9 tips als je zwanger bent en uiteten gaat

9 tips als je zwanger bent en uiteten gaat

Tijdens je zwangerschap kun je natuurlijk nog steeds lekker uiteten gaan. Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, want je kunt niet altijd aan de kaart aflezen wat er precies voor ingrediƫnten in je maaltijd verwerkt zitten. Met deze 9 tips zorg je dat je goed voorbereid uiteten gaat. Veel plezier!

1. Vertel dat je zwanger bent en laat je adviseren

Allereerst is aan te raden om aan te geven dat je zwanger bent, zo kan het restaurant rekening met je houden en je adviseren om bepaalde gerechten wel of niet te nemen. Mag nog niemand weten dat je zwanger bent? Kijk dan of je het personeel even los kan aanspreken, bijvoorbeeld als je even naar de wc gaat. Of kies sowieso een gerecht waarvan je zeker weet dat het goed zit. Twijfel je over iets? Hier lees je wat je wel en niet mag eten als je zwanger bent.

2. Check of er alcohol in een gerecht zit

Uiteraard bestel je geen alcoholhoudende dranken bij je gerecht, maar soms zit er ook alcohol verwerkt in sauzen, soepen of desserts. Voorbeelden hiervan zijn een stoofpotje met rode wijn of tiramisu. Als je twijfelt, vraag dan naar de ingrediƫnten van het gerecht.

3. Vermijd rauw vlees tijdens je zwangerschap

Als je een vleesgerecht bestelt, vraag dan of het goed doorbakken kan worden. Medium gebakken is meestal nog veel te rood, maar houd er rekening mee dat well done gebakken vlees soms taai kan worden. Ook hamburgers blijven vaak nog wat rood van binnen, let hier dus goed op. Vanzelfsprekend neem je geen carpaccio als voorgerecht.

4. Welke vissoorten kun je wel en niet eten?

Als je een visgerecht bestelt, ga dan na welke vissoort het betreft. Sommige roofvissen kun je beter niet nemen. Ook vacuĆ¼mverpakte vissoorten zijn niet geschikt, echter de meeste restaurants zullen verse vis bereiden. Vette vissoorten zijn juist heel gezond voor je. Twijfel je? Vraag het dan na of kies een ander gerecht.

5. Vermijd gerechten met lever tijdens je zwangerschap

Ook gerechten met lever of leverpatƩ zijn niet geschikt.

6. Kaas in je gerecht? Vermijd rauwmelkse kazen

In de supermarkt kun je redelijk eenvoudig zelf checken of je te maken hebt met gewone of rauwmelkse kaas. In een restaurant is dat lastiger, dus vraag ook in dit geval even na of de kaas ā€˜au lait cruā€™ of een harde kaas is. In de meeste gevallen kun je mozzarella en feta gewoon eten, omdat dit van verhitte melk is gemaakt.

7. Let op bij gerechten met rauwe eieren

Sommige producten zoals zelfgemaakte mayonaise bevatten rauwe eieren. Je kunt dit doorgaans verwachten in de wat meer ā€˜ambachtelijkeā€™ restaurants. Ook in desserts als tiramisu wordt dit soms gebruikt. Check dit dus voordat je het bestelt.

8. Eet pittig gekruid eten met mate

Het is aan te raden om met mate sterk gekruid voedsel te eten. Sommige kruiden kun je beter beperkt eten en vaak ligt het niet zo prettig op de maag als je niet gewend bent op pittig te eten.

9. Eet gematigd rauwe kiemgroenten

Wees ook gematigd met rauwe kiemgroenten zoals taugƩ of tuinkers.

Beeld: iStock.com