Zwanger op vakantie: let op wat je eet

Zwanger op vakantie: let op wat je eet

Nu je zwanger bent let je goed op je voeding. Ga je op vakantie, dan wil je zeker weten dat je niets verkeerds binnenkrijgt. Drink bijvoorbeeld water uit een fles in plaats van uit de kraan en eet liever geen hapjes die bij een kraam aangeboden worden. Check de adviezen!

Pas allereerst op voor besmetting met Toxoplasmose en Listeriose; dit is voor volwassenen en jonge kinderen tamelijk onschuldig. Maar je ongeboren kind kan er ernstige afwijkingen aan overhouden en er in het ergste geval aan overlijden. Toxoplasmose kun je krijgen door het eten van rauw vlees, rauwe en ongewassen groenten en kattenpoep. Kaas die bereid is met rauwe melk en andere rauwmelkse producten kunnen de bacterie Listeria monocytogenes bevatten. Tijdens de zwangerschap leidt een Listeriose-infectie meestal tot een miskraam of een doodgeboorte. Neem daarom je voorzorgsmaatregelen.

Wat eet je wel en niet als je zwanger bent op vakantie?

  • Eet alleen vlees als het door en door gaar is, of ingevroren is geweest bij een temperatuur van -20°C.
  • Vermijd rauw vlees op brood, zoals chorizo, ossenworst, filet americain en bij de hoofdmaaltijd biefstuk, tartaar en rauwe rosbief. Wees ook voorzichtig met paté.
  • Was je groente goed of verzeker je ervan dat het goed gewassen wordt, want er kan besmette aarde in zitten. Neem in een restaurant ook liever geen rauwe groente.
  • Vermijd rauwe melk en producten die hiervan gemaakt zijn, zoals rauwmelkse Franse kaas. Er staat dan op het etiket ‘au lait cru’. Eet ook geen blauwgeaderde schimmelkaas zoals roquefort, tenzij je de kaas goed verhit.
  • Eet liever geen hapjes die bij een kraam aangeboden worden. Vliegen en ander ongedierte kunnen gemakkelijk bij het voedsel komen.
  • Ga je naar een restaurant, let dan extra goed op. Het is verstandig om nog eens extra duidelijk te maken dat je zwanger bent en geen rauw vlees wilt eten. Schrijf dit eventueel op in de juiste taal en overhandig het briefje aan het bedienend personeel en/of de kok.
  • Rauwe visproducten mogen overigens wel gegeten worden, mits ze met de nodige hygiëne omgeven zijn.
  • In sommige landen is het moeilijk om gepasteuriseerde melk te vinden. Neem melkpoeder mee, zodat je voldoende calcium binnenkrijgt.
  • Bewaar bederfelijke voeding koud en kort. Verhit bij twijfel de voedingsmiddelen door en door.
  • Heb je de beschikking over een koelkast? Een temperatuur tussen de 4 en 7° C is veilig.
  • Let ook op water; in warme, zeker tropische, landen is het aan te raden om mineraalwater uit een fles te drinken in plaats van uit de kraan. Zet hier ook koffie en thee van en kook ermee.

Meer tips om zwangerproof te eten op je vakantieadres

  • In warme landen kun je vaak eten kopen bij stalletjes op straat. Kijk of er hygiënisch wordt gewerkt. Met andere woorden: zien de stand en de kok er schoon en fris uit? Zie je geen ongedierte en vliegen bij de etenswaren?
  • Wat koud hoort te zijn, moet ook echt koud zijn. Smoothies, onverpakt ijs (schepijs/softijs), rauwkost en salades mogen niet te lang in de zon staan. Ook bederfelijke etenswaren zoals vlees en snacks moeten goed zijn gekoeld voor ze worden verhit of gebakken.
  • En ook: wat heet hoort te zijn, moet ook echt heet zijn. In eten dat lauw is, kunnen bacteriën zich gemakkelijk en snel vermenigvuldigen. Hoe meer bacteriën, hoe groter de kans dat je er ziek van wordt. Koop bij voorkeur snacks en hapjes die worden klaargemaakt waar je bijstaat. Eet geen vlees dat aangebrand en/of half rauw is.
  • In restaurants die er netjes uitzien en waar veel mensen zitten, is de kans kleiner dat eten lang blijft liggen. Kijk naar wat de ’locals’ doen en let vooral op families met kinderen.
Beeld: iStock.com