Babyuitzetlijst: wat heb je nodig?

Babyuitzetlijst: wat heb je nodig?

Het kopen van alle babyspullen is één van de leukste dingen tijdens je zwangerschap. Wat heb je echt nodig van de babyuitzetlijst? En wat is handig? Tussen het inrichten van de babykamer en het zorgen voor alle benodigdheden voor slapen, eten en luiers, kan het verleidelijk zijn om veel babyartikelen te blijven kopen. Daarnaast kan de hoeveelheid babyuitrusting die een pasgeboren baby nodig heeft (of kan hebben) elke aanstaande ouder verbazen. Vraag je je af welke babyartikelen je echt nodig hebt en welke je kunt overslaan? Maak je geen zorgen! Wij hebben een complete baby uitzetlijst voor je samengesteld, met de producten die je echt nodig hebt (need to have) en de producten die vooral leuk of handig zijn om te hebben (nice to have). Hierdoor heb je wat extra handvaten om te bepalen wat jij écht nodig hebt.

Wat heb je nodig voor de babyuitzet?

De keuze aan babyspullen in de winkels en online is enorm groot. Daardoor krijg je al snel het gevoel dat je alles nodig hebt wat er te krijgen is. Wij hebben een complete baby uitzetlijst voor je samengesteld, met de producten die je echt nodig hebt (need to have) en de producten die vooral leuk of handig zijn om te hebben (nice to have). Hierdoor heb je wat extra handvaten om te bepalen wat jij écht nodig hebt.

Natuurlijk wil je dat de babyproducten die je aanschaft er mooi uitzien, maar waar let je op als het gaat om veiligheid? Op kinderveiligheid.nl vind je allerlei praktische tips voor de aanschaf en het gebruik van veilige babyproducten.

Wat gaat de babyuitzet kosten?

Je kunt het zo duur en zo goedkoop maken als je zelf wilt. Wat je uiteindelijk kwijt bent aan de babyuitzet ligt aan de kwaliteit van de producten en wat jij belangrijk vindt om in huis te hebben. Ook heeft WIJ een overzicht gemaakt van alle te verwachten kosten. Gemiddeld kost een babyuitzet € 1.632,20 (incl. grotere producten als een kinderwagen, autostoel, commode en box).

Niet zoveel te besteden of wil je liever niet teveel uitgeven aan de babyuitzet? Vraag familie of vrienden of ze nog babymeubels of andere spullen hebben die ze niet meer gebruiken. Ook kun je tweedehands vaak aan mooie spullen komen voor een fijn prijsje. Het voordeel van babyspullen is dat ze vaak maar kort gebruikt en dus nog in goede staat zijn. Wees creatief en bekijk aan welke items je graag geld uitgeeft en waar je juist op kan besparen. Begin in ieder geval op tijd met het kopen van de producten, zo voorkom je last minute stress. Probeer de noodzakelijke producten ongeveer een maand voor je uitgerekende datum in huis te hebben.

Lees ook: Autostoeltje kopen voor je baby? Alles wat je moet weten

Need to have: dit heb je écht nodig

Hieronder vind je een overzicht van alle spullen die echt onmisbaar zijn. Vergeet niet dat je veel van de artikelen op deze lijst cadeau zult krijgen van familie en vrienden (mensen kopen graag cadeautjes voor een nieuwe baby). Vergeet dus niet om een aantal van de volgende benodigdheden toe te voegen aan je cadeaulijst voor je babyshower.

Bevalling

Naast spullen om te bevallen horen hier ook de eerste spulletjes voor je baby bij. En natuurlijk het kraampakket, meestal inbegrepen bij je zorgverzekering). Het kraampakket bestaat uit:

  • 1 matrasbeschermer
  • 2 kraammatrassen
  • 5 celstofmatjes
  • 2 pakken kraamverband
  • 1 navelklemmetje
  • 1 flesje alcohol
  • 2 doosjes steriele gaaskompressen
  • 1 pak verbandwatten

Kleding

Er is niet veel schattiger dan kleine babykleertjes, maar je wilt wel praktische babyspullen uitzoeken die je pasgeborene comfortabel en warm te houden. Pasgeborenen hebben niet echt een uitgebreide garderobe nodig. Hoewel je een veelvoud van de basics wilt hebben voor de onvermijdelijke kledingwissels halverwege de dag (en halverwege de nacht) en om jezelf wat tijd te geven voor de volgende lading wasgoed, kun je het ook eenvoudig houden. Dit zijn de must-haves voor babykleding:

Slapen

Een babykamer vraagt natuurlijk om een schattig wiegje of ledikant, maar je hebt ook babybeddengoed nodig dat de verzorging van je baby makkelijker (en veiliger) maakt. Hier zijn de babyspullen voor elke babykamer:

Voor de babykamer

Verzorging

Een luier verschonen kan in het begin gedoe met die kleine babylijfjes lijken, maar geloof ons, je krijgt het onder de knie en deze baby must-haves zullen je helpen om het nog sneller onder de knie te krijgen:

Voor in bad

Badderen kan heel leuk zijn - tenminste, als je die glibberige baby eenmaal onder controle hebt. Het is het beste om voorbereid te zijn met de juiste spullen. Dit zijn de must-haves voor baby’s in bad:

Bij borstvoeding

Bereid je voor om je pasgeborene 24 uur per dag te kunnen voeden. Of je nu borst- of flesvoeding geeft, je hebt babyspullen nodig. Hier zijn de belangrijke babyspullen om in te slaan:

Bij flesvoeding

Eropuit

Nice to have: handig om te hebben

Naast de essentiële spullen zijn er ook nog een aantal dingen die fijn en handig zijn om ook in huis te hebben.

Kleding

Slapen

Verzorging

Voor in bad

Bij borstvoeding

  • voedingskussen
  • borstkolf
  • anti-klovenzalf
  • 2 extra voedingsbh’s
  • 2 voedingsshirts

Bij flesvoeding

Voor thuis

Erop uit

Tips voor de baby uitzetlijst

De keuze aan babyspullen in de winkels en online is enorm groot. Daardoor krijg je al snel het gevoel dat je alles nodig hebt wat er te krijgen is. Hier zijn enkele handige tips om het samenstellen van je baby uitzetlijst gemakkelijker, kostenefficiënter en plezieriger te maken:

  • Let op veiligheid: Natuurlijk wil je dat de babyproducten die je aanschaft er mooi uitzien, maar waar let je op als het gaat om veiligheid? Op kinderveiligheid.nl vind je allerlei praktische tips voor de aanschaf en het gebruik van veilige babyproducten.

  • Budgetbewust winkelen: Vergelijk prijzen, zoek naar aanbiedingen en kortingen, en overweeg tweedehands opties voor sommige producten. Dit kan je aanzienlijk geld besparen.

  • Ruimteplanning: Bedenk waar je de babykamer wilt inrichten en meet de ruimte op. Dit helpt je bij het selecteren van geschikte meubels en opslagoplossingen.

  • Vraag om advies: Praat met ervaren ouders, vrienden en familieleden om advies te krijgen over welke producten echt handig zijn en welke je kunt overslaan.

  • Duurzaamheid overwegen: Overweeg duurzame en milieuvriendelijke opties voor producten zoals wasbare luiers en babykleding, als dit past binnen je waarden.

  • Checklist bijhouden: Houd een checklist bij van wat je al hebt gekocht en wat je nog moet aanschaffen. Dit voorkomt dubbele aankopen.

  • Persoonlijke voorkeuren: Bedenk wat bij jou en je levensstijl past. Niet alle babyproducten zijn voor iedereen noodzakelijk, dus kies wat het beste bij jou en je baby past.

Babyuitzet: wanneer kopen?

Begin in ieder geval op tijd met het kopen van de producten, zo voorkom je last minute stress. Probeer de noodzakelijke producten ongeveer een maand voor je uitgerekende datum in huis te hebben. Dit geeft je voldoende tijd om alles te controleren, te wassen en in te richten. Bovendien is het handig om ruim op tijd te zijn voor het geval de baby eerder dan verwacht komt. Het kan ook helpen om een lijst te maken van de items die je nog moet kopen, zodat je niets over het hoofd ziet. Vergeet niet dat sommige babyproducten speciale montage of installatie vereisen, dus het is verstandig om hier tijdig mee te beginnen. Op die manier kun je je volledig concentreren op de komst van je baby wanneer de tijd daar is, zonder je zorgen te maken over het regelen van spullen op het laatste moment.

Beeld: iStock.com/vgajic