
Het zijn er twee! Of drie. Of misschien vier … Zwanger zijn en bevallen van een twee- of meerling is bijzonder. Dubbel zo druk? Nee, juist dubbel zo leuk! In deze rubriek alles over deze bijzondere zwangerschap en bevalling.
Uit statistisch onderzoek is gebleken dat ongeveer 1 op de 100 zwangerschappen leidt tot een tweeling. Hoe komt het eigenlijk dat er tweelingen worden geboren? Onderstaande factoren spelen een rol bij het ontstaan van een tweelingzwangerschap.
Als je zwanger bent van een tweeling kunnen de baby’s een- of twee-eiig zijn. Wanneer twee eicellen bevrucht worden met twee zaadcellen, dan is er sprake van een twee-eiige tweeling. Als een eicel door een zaadcel wordt bevrucht en zich later opsplitst, dan ontstaat er een eeneiige tweeling.
Veel vrouwen hebben al vroeg in hun zwangerschap het vermoeden dat ze meer dan één baby verwachten. Dit komt meestal doordat ze merken dat ze veel sneller groeien en zwaarder worden dan bij een eenlingzwangerschap. Ook zijn kwaaltjes vaak eerder en heftiger aanwezig.
Zwanger zijn van een tweeling is extra speciaal. Het verschilt erg hoe vrouwen de zwangerschap van een tweeling ervaren. Wat dat betreft is er weinig verschil tussen een 'gewone' zwangerschap en een tweelingzwangerschap. Toch wordt een tweelingzwangerschap over het algemeen als vermoeiender en zwaarder ervaren.
Als je een baby krijgt, heb je heel wat nieuwe spullen nodig. Betekent dit dat je bij een tweeling twee keer zoveel geld kwijt bent en een dubbele uitzet noodzakelijk is? Gelukkig valt dat in de praktijk enorm mee. Zelfs wanneer je nog geen andere kinderen hebt en dus alles nieuw aanschaft.