Hydrofiele doeken

Hydrofiele doeken

Hydrofiele doeken, ook wel hydrofiel luiers genoemd, zijn echt onmisbaar vanaf het moment dat je bevalt. Je kunt deze doeken voor z├│veel gebruiken! Wij vertellen je wat de hydrofiele doek is en waar je deze multifunctionele doek allemaal voor kunt gebruiken.

Wat is een hydrofiele doek?

Een hydrofiele doek is een dunne doek die is gemaakt van fijn geweven katoen. Het kenmerkende van deze doek is dat het materiaal hydrofiel is, wat betekent dat het water absorbeert en snel droogt. De doeken voelen zacht aan en zijn zeer ademend. Ze zijn er in verschillende maten, kleuren en printjes. Voor ieder wat wils!

Waar gebruik je een hydrofiele doek voor?

Zoals we al zeiden, een hydrofiele doek is echt multifunctioneel. Maar waar gebruik je deze alleskunner dan zoal voor?

1) Afdrogen

Als je kleintje in bad is geweest, kun je een hydrofiel gebruiken om hem af te drogen. De doek neemt het water goed op en droogt daarna ook weer snel. De dunne, zachte stof is ideaal voor het fijne huidje van je baby. En omdat de doek zo dun is, kun je ook gemakkelijk op moeilijkere plekjes komen zoals tussen die kleine teentjes, tussen de vingertjes, bij de oortjes en tussen huidplooien. Door ook op de moeilijkere plekjes schoon te maken, voorkom je dat je baby smetplekken krijgt, hier kun je hydrofiele washandjes voor gebruiken.

2) Spuugdoek

Heeft je baby net lekker gedronken? Tijd voor een boertje. En je zal de eerste niet zijn die daarna een schoon shirt aan moet doen omdat er ’een slokje terug komt’ of met een beetje pech, meer spuug. Pak daarom een hydrofiel en leg deze over je schouder. Mocht er dan wat melk terugkomen, hoef je alleen de hydrofiel te wassen.

hydrofiel-boeren-baby

3) Inbakeren

Je hebt hydrofielen in allerlei maten en de grootste doeken zijn ideaal om te gebruiken als je jouw baby wilt inbakeren. Als je baby moeite heeft met slapen, kan inbakeren uitkomst bieden. Sommige babyÔÇÖs houden zichzelf wakker doordat ze voortdurend met hun armen en benen bewegen, door ze in te bakeren met een hydrofiel kunnen ze rustig in slaap vallen.

4) Dekentje

In de zomer is het soms te warm om een dikkere deken te gebruiken, een hydrofiel is dan de oplossing. Een dun, ademend dekentje wat je baby toch een beetje kan afsluiten van alle prikkels om hem heen. Ook kun je een hydrofiele doek makkelijk meenemen als je gaat wandelen. Mocht je het toch een beetje fris vinden, kun je de hydrofiel nog extra over je kind leggen.

5) Hydrofiel luier

Je hoort het mensen nog wel eens zeggen ‘hydrofiel luier’, terwijl het toch echt hydrofiel doeken zijn. Hoewel de hydrofiele doeken vroeger inderdaad werden gebruikt als uitwasbare luier in een tijd zonder wegwerpluiers, is het inmiddels een item dat ouders voor van alles kunnen gebruiken. Maar mocht je per ongeluk eens een luier vergeten, kan je de hydrofiele doek dus prima gebruiken als luier. Bekijk in het filmpje hieronder hoe je de doeken dan kunt vouwen.

6) Handig voor onderweg

Het komt wel eens voor dat je jouw baby moet verschonen op een plek waar geen verschoningsruimte is. Ook dan biedt de hydrofiel uitkomst. Je legt de doek neer op een bank of tafel zodat je kind toch schoon kan liggen, maar ook geen viezigheid achterlaat op iemands meubels tijdens verschonen. En niet alleen tijdens verschonen, maar ook tijdens een wandeling in het park kun je rustig besluiten om even op een veldje te zitten. Gebruik de doek dan om een fijne plek te maken waar je baby schoon kan liggen.

7) Melk opvangen tijdens borstvoeding

Je hebt van die momenten dat je borst op ploffen staat en de melk er al uit komt voordat je kleine goed heeft aan gehapt. Om te voorkomen dat alles meteen een natte boel wordt, houdt je er een hydrofiel bij die de melk opvangt tot je baby goed ligt en klaar is om goed aan te happen.

8) Privacy tijdens voeden

En om bij de borstvoeding te blijven: voeden in het openbaar. Niet op alle plekken vinden moeders het fijn om met een ontblote borst te zitten, maar je baby moet toch drinken. Een grote hydrofiel kun je als een tentje om jouw schouder, borst en je baby leggen zodat jij je niet bekeken voelt en de baby niet zo afgeleid is van wat er allemaal om hem heen gebeurt.

Welke doeken zijn er en welke hoeveelheden heb ik nodig?

Nu je weet hoe multifunctioneel deze doeken zijn, wil je vast weten hoeveel je er dan nodig hebt. Wij raden onderstaande aantallen aan, want zeker in het begin gebruik je er meerdere per dag.

hydrofiele-doek-printjes

Vroeger waren de hydrofiele doeken allemaal wit, maar de moeders nu hebben flink meer keuze. Bloemtjes, dieren en panterprint, het kan allemaal. Niemand houdt jou meer tegen om de hydrofielen te matchen bij de kleuren van de babykamer. Benieuwd wat je nog meer moet aanschaffen voor de komst van jouw kleintje? Bekijk de baby uitzetlijst!

Beeld: iStock.com/Bohdan Bevz, vitapix, eigen beeld Pr├ęnatal