Welke vitamines heb je nodig als je zwanger bent?
Als je zwanger bent is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, bijvoorbeeld volgens de Schijf van Vijf. Daarnaast kan het goed zijn om een aantal supplementen te slikken, maar welke zijn dat? En welke mag je niet slikken tijdens de zwangerschap?
Beoordeeld door
Maaike CornelissenDeskundige Veilig vervoer VeiligheidNL
Belangrijke vitamines en mineralen
Als je zwanger bent, heeft je lichaam extra voedingsstoffen nodig voor de ontwikkeling van je baby. Ook als je gezond en gevarieerd eet, krijg je niet altijd de alle vitamines binnen die je nodig hebt als je zwanger bent. Het is wordt daarom aanbevolen om tijdens je zwangerschap elke dag vitamine D te slikken. Ook neem je vanaf de zwangerschapswens tot aan 10 weken in de zwangerschap ook foliumzuur .
Als je van jodium, calcium of visvetzuren te weinig binnenkrijgt met je voeding, wordt ook daarvoor een supplement aanbevolen. Daarover later meer.
Welke supplementen zijn nodig?
Gezond en gevarieerd eten is belangrijk, ook tijdens de zwangerschap. Daarnaast kun je extra supplementen nemen als je zwanger bent. Bespreek dit met je verloskundige.
Foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap
Foliumzuur ((vitamine B11) slik je bij voorkeur al als je zwanger wilt worden en in het eerste trimester van je zwangerschap. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je baby. Het advies is om dagelijks 400 microgram (*ADH) foliumzuur te slikken vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot 10 weken zwangerschap.
Foliumzuur komt onder meer voor in:
- Spruitjes
- Spinazie
- Broccoli
- Volkorenproducten
- Vlees
- Zuivel
Het is wetenschappelijk bewezen dat het slikken van foliumzuur de kans op een open ruggetje bij pasgeboren baby’s verkleint. Dit is een aangeboren afwijking waarbij de ruggengraat niet volledig is gesloten. En omdat de ruggengraat al in het begin van de zwangerschap wordt gevormd, is juist dan extra foliumzuur nodig.
Dagelijks 10 microgram vitamine D
Gedurende je gehele zwangerschap is het advies om vitamine D te slikken. Vitamine D is onder andere belangrijk voor de botopbouw van je ongeboren kindje.. De noodzakelijke hoeveelheid vitamine D is te groot om uit je voeding te kunnen halen. Neem daarom dagelijks 10 microgram extra vitamine D tijdens je gehele zwangerschap.
Calcium
Calcium is tijdens de zwangerschap extra belangrijk voor stevige botten voor jezelf, maar natuurlijk ook voor je baby. Daarnaast verlaagt voldoende calcium het risico op een hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging en een vroeggeboorte. Calcium komt met name voor in zuivelproducten en in kleinere hoeveelheden in groente. Met de Eetmeter van het Voedingscentrum kun je checken hoeveel calcium je binnenkrijgt. Krijg je niet genoeg binnen? Slik dan vanaf 20 weken zwangerschap 1000 milligram calcium. Overleg altijd eerst met je verloskundige.
Jodium
Jodium is tijdens de hele zwangerschap belangrijk voor de groei en hersenontwikkeling van ongeboren baby’s. De belangrijkste bron van jodium is brood. Daarnaast zit jodium in zuivel (zoals melk of yoghurt), eieren en vis. Twijfel je of je genoeg jodiumrijke producten binnenkrijgt? Vul dan een aantal dagen de Eetmeter in. Heb je Mijn Eetmeter meerdere dagen ingevuld en zie je dat je te weinig jodium binnenkrijgt? Probeer dan eerst om meer producten met veel jodium te nemen. Lukt dat niet? Slik dan elke dag een supplement met maximaal 200 microgram jodium.
Vegetarisch? Vitamine B12
Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals:
- Melk
- Yoghurt
- Kwark
- Ei
- Vlees
- Vis
Extra vitamine B12 tijdens de zwangerschap is alleen nodig als je deze producten niet of weinig eet, of als je vegetarisch of veganistisch eet. De aanbevolen dagelijks hoeveelheid is 3,3 microgram*.
Veganistisch? Overleg met diëtist
Als je veganistisch eet is het moeilijker om de aanbevelingen te halen. Veganistisch eten tijdens de zwangerschap wordt daarom in verschillende andere landen afgeraden. Wil je toch veganistisch eten? Kijk dan altijd samen met een diëtist naar wat haalbaar is voor jou en welke aanvullingen jij nodig hebt.
Meer voedingsadviezen als je zwanger bent
Ook is het tijdens je zwangerschap belangrijk om twee keer per week vis te eten (één keer vette vis en één keer magere vis).
Lees ook: Zwanger? Dit kun je beter wel en niet eten
Ontdek meer tips en adviezen van deskundige Maaike Cornelissen.