Alles wat je moet weten over de box
In de drukte van het ouderschap is de box een handige oplossing wanneer je even je handen vrij wilt hebben. Het is een vertrouwde plek voor je kind waarin het rustig kan liggen, spelen of bewegen. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een box? Hoe zorg je voor veilig gebruik van de box? Wanneer is het juiste moment om je kleintje erin te leggen? En aan de andere kant, wanneer is het tijd om afscheid te nemen van de box?
Beoordeeld door
Mieke CotterinkDeskundige Kinderveiligheid VeiligheidNL
Vanaf welke leeftijd in de box?
Na de geboorte mag je baby direct al in de box. Je kunt hem steeds voor een korte tijd neerleggen. Blijf wel in de buurt. Voor je baby is het namelijk fijn om dichtbij je te zijn en te horen dat jij er bent. Zorg ervoor dat je goed op je baby let wanneer hij in de box ligt, vooral als er nog een kind is of als er huisdieren zijn.
Fijne speelplek
Als je kleintje ongeveer drie maanden oud is, zal hij de box meer gaan gebruiken om echt te spelen. Het is goed voor de ontwikkeling van je baby om vanaf de geboorte vrij te kunnen bewegen in de box. Zo kan hij zijn spieren sterker maken en nieuwe bewegingen leren. Ook wordt speelgoed interessanter voor hem, maar zorg ervoor dat de box niet te vol ligt. Geef hem liever één klein, zacht speeltje of hang een mobiel boven de box. Vergeet niet om je baby dagelijks even op zijn buik te leggen en blijf er altijd bij.
Twee soorten boxen: de spijlenbox en de netbox
Ga je voor een ronde, vierkante, driehoekige of hexagon box? En welk materiaal kies je: hout of aluminium? Bij het kopen van een box, kun je kiezen uit de spijlenbox en de netbox. De spijlenbox is meestal gemaakt van hout en kun je in allerlei vormen kopen. De netbox is daarentegen rechthoekig of vierkant en van bekleed aluminium met zijpanelen van netstof.
Wat is het verschil tussen de twee boxen?
De spijlenbox heeft belangrijke voordelen vergeleken met de netbox. De spijlen bieden ondersteuning bij het zitten van je kleintje en hij kan leren zichzelf op te trekken aan de spijlen. Door de spijlen kan hij ook goed om zich heen kan kijken. Dit geldt niet voor de netbox. Je kleine kan niet zo goed door het netstof van de box heen kijken. Ook biedt het netstof geen ondersteuning wanneer hij ertegenaan zit of zich wil optrekken. Wat wel een pluspunt is, is dat je de netbox gemakkelijk mee kunt nemen wanneer je kind gaat logeren, omdat de box ingeklaptmakkelijk te vervoeren en niet zo zwaar is. Je kan hem ook naar buiten tillen op mooie dagen wanneer je in de tuin zit. Bescherm je baby dan wel tegen de zon.
Aankoop van een veilige box
De keuze aan boxen is reuze. Welke box bij jouw huis past, hangt af van je smaak en hoeveel ruimte je hebt. Inklapbare boxen zijn handig als je niet zoveel ruimte hebt. Let er dan wel op dat je de box gemakkelijk kunt in- en uitklappen. Als je de box uitklapt, controleer dan altijd of alle onderdelen automatisch in een veiligheidsslot vallen. Controleer ook of het slot goed beveiligd is. Het moet zo zijn dat je twee handelingen tegelijk moet uitvoeren om het slot te openen. Dit kan iets zijn zoals het indrukken van een knopje en tegelijkertijd de stangen uit elkaar duwen. Dit voorkomt dat de box onverwachts inklapt terwijl je kind erin ligt.
Let bij de aanschaf van een box erop of de Europese veiligheidsnorm NEN-EN 12227:2010 vermeld staat. Deze code staat op de verpakking of in de productinformatie. Dit garandeert dat de box voldoet aan de strenge Nederlandse veiligheidseisen. Je kunt erop vertrouwen dat alle boxen die in Nederlandse winkels worden verkocht hieraan voldoen. Wanneer je een tweedehands box koopt, moet je zelf beoordelen of de box veilig is. Hier is een lijstje waar je zeker op moet letten bij het kopen van een box:
Controleer of er een duidelijke (Nederlandstalige) gebruiksaanwijzing bij zit en of de montage van de box duidelijk wordt uitgelegd.
De box moet stevig en stabiel zijn, zodat hij niet wiebelt of kantelt als je kind eraan hangt. Controleer ook of er geen scherpe hoeken of randen aan de box zitten.
Check of de bodemplaat stevig is en glad afgewerkt. Let eventueel ook op het maximale gewicht dat de box kan dragen.
Als je de bodem van de box kunt verstellen naar een hogere of lagere positie, controleer dan of de bodem van de box ook stevig is als je hem op de hoogste stand zet.
Er mag niet meer dan een halve centimeter ruimte zitten tussen de bodem en de zijkant van de box.
Bij een spijlenbox moeten de spijlen tussen de 4,5 en 6,5 centimeter uit elkaar liggen, om te voorkomen dat je kind vast komt te zitten.
Voor een netbox mogen de gaten in het netstof niet groter zijn dan 0,7 centimeter. Wanneer dit wel het geval is, kan je kind erin vast komen te zitten. Dit is vooral belangrijk bij oudere tweedehands boxen, omdat de mazen wijder kunnen zijn. Controleer ook of er geen gaten in het netstof zitten en of de stof langs de randen overal goed vastzit.
Veilig gebruik van de box
Als je de box gaat gebruiken, zorg er dan voor dat de omgeving veilig is voordat je je baby in de box legt. Je gebruikt de box veilig wanneer:
de box op een veilige plek staat. Dit betekent dat hij niet te dicht bij de verwarming, kamerplanten, koorden van gordijnen of een raam dat open kan mag staan.
er geen speelgoed aan koordjes vastgebonden worden in de box.
er geen mobiel onder de rand van de box hangt. Hoewel een mobiel leuk is om naar te kijken, is het gevaarlijk voor je kind wanneer hij erbij kan. Hij kan verstrikt raken in de draden.
er in de box niet te veel speelgoed ligt. Je kind heeft ruimte nodig om te bewegen. Bovendien kan je kind groot speelgoed gebruiken om erop te staan en uit de box te klimmen.
er een passend boxkleed in de box ligt. Leg nooit een extra matras in de box. Dit kan gevaarlijk zijn voor je kind omdat hij er klem onder kan raken.
Lees ook: Waarom je baby niet te lang mag zitten en de box dus de ideale oplossing is!
Bodem van de box op goede hoogte zetten
In de eerste periode na de geboorte van je baby kun je de bodem van de box veilig op de hoogste stand zetten. Zorg er wel voor dat deze minstens 30 centimeter onder de rand blijft. Op deze manier ligt je baby veilig en hoef je niet zo diep te bukken om hem op te tillen.
Zodra je baby gaat groeien, kun je de hoogte aanpassen naar de ontwikkeling van je kind. Zet de box lager zodra je kind kan zitten en vervolgens weer lager als je kind zichzelf wil optrekken. Als je kind zich optrekt omdat hij probeert te staan, zet dan de bodem direct op de laagste stand. Let op dat je de klemmen of schroeven waarmee de bodem wordt vastgehouden ook weghaalt als je de bodem lager zet.
Om de bodem van de box te verlagen of te verhogen is meestal gereedschap nodig vanwege de veiligheid.
Wanneer neem je afscheid van de box?
Hoewel je kind ouder wordt, blijft de box een veilige en handige plek om te spelen, zelfs als je kind al kan lopen. Op momenten dat je druk bezig bent en niet constant op hem kunt letten is het fijn als je kind gewend is om in de box te spelen. Toch komt er een moment waarop het tijd is om afscheid te nemen van de box. Maar wanneer is dat moment? Op de Facebookpagina van WIJ vroegen we naar jullie ervaring. Hieronder een greep uit de reacties.
“Dat ligt heel erg aan je kind. Mijn oudste was nog geen jaar oud toen de box werd weggehaald. De middelste heeft er tot bijna twee jaar nog regelmatig in gezeten om te spelen, en de jongste was anderhalf jaar oud toen ze er niet meer in wilde.”
“Wanneer je denkt dat je hem niet meer nodig hebt. Wij hebben de box weggehaald toen ons kind vier maanden oud was en hebben er nooit spijt van gehad. Inmiddels is hij twintig maanden oud en het is nog steeds prima dat de box weg is!”
“Wij hebben een zoon van bijna één jaar oud. Hij ligt en speelt al maanden niet meer in de box. We hebben nu een speelhoek voor hem gemaakt.”
“Tot anderhalf á twee jaar, denk ik. Met een hond in huis was dit toch vooral heel praktisch als ik even niet kon opletten.”
“Als hij in de weg staat, lekker weghalen toch?”
“Bij mijn tweeling heb ik de box laten staan tot ze anderhalf jaar oud waren. Hun zusje heeft ongeveer zes maanden lang een box gehad.”
Ontdek meer tips en adviezen van deskundige Mieke Cotterink.