Zwanger op vakantie: zo ga je veilig en verantwoord

Zwanger op vakantie: zo ga je veilig en verantwoord

Je bent zwanger en wilt nog lekker even op vakantie voordat de baby er is. Een goed idee, want dan kun je heerlijk ontspannen. De voorbereiding kan beginnen! Toch is het goed dat je je vooraf van een aantal zaken bewust bent. Je wilt tenslotte in goede gezondheid weer huiswaarts keren. Op deze pagina vind je tips en adviezen, zodat je verantwoord zwanger op reis kunt gaan. Veel plezier!

Zwanger en vliegen: wel of niet?

Wil je graag met het vliegtuig op vakantie? Gan dan voor jezelf eerst na of dit vervoersmiddel voor jou als zwangere echt verstandig is. Vraag zonodig advies vragen aan je verloskundige. Over het algemeen kun je tot 28 weken probleemloos het vliegtuig instappen. Geef bij het boeken wel altijd aan dat je zwanger bent. Na de 36 weken zullen vrijwel alle vliegmaatschappijen je weigeren, aangezien ze geen bevalling in de lucht willen riskeren. Tussen de 28 en 36 (of 34) weken heb je vaak een zwangerschapsverklaring nodig om te mogen vliegen. Twijfel je? Kies dan voor een bestemming dichter bij huis of blijf in eigen land.

Veilig in de zon? Let hierop

Je mag gerust zonnen als je zwanger bent, maar sommige zwangere vrouwen kunnen warmte en zon minder goed verdragen. Als je buik al wat dikker is, stel hem dan niet te lang aan de zon bloot. Een dikke buik verbrandt sneller. Tip: lig er een handdoek over of trek een T-shirt aan.

Voorkom een zwangerschapsmasker

De pigmentatie van je huid verandert als je in verwachting bent. Je kunt een zwangerschapsmasker krijgen. Dit zijn bruine verkleuringen in je gezicht die de hele zwangerschap niet meer verdwijnen. Je kunt checken of je gevoelig bent voor het ontstaan van een zwangerschapsmasker door de eerste paar keer heel kort in de zon te gaan zitten. Als je maar de minste vlekkerige verkleuring in je gezicht bemerkt, houd je gezicht dan uit de zon. Pas na de geboorte verdwijnt een zwangerschapsmasker (heel langzaam).

Pas op voor een zonnesteek

Een zonnesteek is heel gevaarlijk als je zwanger bent dus probeer die absoluut te voorkomen. Een zonnesteek wordt veroorzaakt door de combinatie van hitte met grote inspanning. Lees hier meer over de gevaren, symptomen en behandeling van een zonnesteek.

Gezond op reis en naar huis

Als je zwanger bent werkt je afweersysteem minder goed. Dit maakt je extra gevoelig voor diarree. Was na iedere handdruk en toiletbezoek, zeker op vakantie. Ook voor iedere maaltijd was je je handen. Als je echt ziek wordt, waarschuw je uiteraard een arts.

4 musthaves voor als je zwanger op reis gaat

  • ORS (oral rehydratation salt) is een mengsel van glucose en zouten en voorkomt uitdroging bij diarree. Je koopt het bij de drogist of apotheek.
  • Als medicijn tegen diarree kun je als zwangere vrouw een kool-absorberend middel (bijvoorbeeld Norit) meenemen. Andere medicijnen tegen diarree worden afgeraden.
  • Een insectenwerend middel en middel bij beten mag niet ontbreken. Een insectenbeet is over het algemeen niet erg, maar sommige insecten brengen infecties over. Probeer je daarom goed te beschermen.
  • Teken komen steeds meer voor in bossen en struiken. Sommige teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Je kunt voorkomen dat je een teek krijgt door in bossen je lichaam volledig te bedekken. Als je toch een teek hebt, verwijder hem dan liefst met een tekentang. Zet de tekentang over het lijf van de teek, net boven je huid en draai tegen de klok in, de teek zal dan loslaten. Gebruik geen alcohol of andere middelen om de teek te verdoven, want juist dan zal de teek de vloeistof in het lichaam uitspugen in jouw huid.
Beeld: iStock.com