10x vraag en antwoord over zwangerschap en eten

10x vraag en antwoord over zwangerschap en eten

Je wilt zo goed mogelijk voor je ongeboren baby zorgen. Met de juiste voeding krijgt hij alles wat hij nodig heeft en voel jij je ook fit en gezond. Hieronder de 10 meest gestelde vragen en antwoorden over voeding als je zwanger bent i.s.m. het Voedingscentrum.

1. Kan ik groente en fruit vervangen door groente- en vruchtensap of een smoothie?

Nee. Groente-, vruchtensap en smoothies bevatten vaak minder voedingsstoffen, zoals vitamine C en vezels, dan het verse product. Ze tellen daarom maar voor maximaal de helft mee voor de aanbevolen hoeveelheid groente en fruit, ook al neem je er meer van. Het advies is elke dag 250 gram groente en 2 porties fruit te eten. Neem je bijvoorbeeld 1 glas sinaasappelsap (150 ml), eet dan nog 100 gram vers fruit op die dag.

2. Kan ik allergieën bij mijn kind voorkomen door een dieet te volgen tijdens mijn zwangerschap?

Nee. Er zijn geen aanwijzingen dat het zinvol is om tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding een dieet te volgen om allergieën te voorkomen. Wel kun je een aantal maatregelen nemen om de kans te verkleinen. Door niet te roken en het geven van borstvoeding verklein je het risico op een allergie.

3. Kan ik veilig honing eten als ik zwanger ben?

Ja. Vanaf eenjarige leeftijd kan iedereen veilig honing eten. Dat geldt ook voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Alleen kleine kinderen, jonger dan 1 jaar, mogen geen honing gebruiken. Zij kunnen namelijk ziek worden, doordat er sporen van de schadelijke bacterie clostridium botulinum in honing kan voorkomen.

4. Hoe eet ik gezond vegetarisch tijdens mijn zwangerschap?

Volwassenen en kinderen kunnen prima zonder vlees of vis. Voor een volwaardige vegetarische voeding is het belangrijk voldoende andere producten te eten die genoeg ijzer, vitamine B en eiwit leveren. Of kies een vleesvervanger die dit voldoende bevat.

IJzer zit in brood, granen, groente, peulvruchten, eieren en andere vleesvervangers. IJzer uit deze plantaardige producten wordt beter opgenomen als je het samen met een vitamine-C-rijk product (groente, fruit of sap met vitamine C) neemt. Vitamine B komt voor in brood, graanproducten, peulvruchten, melk en melkproducten, kaas en ei. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten. Vegetariërs zijn voor deze vitamine aangewezen op melk(producten), kaas en ei. Eiwit vind je in brood, graanproducten, peulvruchten, sojaproducten, noten, kaas, melk en ei.

5. Kan ik zoetstoffen en light frisdrank gebruiken als ik zwanger ben?

Ja. Zoetstoffen zoals in zoetjes en light frisdrank, zijn veilig te gebruiken. Er is wel een maximale hoeveelheid vastgesteld die voor iedereen geldt, dus ook voor zwangere vrouwen. Zoetstoffen vormen geen gevaar voor de gezondheid van jou en je baby als je onder de ADI (aanvaardbare dagelijkse inname) blijft. Bij een normaal consumptiepatroon blijft de hoeveelheid zoetstoffen ruimschoots hieronder.

6. Ik heb iets gegeten dat niet goed meer was. Is dat schadelijk voor mijn ongeboren kind?

Heb je bijvoorbeeld beschimmeld brood gegeten of melk gedronken die over de datum was, dan kan een voedselvergiftiging of -infectie het gevolg zijn. Dit hoeft op zich nog niet schadelijk te zijn. Als het betreffende product besmet was met bepaalde bacteriën of parasieten, dan kan je baby wel gevaar lopen. Neem bij diarree of braken direct contact op met je huisarts.

7. Wat kan ik doen tegen misselijkheid tijdens de zwangerschap?

Drink en eet meteen iets bij het wakker worden, dus nog vóór het opstaan. Je partner kan ontbijt op bed brengen, zoals een kopje thee en een beschuitje. Je kunt ’s avonds ook alvast iets klaarzetten, zoals een cracker, rijstwafel of krentenbol. Regelmatig eten helpt om misselijkheid tegen te gaan. Eet bijvoorbeeld een boterham of stuk fruit tussen de maaltijden door. Drink voldoende, zeker als de misselijkheid gepaard gaat met braken. Ook gemberthee kan helpen bij misselijkheid.

8. Zijn er voedingsadviezen bij zwangerschapsdiabetes?

Als je tijdens je zwangerschap diabetes krijgt, dan moet je op dieet. Dat betekent vooral: heel regelmatig eten. Een diëtist kan je begeleiden bij je dieet en advies geven over de juiste voeding. Vrouwen met diabetes die zwanger worden, komen onder behandeling van een gynaecoloog.

9. Mag ik lijnen tijdens mijn zwangerschap?

Lijnen tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. Jij en je ongeboren kind lopen dan het risico op tekorten aan belangrijke voedingsstoffen. Het is heel normaal dat je aankomt. Als je het idee hebt dat je teveel aankomt, bespreek dit dan met je verloskundige of gynaecoloog. Het is ook niet nodig voor twee te eten en drinken. Je zwangerschap vraagt wat extra energie, maar omdat je minder beweegt, verbruik je ook minder. Stel je persoonlijke dagmenu samen met de Schijf van Vijf.

10. Heb ik extra vitamines nodig tijdens mijn zwangerschap?

Je hebt extra foliumzuur en extra vitamine D nodig. Van foliumzuur is aangetoond dat het de kans op een baby met een open ruggetje verkleint. Slik daarom 400 microgram foliumzuur per dag vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. Blijf in elk geval slikken tot 8 weken na conceptie: dat is ongeveer 10 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Het is niet nodig daarna nog foliumzuur te nemen, maar het is ook niet schadelijk. Je kunt het veilig blijven innemen als een zwangerschap op zich laat wachten. Foliumzuurtabletten zijn zonder recept bij apotheek en drogist te koop.

Je hebt tijdens de zwangerschap ook extra vitamine D nodig. Slik per dag 10 microgram vitamine D, om jouw botten en die van je baby gezond te houden.

Bron: Voedingscentrum

Beeld: iStock.com