Calcium tijdens je zwangerschap: krijg jij genoeg binnen?

Calcium tijdens je zwangerschap: krijg jij genoeg binnen?

Wist je dat de Gezondheidsraad aan alle zwangere vrouwen adviseert om extra te letten op de inname van voldoende calcium? Calcium is namelijk erg belangrijk als je zwanger bent. Als je 1.000 mg calcium per dag binnenkrijgt, verlaag je de kans op zwangerschapsvergiftging en vroeggeboorte. Ook heb je tot 65% minder kans op een hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap.

Wat is calcium?

Calcium, ook wel bekend als kalk, is een mineraal dat belangrijk is voor de botopbouw en voor een goede werking van de spieren en het zenuwstelsel. Calcium zit in zuivelproducten zoals melk en kaas, maar ook in groente, noten en peulvruchten. Als je helemaal geen zuivelproducten eet of drinkt, heb je meer kans op een tekort aan calcium.

Symptomen van een calciumtekort

Als je een calciumtekort hebt, kan dit diverse symptomen en klachten veroorzaken, zoals:

  • Regelmatige krampen en spierpijn
  • Tandbederf en andere tandproblemen die ontstaan zijn sinds het begin van de zwangerschap
  • Verhoogde bloeddruk

Twijfel je over bepaalde klachten of kwaaltjes? Neem dan altijd contact met je huisarts of verloskundige voor advies.

Waarom is het zo belangrijk als je zwanger bent?

Calcium is tijdens je zwangerschap extra belangrijk voor stevige botten voor jezelf, maar natuurlijk ook voor je baby. Uit onderzoek blijkt dat 42% van de zwangere vrouwen in Nederland minder dan 800 mg calcium per dag binnenkrijgt. Ook als je multivitamines gebruikt, kun je te weinig calcium binnenkrijgen. In multivitamines voor zwangere vrouwen zit gemiddeld 120 mg calcium. Dit is dus veel minder dan het advies van 1000 mg calcium per dag. Goed om je bewust van te zijn.

Door te zorgen dat je voldoende calcium binnenkrijgt, verklein je de kans op:

Calcium is daarnaast goed voor de bloedstolling, celgroei, je hormoonstofwisseling, het goed werken van je zenuwen en spieren en het vervoeren van andere mineralen in je lijf zoals natrium, kalium en magnesium. Het verkleint ook de kans op botontkalking op latere leeftijd.

Aanbevolen hoeveelheid

Het Voedingscentrum) adviseert zwangere vrouwen elke dag minimaal 1000 mg (1 gram) calcium in te nemen. Vooral na 20 weken zwangerschap is raadzaam hier extra goed op te letten.

Hoeveelheid calcium per product

ProductHoeveelheid (milligram)
1 glas melk175 mg
Schaaltje yoghurt/kwark200 mg
Plak 20-30+ kaas200 mg
Snee tarwebrood15 mg
Handvol amandelen140 mg
Handvol walnoten60 mg
150 gr rucola sla400 mg
200 gr spinazie350 mg
200 gr sperziebonen110 mg
200 gr boerenkool360 mg
Haring 1 stuks100 mg
Lekkerbekje 100 gr100 mg

TIP! Zorg tijdens je zwangerschap ook dat je genoeg vitamine D binnenkrijgt. Dit helpt namelijk bij het opnemen van calcium in je lichaam. De Gezondheidsraad adviseert om elke dag een supplement van 10 microgram vitamine D te nemen.

Krijg ik genoeg calcium binnen?

Wil je nagaan hoeveel calcium jij op dit moment binnenkrijgt? Dat kan met het gratis online eetdagboek Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum.

Wel of geen calciumtabletten slikken?

Wil je er zeker van zijn dat je genoeg calcium binnenkrijgt? Dan kun je voor calciumtabletten kiezen. Overleg vooraf altijd eerst met je verloskundige of dit verstandig is. Neem niet meer dan 2000 mg calcium per dag. Vanaf 2500 mg calcium wordt de kans op nierstenen groter. Dus zorg ervoor dat je niet te veel binnenkrijgt. Je kunt calciumtabletten kopen bij de drogist. Er zijn veel verschillende soorten te koop, omdat calcium altijd gebonden is aan een hulpstof. Er zit verschil in de opname van calcium uit deze tabletten.

Calciumtabletten die goed worden opgenomen, hoog geconcentreerd zijn en veilig gebruikt kunnen worden tijdens de zwangerschap zijn:

  • Calciumcitraat
  • Calciumgluconaat
  • Calciumglubionaat
  • Calciumcarbonaat

Let op! Gebruik je maagzuurremmers? Bespreek dan met je verloskundige of arts of het nodig is om nog extra calcium te slikken. In één tablet Rennie zit bijvoorbeeld al 680 mg calciumcarbonaat. Gebruik je ijzertabletten? Zorg dan dat er twee uur tussen het innemen van beide tabletten zit.

Meer belangrijke vitamines en mineralen

Naast calcium zijn er nog meer vitamines en mineralen belangrijk als je in verwachting bent. Ontdek of jij alles binnenkrijgt en bekijk het overzicht van belangrijke vitamines voor zwangeren.

Bronnen: Voedingscentrum, St. Antonius Ziekenhuis

Beeld: iStock.com/Godji10