Veilig babybedje aanschaffen? Let hierop!

Veilig babybedje aanschaffen? Let hierop!

Het bedje van je baby hoort niet alleen warm en knus te zijn, maar vooral veilig. Het is daarom verstandig om bij de aankoop van het ledikant en de matras een aantal zaken in de gaten te houden.

Samen met VeiligheidNL

Tips bij het aanschaffen van een ledikant voor je baby

Je pasgeboren baby kun je zowel in een ledikant als in een wieg laten slapen. Een wieg, mand of reiswieg beschermt je kind goed tegen tocht. Wanneer je baby uit zijn wiegje groeit, kun je het beste overgaan op een ledikant.

 • Kijk goed naar de stand tussen de spijlen.
  Kies een model uit waarbij de spijlen minimaal 4,5 en maximaal 6,5 cm. uit elkaar staan. Als de spijlafstand groter is kan je kind tussen de spijlen doorglijden. Bij een afstand kleiner dan 4,5 cm. kunnen zijn armpjes klem komen te zitten.

 • Let goed op dat de spijlen doorlopen tot de bodem.
  Lopen ze tot halverwege het bedje, dan kan je kind op de halfdichte zijkant klimmen en uit bed vallen.

 • Kies voor een ledikant met een verstelbare bodem.
  Dit maakt het makkelijker om je baby uit bed te tillen. Zodra je baby gaat staan en klimmen, doe je de bodem naar beneden.

Veilig matras voor je baby? Let hierop!

Je baby brengt heel veel tijd in zijn bedje door, het is daarom belangrijk dat het matras van goede kwaliteit én veilig is. Let daarom op de volgende punten als je gaat shoppen.

 • Kies een vlak en stevig matras.
  Hier kan je kind niet met zijn gezicht in wegzakken. Gebruik ook geen matrasje met korrels. Je baby’s hoofdje zakt hierin weg. Hierdoor ontstaat de kans op verstikking als je kind op zijn buik rolt.

 • Het matras past goed in de wieg/ledikant.
  Het matras moet makkelijk in het bedje gelegd kunnen worden, maar er mag geen ruimte tussen het matras en het bed zijn. Anders kan een kind tussen het matras en de zijkant van het bedje komen.

 • Het matras moet ook dik genoeg zijn.
  Dunne matrasjes zijn vaak gemakkelijk om te vouwen, waardoor je kind zich onder het matrasje kan wurmen en daardoor kan stikken.Het matras mag niet voorzien zijn van plastic. Plastic is warm en ventileert niet. Dit vergroot de kans op verstikking.

WIJ doet ’t zo: Wiegje van je baby opmaken

Een fijne en veilige slaapplek voor je baby?

Kijk ook naar de volgende video voor handige tips!

Wil je meer weten over veilige babybedjes? Lees verder op VeiligheidNL.

Beeld: iStock.com