Zwanger op vakantie: vervoer

Zwanger op vakantie: vervoer

Je kunt kiezen voor vervoer met de auto of met - ook goed mogelijk - trein of bus. Je kunt ook vliegen (tot een bepaald aantal zwangerschapsweken - dit verschilt per vliegmaatschappij). Waar houd je rekening mee?

Zwanger op vakantie met de auto

De eerste maanden van je zwangerschap kun je uiteraard zonder enig probleem zelf autorijden. In veel auto’s kun je de stoelen en het stuur zo instellen, dat je dikke buik er ook de laatste maanden nog wel tussen past. Maar er zijn aanwijzingen dat je reactievermogen de laatste maanden van je zwangerschap wat minder is en je je moeilijker kunt concentreren.

Ook als je moe bent, kun je beter iemand anders laten rijden, zeker in het buitenland met een onbekende route. Een lange autorit kan een zware belasting zijn voor je rug en je bekken. Zet daarom de passagiersstoel in de slaapstand, zodat je af en toe even kunt gaan liggen en las vaak genoeg even een pauze in om de benen te strekken, het liefst ieder uur en om de twee uur wat langer. Als je zwanger bent, loop je een verhoogd risico op trombose, dus bewegen is echt van belang.

Zwanger op vakantie met het vliegtuig

Als je vliegt, ben je alles bij elkaar ook nog wel een dag in touw met inchecken op het vliegveld, wachten, aankomen, paspoortcontroles, bagage ophalen en de transfer vanaf het vliegveld naar je hotel of appartement. Maak de reis dus zo comfortabel mogelijk voor jezelf. Kijk of je van tevoren kunt inchecken via internet, dat scheelt een hoop wachttijd op het vliegveld. En in het vliegtuig kan je buik aardig in de weg zitten als je de veiligheidsriem wilt vastmaken. Vraag de stewardess om hulp bij het op de juiste manier vastmaken.

Lees ook: Zwanger, mag ik nog … vliegen?

Let op de regels als het gaat om je handbagage. Vloeistoffen, gels en spuitbussen in de handbagage mogen alleen in kleine hoeveelheden (max. 100 ml. per stuk) Ć©n op de juiste manier verpakt, worden meegenomen. Dit geldt voor alle passagiers die vertrekken van, of overstappen op, een vliegveld binnen de Europese Unie. Ook je toiletartikelen vallen hier dus onder. Er is een uitzondering die voor jou van belang is, en dat zijn eventuele medicijnen die je tijdens de vlucht nodig hebt. Informeer bij de vliegmaatschappij hoe je dit regelt. Zorg er ook voor dat je je zwangerschapsverklaring bij je hebt.

Zwanger op vakantie met de trein of de bus

Net als bij een autorit kan het lange zitten in bus en trein een belasting vormen voor je rug en je bekken. Als je met de bus reist, kun je vragen om een stoel met wat extra beenruimte. Helemaal fijn is een stoel die je in verschillende standen kunt zetten. Loop af en toe even het middenpad/de treincoupƩ op en neer, maar houdt je goed vast! In de trein heb je meer bewegingsvrijheid en bovendien kun je kiezen voor een slaaptrein of een autoslaaptrein, waarmee je uitgeruist op de plaats van bestemming aankomt. Het overwegen meer dan waard.

Beeld: iStock.com