Zikavirus: pas op tijdens je zwangerschap

Zikavirus: pas op tijdens je zwangerschap

Sinds een paar jaar is het zikavirus actief, verspreid over verschillende landen. Een infectie met het zikavirus tijdens je zwangerschap kan schadelijk zijn voor je ongeboren kind, het kan aangeboren afwijkingen veroorzaken. Het zikavirus wordt meestal overgedragen door muggen, maar dit kan ook door seksueel contact.

Als je zwanger bent of zwanger wilt worden, dan geldt het advies om een reis naar een land met het zikavirus uit te stellen als het niet noodzakelijk is. Overleg altijd met je arts over de noodzaak van een reis naar een gebied waar het zikavirus voorkomt. Je kunt je ook laten informeren bij de GGD in je regio.

Ben je zelf of je partner net op vakantie geweest naar een land waar het zikavirus heerst? Meld dit dan altijd bij je verloskundige of arts.

Extra maatregelen als je partner naar een gebied gaat met zikavirus

Gaat je partner naar een gebied waar het zikavirus heerst? Ook voor hem gelden er extra maatregelen nu jij zwanger bent. Het zikavirus kan ook worden overgedragen door seksueel contact. Uit voorzorg wordt geadviseerd om vanaf dat moment minimaal 2 maanden een condoom te gebruiken. Dit geldt ook als je partner geen klachten heeft.

Wat zijn de symptomen en klachten van het zikavirus?

Een besmetting met het zikavirus verloopt in eerste instantie vaak zonder klachten. Symptomen ontstaan meestal zoā€™n 3 tot 12 dagen na de beet van een besmette mug. Niet iedereen die besmet raakt krijgt ook daadwerkelijk klachten. De meeste mensen herstellen binnen een week zonder ernstige problemen.

Klachten

  • Acute, maar meestal niet hoge koorts
  • Niet-etterige ontsteking aan je oog
  • Spier- en gewrichtspijn, voornamelijk aan je handen en voeten
  • Huiduitslag, vaak beginnend in je gezicht en uitspreidend over je gehele lichaam
  • Soms hoofdpijn, gebrek aan eetlust, overgeven, diarree en buikpijn

Hoe voorkom je besmetting met het zikavirus?

  • Draag zoveel mogelijk bedekkende kleding
  • Smeer onbedekte huid in met een muggenwerend middel dat DEET bevat. Let op, omdat je zwanger bent mag je alleen producten gebruiken met maximaal 30% DEET
  • Slaap onder een geĆÆmpregneerde klamboe of in een muggenvrije ruimte

Bron: RIVM

Beeld: iStock.com