Kinderwagens & wandelwagens: zo kies je de beste

Kinderwagens & wandelwagens: zo kies je de beste

Een goede kinderwagen is onmisbaar als je met je baby eropuit gaat. Waar let je op bij de aanschaf? Wat is het verschil tussen een kinderwagen en een wandelwagen?

Samen met VeiligheidNL

De meeste wagens van nu zijn combiwagens (ook wel 3-in-1 kinderwagen genoemd): kinderwagens en wandelwagens ineen. Kinderwagens gebruik je totdat je kind kan zitten (tot ongeveer 6 tot 9 maanden). De kinderwagens hebben alleen een platte kinderwagenbak (of wieg) reiswieg. De combiwagen groeit met je kind mee, van geboorte tot een jaar of 4. Op het onderstel van een combiwagen kun je een kinderwagenbakreis(of wieg) plaatsen en als je kind kan zitten zet je er later een wandelwagenzitje op.

Sommige combiwagens kunnen ook worden gebruikt voor je (baby)autostoeltje. Hiervoor is dan wel een aparte adapter nodig. Een kinderwagenbak/reiswieg gebruik je tot je baby zelfstandig kan zitten, dit zal ongeveer tussen de 6 en 9 maanden zijn. acht maanden is. Waarschijnlijk is hij dan ook zo groot dat hij hier niet meer in past. Of niet meer in wil, want het is natuurlijk veel leuker als je om je heen kunt kijken. Moet je dus toch al overstappen naar het wandelzitje maar kan je kind nog niet zelfstandig zitten? Gebruik dan een wandelwagen waarvan de rugleuning helemaal plat kan. Je kan je kind dan liggend meenemen tot het moment dat hij wel zelfstandig kan zitten.

Welke soorten kinderwagens heb je?

Er zijn veel verschillende soorten kinderwagens te koop. Je kunt ze grofweg in de volgende groepen indelen: twin, enkel en de duowagen. We zetten de verschillende wagens voor je op een rij. Welke past het beste bij jullie?

Enkel - meest gekozen

Deze vorm wordt het meest gekozen! De combiwagen heeft een reiswieg voor de eerste maanden en bouw je daarna om tot wandelwagen (zodra je kleintje rechtop kan zitten). Als je een tweede kind krijgt en je eerste kan al goed staan en lopen, dan kun je een meerijdplankje gebruiken, waar je dreumes op kan uitrusten tijdens familie-uitjes.

Duo - samen met broer of zus

Hier passen twee kinderen in, van verschillende leeftijden. Handig als je vrij snel na je eerste kind nog een baby krijgt. Je kunt een duowagen meestal ook ombouwen tot een tweelingwagen, voor dubbel veel plezier.

Twin - voor tweelingen

Handig als je een tweeling krijgt! In een twin kinderwagen passen twee kinderen van dezelfde leeftijd. Dankzij een twin kinderwagen kan je veilig en eenvoudig je tweeling vervoeren. Naar buiten gaan met je tweeling is nog nooit zo makkelijk geweest!

Buggy

Een buggy lijkt op een wandelwagen maar is lichter en kan klein opgevouwen worden. Ze zijn dus ideaal om mee te nemen op reis of op vakantie. Ze hebben echter vaak wel kleine wielen en een korte en smalle zit, waardoor ze voor lange ritten minder comfortabel zijn voor je kind. Wandelwagens hebben een goede vering en zijn door het ruime stoeltje meer comfortabel voor je kind.

Hardloop buggy

Houd je van hardlopen? En doe je dit graag samen met je baby? Dan heb je tegenwoordig ook een speciale hardloop buggy. Deze heeft drie wielen en is een stuk stabieler dan een gewone wandelwagen of buggy. De Europese norm voor dit type is nog in de maak.

Doordat je met deze hardloop buggy een stuk sneller gaat is het goed om nog extra op het volgende te letten:

  • Kies vooral in het begin een route uit waarbij weinig hobbels, drempels en trillingen zijn. En maak ook niet meteen lange tochten. Bouw het rustig op, zodat jij en je baby kunnen wennen.

  • Zet je kind altijd vast met de riempjes.

Lees ook: Buggy’s: tips om je baby te vervoeren

10 tips bij het kiezen van een kinderwagen

  • Test uit of je combiwagen zelf gemakkelijk kunt in- en uitklappen en (de)monteren. Dit kan per wagen heel verschillend zijn.

  • Let erop dat de wagen stabiel staat en dat hij een hoofdvergrendeling heeft, zodat hij niet plotseling kan inklappen.

  • Controleer of de wagen een goede rem heeft die werkt op twee wielen.

  • Gebruik de wieg niet als vaste slaapplek. Daarvoor komt er niet genoeg lucht door de wanden van de weig. Wil je je kind niet wakker maken na een wandeling? Zet de wagen dan op een koele plek en doe de kap omlaag.

  • Wandel zo lang mogelijk met je kind liggend in de kinderwagenbak. Het is voor de motorische ontwikkeling beter om zo veel mogelijk plat te liggen. Stap dus pas over als je kind zelfstandig zit, of wanneer hij niet meer past of omrolt in de kinderwagenbak.

  • Om je kind te beschermen tegen de zon of de wind zijn speciale doeken te koop, of je kunt zelf een doek bevestigen aan de kap van de kinderwagen. Zorg er wel voor dat er voldoende frisse lucht in de wagen komt, dus sluit de kap nooit helemaal af met de doek. Zeker weten dat je kind genoeg frisse lucht krijgt? Gebruik dan liever tegen de zon een parasol.

  • Een reiswieg van 80 centimeter moet minimaal 10 centimeter diep zijn aan de rand en 15 centimeter diep zijn in het midden.

  • Bij een reiswieg die groter is dan 80 centimeter geldt 13 centimeter aan de rand en 18 centimeter in het midden.

  • Let op de afmeting van het matrasje. Dit moet minimaal drie centimeter dik zijn.

  • Controleer voordat je de wagen koopt of hij (opgevouwen) in je auto past.

Waarom kiezen voor een wandelwagen?

Als je kind zelfstandig gaat zitten. Vanaf ongeveer 6 tot 9 maanden acht maanden kun je je baby meenemen in de wandelwagen. Hierin kan je baby rechtop zitten. Maar ook als je baby nog niet stevig zit, maar wel de reiswieg is ontgroeid, kun je hem in de wandelwagen vervoeren. De meeste wandelwagens hebben een ligstand, dus die kun je gebruiken als je kind nog niet kan zitten. Ook handig als je baby tijdens de wandeling in slaap valt! Een wandelwagen kun je gebruiken tot je kind ongeveer vier jaar oud is.

Tips bij het kiezen van een wandelwagen

Er zijn wandelwagens met drie of vier wielen. Wagens met drie wielen zijn wendbaarder. Verder kun je kiezen voor luchtbanden - handig op ruig terrein, zoals bos en strand, of zwenkwielen. Zwenkwielen zijn vooral in de stad erg gemakkelijk. Bij de meeste wagens met zwenkwielen kunnen deze voor langere stukken ook vergrendeld worden. Ook fijn, zeker als jij en je partner niet even lang zijn: een verstelbare duwstang.

Vaak zijn bij de wagen verschillende accessoires verkrijgbaar, zoals een regenscherm, bijpassende luiertas of voetenzak. Hiervoor moet je meestal wel apart betalen. Heb je een ouder kind dat nog geen lange stukken kan lopen, dan kun je aan je wagen een meerijplankje monteren. Welk plankje voor jouw wagen geschikt is, hangt af van je merk wagen.

Wat kost een kinderwagen?

De kosten voor een kinderwagen (combiwagen) verschillen enorm per merk. Je koopt een prima wagen vanaf ā‚¬ 300 euro, maar in het duurdere segment kan dit oplopen tot ruim ā‚¬1.200 euro. Ook worden online talloze tweedehands wagens te koop aangeboden. Kortom, voor ieder budget wat wils.

Op pad met de wandelwagen? Doe een veiligheidscheck

  • Is de wagen stabiel? Zorg dat de wagen niet makkelijk omvalt.

  • Zet je kind altijd vast met de riempjes in de wandelwagen, zodat hij er niet uit kan vallen. Ook wanneer je een voetenzak gebruikt, gebruik je de riempjes.

  • Heb je een tas mee? Leg deze dan in een net of een mand onder de wagen in plaats van aan de duwbeugel.

  • Test de rem goed en gebruik de rem. Heeft jouw wagen zwenkwielen? Kijk dan of je deze ook kunt vastzetten; in sommige gevallen is het veiliger om de wielen vast te zetten, zodat de wagen niet wegrolt.

  • Gebruik je een regenscherm op de wagen? Let er dan op dat je kind nog genoeg frisse lucht krijgt in de kinderwagen of wandelwagen. De regenhoes moet een opening hebben, zodat er frisse lucht bij kan komen.

  • Schijnt de zon? Zorg dan dat je kind goed beschermd is tegen het felle zonlicht.

Meer informatie over veilig wandelen met je baby? Lees het advies van VeiligheidNL.

Beeld: iStock.com/Drazen_