Babykamer inspiratie nodig? Volg deze 6 stappen en tips!

Babykamer inspiratie nodig? Volg deze 6 stappen en tips!

Rommel weg, kamer leeg. Last van nesteldrang? Komt dat even goed van pas. Eindelijk kun je aan de slag met project babykamer! Je wilt natuurlijk dat jullie babykamer er eentje wordt om van te dromen, dus misschien voel je lichte paniek. Zó veel producten en stijlen waaruit je kunt kiezen. Waar begin je eigenlijk en hoe creëer je de juiste sfeer? Deze zes stappen en tips geven je inspiratie en helpen je op weg.

1. Zet de toon met een mood board

Jungle thema? Natuurlijke materialen? De tijd van ‘alles pastel’ is voorbij. Je bent misschien overdonderd door alle trends en stijlen die je bent tegengekomen. Hoe bepaal je welke stijl bij jou past? Tip: begin met een mood board. Haal kleur-, stof- en behangstalen in huis. Blader magazines door, of print plaatjes van internet. Pinterest is een handige tool om een digitaal mood board mee te maken.

2. Kies je kleur

Een duidelijke trend als het om kleuren gaat zijn donkere kleuren als diepblauw, bordeauxrood of terra bruin, met daar tegenaan bijvoorbeeld grijsblauw, vergrijsd roze of okergeel. Ook een leuk idee is color blocking: met tape zet je een bepaald deel van de muur af en je kleurt alleen dat deel in. Je kunt zo een (grafische) vorm op de muur maken, of alleen de onderkant, de lambrisering, een kleur geven.

TIP! Laat de stijl van de babykamer terugkomen op het geboortekaartje. Nieuwsgierig hoe je dat kunt aanpakken? Hier vind je een aantal voorbeelden.

3. Denk na over de materialen

Ten eerste: kies wat jij mooi vindt. Kijk rond en denk logisch na? Is het ook praktisch? Qua materiaalgebruik zijn natuurlijke materialen momenteel de trend. Denk aan rotan, riet, jute, bamboe, hout en papier. Zo is de rieten reiswieg weer helemaal terug. En ronde, jute kleedjes of grote opbergmanden van natuurlijk materiaal zijn ook een leuke manier om deze trend te verwerken in je babykamer.

4. Kies een thema voor je accessoires

Op je mood board heb je waarschijnlijk al een duidelijke stijl neergezet. Hang daar ook een thema aan. Dit is handig als je gaat zoeken naar accessoires. Denk bijvoorbeeld aan ‘avontuur’ en ‘ontdekkingsreis’. Deze thema’s zie je nu veel terug. Daar passen bijvoorbeeld luchtballonnen, raketten, wereldkaarten, boten, dieren of botanische posters bij. Ook een echte trend van nu zijn haakjes aan de muur in de vorm van een dier, zoals een olifantenkop. Hiermee kun je de babykamer een persoonlijk tintje geven.

5. Ga voor een veilige babykamer: van klussen, inrichten tot ventileren

Ga je klussen? Gebruik oplosmiddelarme verf. Al tijdens de zwangerschap kan blootstelling aan hoge concentraties vluchtige stoffen invloed hebben op de ontwikkeling van je ongeboren kind. Ventileer goed tijdens het klussen.

Zorg dat alle meubels in de kamer kidsproof zijn. Vergeet daarbij niet de kindveilige raamdecoratie. Heb je tweedehands meubels gekocht, controleer dan altijd of ze nog goed en stevig zijn. Let ook op lossen schroeven of spijkers en check het meubel ook op afbladderende verf. Baby’s ontdekken ten slotte alles met hun mond. Het is daarbij verstandig om te controleren of de meubels geverfd zijn met een kindvriendelijke verf (bijvoorbeeld verf op acrylbasis).

Let op! Kamer klaar? Verwarm de ingerichte kamer gedurende een week (bij warmte komen schadelijke dampen namelijk sneller vrij) en ventileer tegelijkertijd. Ventileer ook als de baby er straks is. Doe dit 24 uur per dag door het raam op een kiertje te houden of het ventilatierooster van het raam licht te openen. Lees hier meer over je baby en veilig slapen.

6. Handig voor de toekomst: snel van babykamer naar peuterdomein

Hoewel je je dat nu misschien niet kunt voorstellen, je kleine hummel wordt groot en speelt straks zelf in deze kamer. Dat gaat sneller dan je denkt. Houd de basis van de babykamer daarom expres vrij neutraal, zodat je deze makkelijk kan ‘ombouwen’ naar een peuterkamer.

Exrta tip: koop slimme basismeubels, zoals een meegroeiledikant. Zo maak je van een babykamer makkelijk een peuterkamer door alleen de accessoires aan te passen en eventueel een ander kleur op de muren te doen. Ideaal toch?

Beeld: iStock.com