Gezond eten als je zwanger bent: dit heb je per dag nodig

Gezond eten als je zwanger bent: dit heb je per dag nodig

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet. Dat is goed voor je eigen gezondheid en de gezondheid van je baby. Wat is een goed basismenu tijdens je zwangerschap en welke voedingsstoffen heb je extra hard nodig?

Marije Verwijs

Wijze raad van

Marije Verwijs

Expert Voeding & Gezondheid

Tijdens je zwangerschap heb je op een dag in ieder geval nodig:

  • 250 gram groente
  • 2 porties fruit
  • 4-7 bruine/volkoren boterhammen
  • 4-5 opscheplepels volkoren graanproducten of 4-5 aardappelen
  • Wekelijks 2 porties vis (1x vet en 1x mager), 2-3 eieren, 2-3 opscheplepels peulvruchten en maximaal 500 gram vlees
  • 25 gram ongezouten noten
  • 3-4 porties zuivel
  • 40 gram kaas
  • 40 gram smeer- en bereidingsvetten
  • 1,5-2 liter vocht

Tijdens de zwangerschap heb je van foliumzuur en vitamine D meer nodig dan je uit je eten kunt halen. Slik daarom een extra foliumzuur en vitamine D supplement. Neem elke dag 400 microgram foliumzuur tot je 10 weken zwanger bent. Van vitamine D heb je elke dag een supplement met 10 microgram nodig.

Maak gebruik van de Schijf van Vijf

Als je eet volgens de aanbevelingen van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum krijg je van de meeste voedingsstoffen voldoende binnen. Als je eet volgens de aanbevelingen voor zwangeren hoef je alleen maar een extra vitamine D en foliumzuur supplement te nemen.

Voedingsstoffen zijn eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. Al deze voedingsstoffen gebruikt je kind om te groeien. aantal vitamines en mineralen is nu extra belangrijk: calcium, ijzer, jodium en visvetzuren. Er zijn ook een aantal producten die je tijdens je zwanger nemen. Dit overzicht helpt je bij het maken van de gezonde keuze.

Meer trek?

Eten voor twee is niet nodig. Tijdens de zwangerschap heb je iets meer energie nodig. Hoeveel meer, dat verschilt sterk per persoon. Je lichaam verbruikt iets meer energie omdat de baby moet groeien, maar aan het einde van je zwangerschap beweeg je vaak minder. Ga tijdens je zwangerschap niet expres meer eten dan je bent gewend. Heb je toch meer trek? Ga geen hongerlijden, maar neem een extra boterham of een stuk fruit. Ga vooral niet meer snoepen of snacken. Eet je gezond en niet meer dan nodig, dan ben je na je bevalling sneller weer op je oude gewicht.

Tip! Bij het Voedingscentrum vind je lekkere en gezonde dagmenuā€™s speciaal voor jouw persoonlijke situatie en voorkeuren.

Niet doen: lijnen tijdens zwangerschap

Je ongeboren baby is afhankelijk van wat jij eet. Hij heeft voldoende voedingsstoffen nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Lijnen tijdens de zwangerschap wordt dan ook afgeraden. Jij en je ongeboren kind lopen dan namelijk het risico op tekorten aan belangrijke voedingsstoffen. Het is heel normaal dat je aankomt. Als je het idee hebt dat je te veel aankomt, bespreek dat dan met je verloskundige of gynaecoloog.

Beeld: iStock.com