De invloed van jouw voeding op de smaakontwikkeling van je baby

De invloed van jouw voeding op de smaakontwikkeling van je baby

Als je zwanger bent let je goed op wat je wel en niet mag eten. Dat is tenslotte goed voor jou en je baby. Maar wist je ook dat je baby vanuit jouw buik kan proeven wat jij eet? N├│g een reden om gezond en vooral gevarieerd te eten. Jij kunt dus nu al invloed uitoefenen op de smaakontwikkeling van je baby.

Vanaf wanneer kan je baby proeven wat jij eet?

De smaakontwikkeling van je baby begint al in de baarmoeder. Je baby ontwikkelt tussen week 12 en 15 van je zwangerschap smaakpapillen op de tong. Daarmee kan hij de smaaksporen in het vruchtwater proeven. Je baby proeft hierdoor dus al een beetje van wat jij eet. Op deze manier kun je door gevarieerd te eten je baby al voorbereiden op verschillende smaken.

De smaakontwikkeling van je baby ontwikkelt zich al in je buik, door jouw voeding. Voor de smaak die een baby het vaakst proeft zal hij een voorkeur ontwikkelen. Leren proeven begint dus al heel vroeg.

Welke smaken kan je baby in je buik proeven?

Nog voordat je baby al echt gegeten heeft, kent hij de verschillen tussen zoet, bitter en zuur. Baby┬┤s hebben een aangeboren voorkeur voor zoete smaken. Vanuit het oerinstinct wordt bitter en zuur vaak geassocieerd met giftige stoffen. Hierdoor hebben we een natuurlijke voorkeur voor zoete smaken.

Welke invloed heeft jouw voeding op de smaak van je baby?

Door regelmatig verschillende groenten te eten, kan dat je baby helpen om op een later moment de smaak van groente beter te accepteren. Ook als je baby geboren is, proeft hij via borstvoeding de verschillende smaken uit jouw voeding. Als je baby verschillende smaken heeft leren kennen dan helpt dat later bij het aanbieden van de eerste fruit- en groentehapjes (oefenhapjes). Het is overigens geen garantie dat je kind een makkelijke eter wordt als jij heel gevarieerd hebt gegeten tijdens je zwangerschap. Andere factoren spelen dan ook een rol. Maar alle beetjes helpen, dat zeker!

Hoe lang duurt de smaakontwikkeling van je kind?

De smaakontwikkeling gaat door totdat je kind ongeveer 3 jaar is, daarna staat ongeveer vast wat hij wel en niet lust. Het is dus belangrijker dan ooit om bewust met je voeding om te gaan en gezond en gevarieerd te eten.

Beeld: iStock.com