Waarom heb je de producten van de babyuitzetlijst echt nodig?

Waarom heb je de producten van de babyuitzetlijst echt nodig?

Als je zwanger bent of net een baby hebt gekregen, komt er veel op je af. Een babyuitzetlijst kan je helpen om te weten wat je echt nodig hebt voor je kleintje. In dit artikel leggen we uit waarom deze spullen belangrijk zijn en hoe ze je dagelijks leven met een baby makkelijker kunnen maken.

Een babyuitzetlijst is handig voor aanstaande en nieuwe ouders. Het zorgt ervoor dat je niets vergeet en goed voorbereid bent op de komst van je baby. Met zo’n lijst kun je makkelijker plannen en en je aankopen doen. Misschien ben je voor de eerste keer zwanger en vraag je je bij sommige dingen af waarom je dat nou nodig zou hebben? Wij leggen het je graag uit!

Waarom heb je een aankleedkussen nodig?

Een aankleedkussen gebruik je om je baby op te leggen tijdens het aan- en uitkleden en het verschonen van luiers. Ook na het badje is het aankleedkussen een fijne plek om je kleine af te drogen. Het is handig omdat het een zachte en veilige plek biedt voor je baby.

TIP! Het kan handig zijn om twee aankleedkussens aan te schaffen, één voor boven en één voor beneden. Een los verschoningsmatje is ook een optie als je vaak onderweg bent.

Waarom heb je digitale thermometers nodig?

Tijdens de kraamweek heb je twee thermometers nodig: één voor jezelf en één voor je baby. Een rectale thermometer is in het begin het meest nauwkeurig voor je baby. Het regelmatig meten van de temperatuur van jou en je baby helpt om eventuele problemen snel te herkennen en aan te pakken, zodat jullie beiden gezond blijven.

Hoe gebruik je een nagelvijl?

De nageltjes van een pasgeboren baby zijn erg fragiel en kunnen gemakkelijk scheuren. Het is daarom niet aan te raden om ze te knippen. Een kartonnen zandvijl is een veilige manier om de nageltjes korter te maken zonder risico op verwondingen.

babyuitzet-luiertas

Waarom heb je een luiertas nodig?

Een luiertas is onmisbaar voor ouders. Deze speciale tas biedt voldoende ruimte en handige vakken om alle benodigde babyspullen georganiseerd mee te nemen. In een luiertas kun je luiers, doekjes, schone kleertjes, flesjes en andere belangrijke items kwijt. Als je ervoor zorgt dat je de luiertas na gebruik altijd weer aanvult, kun je de tas zo weer pakken als je vertrekt en ben je er zeker van dat je alles bij je hebt.

Waarom kiezen voor hydrofiele washandjes en doekjes?

De huid van een pasgeboren baby is erg gevoelig. Hydrofiele washandjes zijn zacht en drogen snel, wat prettig is voor de huid van je baby. Met drie washandjes heb je altijd een schone bij de hand als er één in de was zit. Hetzelfde geldt voor monddoekjes.

Lees ook: Alles over hydrofiele doeken

Waarom zijn kruiken belangrijk?

Een pasgeboren baby kan nog niet goed zijn eigen temperatuur regelen. Een kruik helpt om je baby warm te houden. Zorg ervoor dat je een kruikzak gebruikt om te voorkomen dat de kruik te heet aanvoelt.

TIP! Na de kraamweek kan een kruik ook handig zijn om het bedje of de kinderwagen voor te verwarmen tijdens koude dagen.

rompertjes-prenatal

Hoeveel rompers heb je nodig?

Rompers zijn onmisbaar in de garderobe van je baby. Voor een pasgeboren baby is het handig om minstens zes rompers in maat 50/56 in huis te hebben. Veel ouders kopen er meer dan tien, zodat ze altijd genoeg hebben, zelfs bij ongelukjes.

TIP Een overslagromper is makkelijk aan te trekken zonder iets over het hoofdje van je baby te hoeven trekken.

Wat zijn de voordelen van een wieg, co-sleeper of ledikant?

Een babybedje is essentieel voor de slaap van je baby. Een wieg is geschikt voor de eerste maanden, daarna kun je overstappen op een ledikant. Een co-sleeper is ideaal als je je baby de eerste maanden graag dichtbij je hebt.

Lees ook: Wieg, co-sleeper of ledikant: wat kies je?

Waarom heb je een babyfoon nodig?

Met een babyfoon kun je je baby goed in de gaten houden, helemaal als de kleine in een andere kamer slaapt. Een babyfoon met camera is handig als je zowel wilt horen als zien wat je baby doet tijdens het slapen.

Waarom zijn flessen belangrijk?

Als je flesvoeding geeft, is het handig om twee flessen in huis te hebben. Omdat je ze vaak gebruikt, is het fijn om meerdere flesjes te hebben. Ook als je borstvoeding geeft, is een flesje handig om in huis te hebben. Er zullen vast momenten zijn dat je kleintje door iemand anders gevoed gaat worden, dan doe je de gekolfde melk in de fles. Voor de eerste weken is een inhoud van 125 ml voldoende.

TIP Heb je het geschikte flesje gevonden? Kijk dan eens naar een starterset van dat merk!

Waarom een flesverwarmer gebruiken?

Een flesverwarmer maakt het makkelijk om fles- en borstvoeding op te warmen. Als je baby ouder is, kun je er ook potjes voeding mee verwarmen.

Waarom bewaarbakjes en -zakjes?

Om gekolfde melk en voeding te bewaren, kun je bakjes, zakjes of flesjes gebruiken. Zakjes nemen minder ruimte in beslag en kunnen plat ingevroren worden, nadeel is dat zakjes eenmalig te gebruiken zijn. Bakjes kunnen meerdere keren worden gebruikt, wat duurzamer en milieuvriendelijker is. Ook zijn bakjes steviger en zullen minder snel lek gaan. Kies wat voor jou het makkelijkst is en waar je de meeste ruimte voor hebt.

TIP Kijk ook naar de bewaarmogelijkheden van jouw kolf.

Waarom een voedingskussen?

Een voedingskussen ondersteunt je tijdens het geven van borst- of flesvoeding. Op deze manier kan je een comfortabele houding aannemen en ligt je baby ook prettig en stabiel zonder dat het jou veel inspanning kost.

TIP Een groot voedingskussen kan ook tijdens de zwangerschap helpen bij het slapen.

Waarom zijn voedings bh’s belangrijk?

Koop voedingsbh’s pas in de laatste weken van je zwangerschap, omdat je cupmaat en omvang nog kunnen veranderen. Ze bieden ondersteuning en maken borstvoeding geven makkelijker omdat er een clipje aan de schouderband zit. Op deze manier kun je gemakkelijk één cup laten zakken zonder dat je je helemaal moet uitkleden.

Babyuitzetlijst

Met deze printable babyuitzetlijst van Prénatal ben je goed voorbereid op de komst van je kleintje. Een handige checklist, waarin je precies kan zien wat je nodig hebt voor en na je zwangerschap. Zo weet je zeker dat jouw kleine niets tekortkomt in de kraamperiode en ben je goed voorbereid.

Download de babyuitzetlijst
Beeld: Prénatal