Autostoeltje kopen voor je baby? Alles wat je moet weten

Autostoeltje kopen voor je baby? Alles wat je moet weten

Een babyautostoeltje is verplicht in Nederland. Je kunt je baby er meteen na de geboorte mee vervoeren. Benieuwd waar je op moet letten bij het aanschaffen van het juiste autostoeltje? We zetten de belangrijkste adviezen en tips voor je op een rij.

Maaike Cornelissen

Beoordeeld door

Maaike Cornelissen

Deskundige Veilig vervoer VeiligheidNL

Een babyautostoeltje is verplicht in Nederland. Autostoeltjes voor baby’s zijn te verkrijgen in gewichtsgroep 0+ (tot 13 kg) of op basis van lengte. Je bevestigt het stoeltje met de driepuntsgordel van de auto of met behulp van het ISOFIX-systeem. Je baby zit in de autostoel vast met zijn eigen gordeltje.

Juiste keuringslabel (R129)

Een veilig autostoeltje moet voldoen aan de nieuwste Europese veiligheidseisen. Dit kun je zien aan de keuringslabel of -sticker waarop ECE ECE R129/i-Size staat. Autostoeltjes zijn niet langer meer ingedeeld op het gewicht van het kind. Dat was voorheen het geval bij R44-autostoelen. Bij autostoeltjes met de nieuwe norm (R129) kijk je naar de lengte van je kind.

Verbod op verkoop R44-autostoeltjes

Vanaf 1 september 2024 mogen er geen R44-autostoeltjes in de winkels worden verkocht. Gebruik je een R44-autostoeltje voor je kind? Dan mag je deze nog wel gewoon (blijven) gebruiken. Ze mogen alleen niet meer in winkels worden verkocht.

In onderstaande tabel zie je de duidelijke verschillen tussen de oude en nieuwe norm.

FaseR44 (oude norm)R129 (huidige norm)
BabyKind van 0 tot 13 kg in babyautostoel (groep 0+)Kind tot 83 cm én tot minimaal 15 maanden oud achterwaarts vervoeren in een babyautostoel
PeuterKind van 9 tot 18 kg in een peuterautostoel (groep 1)Kind tussen de 60 cm en 105 cm én ouder dan 15 maanden voorwaarts vervoeren in een peuterautostoel
KindKind van 15 tot 36 kg in een kinderautostoel (groep 2/3)Kind tussen de 105 cm en 135 cm én leeftijd voorwaarts vervoeren in een kinderautostoel

Bron: Kinderveiligheid.nl

Nieuwe norm: i-Size

In de nieuwe i-Size norm (sinds juli 2013 van kracht) is langer achteruitkijkend vervoeren verplicht geworden. In een i-Size zitje kan een kind dan ook achterwaarts vervoerd worden tot het 15 maanden oud is. Ook moeten kinderzitjes volgens de i-Size norm aan strengere veiligheidseisen voldoen.

  • De stoeltjes passen op een ‘i-Size-ready’ zitplaats en worden met de ISOFIX-bevestigingspunten vastgezet. Alleen als de auto daar geschikt voor is, kun je dus een i-Size-autostoel gebruiken.
  • De stoeltjes worden ook op zijwaartse botsingen getest.
  • Baby’s en kinderen worden ingedeeld op lengte en leeftijd in plaats van gewicht, hierdoor is het duidelijker wanneer je kunt overstappen op de volgende stoel.

Veiliger: zet autostoeltje tegen de rijrichting in

Met deze norm wordt het uiteindelijk verplicht om alle baby’s tot 15 maanden te vervoeren in zitjes waarbij ze met hun gezicht naar achteren kijken. Tot nu toe was dat tot 9 kilo, dat is ongeveer 12 maanden. Het is veiliger als baby’s achteruit kijken. Bij een botsing worden ze dan in het stoeltje gedrukt.

Bij vooruitkijkende stoeltjes snijdt de gordel vaak in de buik. Omdat daar nog niet veel vet zit, kunnen interne organen zwaar beschadigd raken bij botsingen. Bovendien hebben baby’s een relatief groot hoofd, in verhouding tot de rest van hun lichaam. Bij een botsing met een vooruitkijkend stoeltje moet het een forse klap opvangen, wat nekproblemen of erger kan geven.

Reiswieg of autostoeltje: wat is het beste en veiligste?

Een autostoeltje is de meest veilige manier voor het vervoeren van je baby in een auto. Het biedt de beste bescherming voor je kind bij een eventuele botsing. In een reiswieg (niet te verwarren met de kinderwagenbak) ligt je kind helemaal plat en heeft het meer bewegingsruimte. Dat is beter voor zijn motorische ontwikkeling. Echter, veel reiswiegjes bieden onvoldoende bescherming bij een botsing. Laat je dus goed adviseren als je een reiswieg koopt die je in de auto wilt vervoeren. Een babyautostoeltje biedt doorgaans meer bescherming en veiligheid.

Let op: gebruik nooit de kinderwagenbak op de achterbank, ook niet wanneer die met gordels is vastgezet. Die biedt geen enkele bescherming bij een botsing!

Tips bij het kopen van een autostoeltje

Online vind je een enorm aanbod autostoeltjes voor je baby. Echter, ons advies is om naar de winkel te gaan en daar een autostoeltje te kopen. Laat je daar goed adviseren. Let in de winkel zelf ook goed op een aantal zaken:

  • Het autostoeltje moet passen bij het gewicht of de lengte van je baby. Dit staat ook aangegeven op de keuringslabel. Vaak wordt ook de leeftijd vermeld, maar de ene baby kan op dezelfde leeftijd veel zwaarder zijn dan het andere.

  • Neem je eigen auto mee bij het kopen van een autozitje en controleer of het stoeltje goed voor- en achter in je auto kan worden bevestigd.

  • Koop alleen een tweedehands autostoeltje als je zeker weet dat het niet betrokken was bij een aanrijding en niet beschadigd is.

  • Kun je het harnas van het zitje makkelijk openen, sluiten en verstellen? Bij goedkopere zitjes kost dit vaak wat meer moeite. Je hebt ook zitjes die je met één handeling kunt verstellen.

  • Het autostoeltje mag absoluut niet wegglijden dus zorg ervoor dat het autostoeltje stevig op de bank of stoel kan blijven staan, tegen de rugleuning.

  • Is de bekleding van het autostoeltje makkelijk te reinigen of eventueel te verwijderen? Er kan natuurlijk een keer een ongelukje gebeuren.

  • Maken jullie gebruik van meerdere auto’s? Zorg dan dat het autostoeltje in alle auto’s goed past. Let hierbij ook op het gewicht van het zitje. Kun je hem makkelijk verplaatsen van de ene auto naar de andere?

  • De autogordel moet lang genoeg zijn en de sluiting van de gordel mag niet op of tegen het frame van het autostoeltje komen te zitten. Ook moet de autogordel zoveel mogelijk een rechte lijn vormen met het stoeltje. Het is belangrijk dat je goed bij de gordelklemmen en gordelgeleiders kunt komen.

  • Zowel in de zit- als slaapstand mag er geen speling tussen het autostoeltje en de autostoel of -bank zitten. Trek hiervoor het heupdeel van de autogordel zo strak mogelijk aan.

  • Tot slot, wil je weten welke autostoel het beste bij jouw kind past? Gebruik deze keuzewijzer voor een persoonlijk advies van VeiligheidNL.

  • Kooptip: bij Prénatal vind je een divers aanbod babyautostoelen.

Hoe gebruik je een babyautostoeltje veilig?

Voor baby’s tot ruim 1 jaar - dus de groep 0+ (tot 13 kg) zitje of i-Size tot zo’n 75 cm - is het advies:

  • Plaats het babyautostoeltje in achterwaartse richting. Je kind zit dus met de rug naar de rijrichting. Bij een botsing biedt deze positie meer steun aan het hoofd en de nek van je kind.

  • Zorg dat je het autostoeltje op de juiste manier hebt bevestigd en dat hij goed vastzit. Dit kan met behulp van een Isofix-systeem of met de autogordel.

  • Zet je kind in het autostoeltje ook nog vast met een harnasgordeltje.

  • Babystoeltjes mogen alleen op de voorstoel worden geplaatst als er geen airbag voor zit, of wanneer de airbag gedeactiveerd is.

Lees meer over het veilig gebruiken van een autostoeltje voor je baby.

Ontdek meer tips en adviezen van deskundige Maaike Cornelissen.

Beeld: iStock.com/gilaxia