Babymoon: op vakantie tijdens de zwangerschap

Babymoon: op vakantie tijdens de zwangerschap

De babymoon is populair. Nog even met z’n tweetjes genieten! 74% van alle zwangeren gaat tijdens de zwangerschap op vakantie of is dat van plan. Waar ga je heen op vakantie, nu je zwanger bent? Bijna alles is mogelijk zolang jij je er goed bij voelt.

WIJ heeft onderzoek gedaan onder 1.852 zwangere vrouwen over de babymoon. Daaruit is gebleken dat een babymoon moet voldoen aan het volgende:

  • Wellness | 25%
  • All-inclusive | 24%
  • Zon, zee, strand | 17%
  • Culinair | 11%
  • Couples only | 11%
  • Cultuur | 8%
  • Overig | 4%

De ideale vakantie tijdens je zwangerschap hoeft helemaal niet zo lang te duren. 31% geeft aan dat 1 - 3 dagen voldoende is. 35% wil iets langer weg, namelijk 3 - 5 dagen. En de rest wil minimaal een week op vakantie.

Een groot deel blijft dan ook gewoon in Nederland (29%) en 53% gaat met de auto op vakantie. Maar ook Spanje, Frankrijk en andere Europese of tropische bestemmingen zijn populair.

Waarom is een babymoon een goed idee?

  • Rust en ontspanning. Zwanger zijn is soms zwaar. Een babymoon helpt je om even te ontsnappen aan de dagelijkse dingen. Je kunt lekker relaxen, uitslapen en genieten van de rust.

  • Tijd voor elkaar. Een baby brengt veel veranderingen in je relatie. Een babymoon is een mooie kans om nog even samen te genieten, zonder zorgen. Je kunt samen praten, plannen maken en nog even extra aandacht aan elkaar geven.

  • Herinneringen maken. Deze vakantie is speciaal. Het is de laatste keer dat jullie alleen op vakantie gaan voordat je ouders wordt. Je kunt samen nog mooie herinneringen maken, want de volgende vakantie zal als gezin zijn!

Zwanger op vakantie: hoe bereid je je voor?

Zwanger op vakantie vraagt wel om een andere voorbereiding. Check van te voren goed welke kosten je ongevallen- en zorgverzekering dekken, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Soms is bijverzekeren nodig.

Neem alle papieren van de verloskundige mee, of kopieer je zwangerschapskaart. Stel dat je, om wat voor reden dan ook, bij een arts terechtkomt, dan kun je laten zien dat je zwanger bent, hoever je bent en hoe de controles tot nu toe zijn verlopen. Bovendien is het prettig als de arts kan zien of er belastende dingen zijn in je medische voorgeschiedenis. Neem ook nooit zomaar een (on)bekend medicijn in zonder grondig medisch advies van de arts.

Bij het kiezen van je bestemming, wil je risico’s vermijden. Je had waarschijnlijk zelf al bedacht dat diepzeeduiken en parachutespringen nu even niet op je to do staan. Maar ook een vakantie op grote hoogte (denk aan sommige wintersport gebieden) brengt al risico’s met zich mee. Zeker tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap. Je ongeboren kind kan er een zuurstofgebrek door krijgen.

Lees ook: Mag ik nog op wintersport tijdens mijn zwangerschap?

Wat kan wel? Bergbeklimmen (tot 2.000 meter), abseilen, raften, (water)skiën … Het kan, maar doe wel rustig aan. Zeker met een dikkere buik vergroot je het risico op vallen, struikelen en stoten. Zwemmen is goed voor je, zonder dat er een extra belasting optreedt. Lekker doen dus, evenals snorkelen. Maar pas wel weer op met het nemen van een (te) koud bad; dit kan weeën opwekken.

Houd rekening met gezondheidszorg en vaccinaties als je zwanger op vakantie gaat

Ga je naar het buitenland? Verzamel voor je weggaat informatie over de kwaliteit van de gezondheidszorg in het land van bestemming en ga, als dit op jou van toepassing is, na of zwangerschapsziekten er goed behandeld kunnen worden. De medische voorzieningen die we in Nederland kennen, zijn er niet altijd in het buitenland. Soms is het lastig communiceren met hulpverleners als je niet dezelfde taal spreekt. Zoek bij klachten als bloedverlies, vruchtwaterverlies of vroegtijdige weeën in ieder geval altijd een arts op.

Als je naar een tropisch land gaat, heb je uit voorzorg tegen tropische ziekten inentingen of medicijnen nodig. Sommige vaccinaties, zoals die tegen gele koorts of bof, mogen niet gegeven worden tijdens een zwangerschap. Je kunt overwegen om een andere bestemming te kiezen en de reis eventueel uit te stellen tot na de geboorte van je kind. Overleg, als je toch gaat reizen, met een tropencentrum of de plaatselijke GGD.

Je kunt beter niet afreizen naar gebieden met een sterke malariaoverdracht of waar het zikavirus heerst. Zwangere vrouwen worden sowieso meer gestoken door muggen (ook als je antimalariamiddelen gebruikt) en een malaria-infectie verloopt vaak heftiger. Bovendien kun je de meeste antimalariamiddelen niet zomaar gebruiken. Het is wel aan te raden om je goed te beschermen tegen muggen, maar gebruik geen product op basis van DEET in een concentratie van meer dan 30%. Vergeet ook niet om een klamboe mee te nemen.

Lees ook: Zwangerschap en muggen: wat je moet weten

Beeld: iStock.com/vadimguzhva