Babymoon: op vakantie tijdens je zwangerschap

Babymoon: op vakantie tijdens je zwangerschap

De babymoon is al jaren razend populair. Nog even met z’n tweetjes genieten! 74% van alle zwangeren gaat tijdens de zwangerschap op vakantie of is dat van plan. Bijna alles is mogelijk zolang jij je er goed bij voelt. Maar hoe kies je de perfecte plek? Wat is de beste reistijd? En waar moet je op letten? Geen zorgen, wij helpen je op weg.

Waarom een babymoon zo populair is

Een babymoon biedt jullie de kans om samen te ontspannen en quality time door te brengen. Het is een moment om te ontsnappen aan de dagelijkse routine en je voor te bereiden op de komst van jullie baby. Veel stellen ervaren dit als een waardevolle tijd om dichter bij elkaar te komen en te genieten van elkaars gezelschap.

Een babymoon geeft je:

  • Rust en ontspanning
    Laat even alle to-do lijstjes los en geef jezelf de tijd om te relaxen. Denk aan uitslapen, een goed boek lezen of genieten van een ontspannende massage.

  • Tijd voor elkaar
    Voor jullie het weten draait alles om voedingen, luiers en slaapjes. Dit is hét moment om nog even samen te zijn en mooie herinneringen te maken.

  • Herinneringen voor het leven
    Dit is de laatste vakantie voordat jullie een gezin worden. Maak samen mooie foto’s en geniet van quality time, want de volgende trip is met een kleintje erbij!

De beste periode voor je babymoon

De meeste zwangere vrouwen voelen zich in het tweede trimester (weken 14-27) het best. De misselijkheid is meestal afgenomen, je hebt vaak weer meer energie en je buik is nog niet zo groot dat reizen oncomfortabel wordt. In het derde trimester kan reizen wat vermoeiender zijn, dus als je plannen maakt, is het handig om dit mee te nemen in je overweging.

Welke bestemming past bij jou?

Uit een onderzoek van WIJ onder 1.852 zwangere vrouwen blijkt dat een babymoon vooral moet voldoen aan de volgende wensen:

  • Wellness & ontspanning (25%)
    Denk aan luxe spa’s, massages en rustige hotels met zwembaden.

  • All-inclusive gemak (24%)
    Geen zorgen over eten en drinken, gewoon genieten.

  • Zon, zee & strand (17%)
    Een warme bestemming waar je lekker kunt ontspannen.

  • Culinair genieten (11%)
    Proeven van heerlijke gerechten zonder te veel inspanning.

  • Adults only (11%)
    Een romantische plek zonder drukte van jonge kinderen.

  • Cultuur & bezienswaardigheden (8%)
    Lekker rondslenteren en nieuwe plekken ontdekken.

  • Overige voorkeuren (4%)
    Een combinatie van verschillende elementen.

De ideale babymoon hoeft helemaal niet lang te duren. Uit onderzoek blijkt dat 31% 1-3 dagen genoeg vindt, 35% kiest voor 3-5 dagen en de rest wil minimaal een week weg.

Populaire bestemmingen voor een babymoon

  • Nederland & België.
    Fijne wellnessresorts in eigen land of een luxe verblijf in bijvoorbeeld in de Ardennen. Ideaal als je niet te ver wilt reizen.

  • Spanje & Portugal
    Denk aan de Canarische Eilanden of de Algarve, met fijne stranden en comfortabele resorts.

  • Frankrijk & Italië
    Gezellige stadjes, mooie natuur en heerlijke gerechten. Toscane en de Provence zijn perfect voor een romantische babymoon.

  • Tropische bestemmingen
    Bali, de Malediven of Mauritius, als je echt even helemaal weg wilt uit Europa (let op: check de medische voorzieningen en reistijd!).

Hoe reis je het comfortabelst?

Afhankelijk van je bestemming zijn er verschillende vervoersmiddelen om te overwegen. Wat past het best bij jouw fase? En waar kun je rekening mee houden, zodat de reis comfortabel blijft. Hieronder delen we een aantal tips en inzichten per vervoersmiddel.

Met de auto?

De eerste maanden van je zwangerschap kun je uiteraard zonder enig probleem zelf autorijden. In veel auto’s kun je de stoelen en het stuur zo instellen, dat je dikke buik er ook de laatste maanden nog wel tussen past. Maar er zijn aanwijzingen dat je reactievermogen de laatste maanden van je zwangerschap wat minder is en je je moeilijker kunt concentreren.

Ook als je moe bent, kun je beter iemand anders laten rijden, zeker in het buitenland met een onbekende route. Een lange autorit kan een zware belasting zijn voor je rug en je bekken. Zet daarom de passagiersstoel in de slaapstand, zodat je af en toe even kunt gaan liggen en las vaak genoeg even een pauze in om de benen te strekken, het liefst ieder uur en om de twee uur wat langer. Als je zwanger bent, loop je een verhoogd risico op trombose, dus bewegen is echt van belang.

Met het vliegtuig?

Als je vliegt, ben je alles bij elkaar ook nog wel een dag bezig met inchecken op het vliegveld, wachten, aankomen, paspoortcontroles, bagage ophalen en de transfer vanaf het vliegveld naar je hotel of appartement. Maak de reis dus zo comfortabel mogelijk voor jezelf. Kijk of je van tevoren kunt inchecken via internet, dat scheelt een hoop wachttijd op het vliegveld. En in het vliegtuig kan je buik aardig in de weg zitten als je de veiligheidsriem wilt vastmaken. Vraag de stewardess om hulp bij het op de juiste manier vastmaken.

Lees ook: Zwanger, mag ik nog … vliegen?

Let ook op de regels als het gaat om je handbagage. Vloeistoffen, gels en spuitbussen in de handbagage mogen alleen in kleine hoeveelheden (max. 100 ml. per stuk) én op de juiste manier verpakt, worden meegenomen. Ook je toiletartikelen vallen hier dus onder. Er is een uitzondering die voor jou van belang is, en dat zijn eventuele medicijnen die je tijdens de vlucht nodig hebt. Informeer bij de vliegmaatschappij hoe je dit regelt. Zorg er ook voor dat je je zwangerschapsverklaring bij je hebt.

Met de trein of de bus?

Net als bij een autorit kan het lange zitten in bus en trein een belasting vormen voor je rug en je bekken. Als je met de bus reist, kun je vragen om een stoel met wat extra beenruimte. Helemaal fijn is een stoel die je in verschillende standen kunt zetten. Loop af en toe even het middenpad/de treincoupé op en neer, maar houdt je goed vast! In de trein heb je meer bewegingsvrijheid en bovendien kun je kiezen voor een slaaptrein of een autoslaaptrein, waarmee je meer uitgerust op de plaats van bestemming aankomt. Wellicht het overwegen waard.

Tips voor een zorgeloze babymoon

  • Pak slim in
    Comfortabele kleding, je zwangerschapskussen en voldoende snacks voor onderweg zijn een must.

  • Zorg voor voldoende rust
    Plan niet te veel activiteiten en luister goed naar je lichaam.

  • Bescherm jezelf tegen de zon
    Ga je naar een zonnige bestemming, bescherm jezelf dan goed tegen de zon. Je kunt door invloed van hormonen een zwangerschapsmasker ontwikkelen. Smeer je daarom extra goed in en zoek wat vaker de schaduw op.

  • Kies voor goede medische voorzieningen
    Check of er een ziekenhuis of dokter in de buurt is voor het geval dat.

  • Geniet bewust Laat je telefoon eens wat vaker liggen en focus lekker op het moment samen met je partner.

Wat je bestemming ook wordt, het belangrijkste is dat jij je goed voelt en volop geniet. Dit is een bijzondere tijd, en een babymoon maakt het nóg specialer. Dus als je gaat: veel plezier en geniet ervan!

Beeld: iStock.com/vadimguzhva