Biologische voeding tijdens je zwangerschap

Biologische voeding tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, ben je vaak bewuster bezig met voeding. Wat jij eet, heeft direct invloed op de gezondheid en ontwikkeling van je baby. Het is dus niet zo gek dat je kritischer bent op de kwaliteit van je voeding. Vooral verse en biologische producten, die zonder beschermingsmiddelen en andere chemische bestanddelen geproduceerd zijn, krijgen de voorkeur als je zwanger bent.

Wat is biologische voeding?

Bij de productie van biologische voeding wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu en dierenwelzijn. Biologische producten zijn herkenbaar aan de keurmerken: EKO, Europees Biologisch en Demeter. Het instituut Skal controleert in Nederland of de voorschriften worden nageleefd. Volgens het Voedingscentrum zijn biologische producten en niet-biologische producten net zo gezond en veilig tijdens je zwangerschap. Wel is het zo dat biologische producten op een meer natuurlijke wijze geproduceerd worden en minder kwalijke stoffen bevatten dan niet-biologische producten. Zo zijn biologische producten vrij van chemische bestrijdingsmiddelen en bestanddelen.

Mogelijke invloed pesticiden als je zwanger bent

Uit onderzoek van UMC St Radboud blijkt dat pesticiden (bestrijdingsmiddel) een grotere invloed hebben op de gezondheid dan gedacht. Vooral zwangere vrouwen en kinderen zijn volgens dit onderzoek risicogroepen. Pesticiden zouden beschadiging aan de hersenen kunnen toebrengen. Daarbij moet je denken aan een verlaging van het IQ en een negatieve invloed op de cognitieve ontwikkeling. Daarnaast bestaat het vermoeden dat chemicaliƫn ook kanker en vruchtbaarheidsproblemen kunnen veroorzaken.

In Nederland wordt overigens streng toegezien op het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Om te voorkomen dat iemand te veel binnenkrijgt, is er voor ieder bestrijdingsmiddel in de wet een maximale hoeveelheid vastgesteld die nog op groente en fruit mag zitten. Volgens het Voedingscentrum is de kans dat zoā€™n rest een gevaar voor de gezondheid vormt, heel erg klein. Wil je dit liever toch zoveel mogelijk vermijden tijdens je zwangerschap? In biologische groenten en fruit vind je geen pesticiden, omdat dit niet is toegestaan.

3 voordelen van biologische voeding tijdens je zwangerschap

  • Biologische groente en fruit zijn vrij van (restanten van) bestrijdingsmiddelen en bevatten gemiddeld meer mineralen, vitaminen, anti-oxidanten en bioactieve stoffen.

  • Biologische zuivel bevat meer gezonde vetzuren. Uit een onderzoek van de Maastricht University komt naar voren dat het nuttigen van biologische zuivel- en vleesproducten tijdens de zwangerschap en tijdens de periode dat borstvoeding gegeven wordt, ervoor zorgt dat er meer vetzuren in de moedermelk komen. Dit draagt bij aan een kleinere kans op eczeem en allergieĆ«n.

  • Biologisch vlees is - behalve diervriendelijker - vrij van antibiotica, chemische bestrijdingsmiddelen en chemicaliĆ«n. Er worden geen genetisch gemodificeerde soja- of maĆÆssoorten aan de voeding toegevoegd. De dieren staan minder vaak bloot aan stress, wat de hormoonspiegel op een natuurlijk niveau houdt, zodat er geen groei- en stresshormonen in het vlees terechtkomen. De dieren worden minder snel ziek en herstellen eerder bij infecties. Als dieren trager groeien en langer leven, kunnen ze over bepaalde infecties heen groeien, zoals een infectie met salmonella. Daarmee is het risico op salmonellabesmetting bij consumenten ook kleiner. Ook is het aantal dieren op een biologische boerderij beperkt; vaak wordt de mest direct ingezet om voedergewassen te kweken.

Bron: Voedingscentrum.nl

Beeld: iStock.com