene bladgroente. Te weinig vitamine A tijdens je zwangerschap kan leiden tot verminderde weerstand bij je kind als hij volwassen is. Je hoeft je met een normaal eetpatroon geen zorgen te maken dat je te weinig vitamine A binnenkrijgt. Let op: teveel vitamine A kan schade aan je ongeboren kind veroorzaken. Een portie van 100 gram lever bevat al veel meer vitamine A dan veilig is op een dag. Wekelijks een boterham met een dun laagje paté of smeerworst kan overigens geen kwaad.

Vitamine C: je gehele zwangerschap

Vitamine C zorgt voor een natuurlijke weerstand en helpt je lichaam bij het opnemen van ijzer. Het zit vooral in citrusvruchten, aardbeien, kiwi’s en verse groenten.

IJzer: je gehele zwangerschap

IJzer is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen, die zorgen voor het vervoeren van zuurstof door het lichaam. Tijdens je zwangerschap is je behoefte verhoogd, omdat bloed wordt aangemaakt voor jezelf en voor je baby. Hoe verder je zwangerschap vordert, hoe hoger de behoefte wordt. De verloskundige controleert regelmatig het hemoglobinegehalte in je bloed, wat een indicatie geeft over de hoeveelheid ijzer in je lichaam. Je haalt ijzer onder andere uit vlees, eieren, peulvruchten, gedroogd fruit en noten. Indien nodig schrijft je verloskundige extra ijzer voor.

Tip: drink een glas sinaasappelsap tijdens je broodmaaltijd. Vitamine C bevordert namelijk de ijzeropname van plantaardige voedingsmiddelen.

Calcium: je gehele zwangerschap

Calcium is tijdens de zwangerschap extra belangrijk voor een stevig skelet voor jezelf, maar natuurlijk ook voor je baby. Voor een goede spierwerking en bloedstolling heb je calcium nodig. Calcium komt met name voor in zuivelproducten en in kleinere hoeveelheden in groente.

Jodium: je gehele zwangerschap

Jodium is tijdens de hele zwangerschap belangrijk voor de groei en hersenontwikkeling van ongeboren baby’s.De belangrijkste bron van jodium is brood lees meer over jodium in brood. Daarnaast zit jodium in zuivel (zoals melk of yoghurt), eieren en vis.

Twijfel je of je bepaalde voedingsstoffen wel genoeg binnenkrijgt?

Het kan zijn dat je om verschillende redenen bepaalde voedingstoffen niet genoeg binnenkrijgt. Twijfel je hierover? Vul dan enkele dagen de Eetmeter van het Voedingscentrum in. Aan de hand hiervan kun je besluiten om extra aandacht aan te besteden aan je voedselinname. Lukt het je niet om dit aan te passen? Dan kun je besluiten om extra supplementen in te nemen. Doe dit altijd in overleg met een arts of specialist. Een te hoge dosering van een bepaalde stof kan negatieve effecten hebben op jou en de baby.