9 musthaves voor jou tijdens je zwangerschap

9 musthaves voor jou tijdens je zwangerschap

De goedbedoelde tips en adviezen vliegen je om de oren als je zwanger bent. Maar wat heb je tijdens je zwangerschap Ć©cht nodig voor jezelf en waarom dan? Daarom voor jou de 9 musthaves als je zwanger bent plus extra tips voor de periode na je bevalling.

1. Voor nu en later: een voedingskussen

De musthave der musthaves tijdens je zwangerschap Ć©n de periode erna: een voedingskussen. Een voedingskussen is een flexibel u-vormig kussen dat ondersteuning biedt tijdens het voeden van je baby. Ook tijdens je zwangerschap kun je een voedingskussen heel goed gebruiken. Je kunt het kussen bijvoorbeeld op de bank of in bed leggen om een meer ontspannen zit- of slaaphouding te vinden. Heel handig en fijn!

2. Vitamines in huis halen

Een zwanger lichaam vraagt om extra vitamines en voedingstoffen. Gezond eten is hartstikke belangrijk. Start daarnaast ook direct met het slikken van vitaminepillen met o.a. foliumzuur en vitamine D. Voel je je flauw en erg moe? Het kan zijn dat je ijzertekort hebt. Je verloskundige checkt dit in het eerste trimester via een bloedonderzoek. IJzertekort kun je verhelpen door ijzertabletten in te nemen. Die zijn, net als vitaminetabletten met foliumzuur en vitamine D, gewoon verkrijgbaar in de winkel. Vitamine C bevordert overigens de opname van ijzer in je lichaam. Zorg dat je daarvan ook voldoende binnenkrijgt. Twijfel je wat voor jou het beste is? Vraag je verloskundige om advies.

Tip: er zijn ook speciale mama vitaminepillen te koop. Deze tabletten vervangen een gezond voedings- en leefpatroon natuurlijk niet, maar bevorderen wƩl je herstel na de bevalling. Kortom, fijn om alvast in huis te hebben. Ook ijzertabletten slikken na je bevalling is een aanrader, vanwege bloedverlies.

3. Zwangerschapsboek, zodat je niets vergeet

Je denkt nu misschien dat je alle gebeurtenissen tijdens je zwangerschap gaat onthouden, maar helaas valt dat achteraf vaak vies tegen. Een zwangerschapsdagboek bijhouden is daarom een aanrader. Heel leuk en waardevol voor later. Je hebt ze in verschillende soorten en maten. Je kunt zelf een boek maken of kiezen voor een invulboek. Het leuke aan een invulboek is dat je vragen beantwoordt die je zelf misschien niet had bedacht.

4. Alvast gespot: perfect kraamcadeau

Wist je dat je prachtige sieraden hebt speciaal gericht op de geboorte van je kind en het moederschap? Meteen een gouden tip: koop niet alles zelf en houd tijdens je zwangerschap een lijstje bij van dingen die je later kunt vragen als kraamcadeau. Een mama-sieraad is daar een goed voorbeeld van. Ga voor een armband met naam of ketting met letter. Of wat dacht je van een geboortesteen? De keuze is reuze. Zo draag je je kind ook na de bevalling altijd bij je. Hoe mooi is dat!

5. Zwangerschapsolie tegen striae

Als je buik, borsten en billen (snel) groeien, kun je last krijgen van striae. Je huid vertoont als het ware dan kleine scheurtjes, omdat je huid wordt opgerekt. Striae (ook wel zwangerschapsstrepen of -striemen genoemd) kan overigens geen kwaad en soms trekt het na de bevalling vanzelf weg. Door regelmatig je buik, borsten en billen in te smeren met een speciale crĆØme of zwangerschapsolie, kun je striae verminderen of zelfs voorkomen. Maak er een dagelijks ritueel van en geef jezelf bijvoorbeeld voor het slapengaan een buikmassage.

6. De multifunctionele zwangerschaps- en bevalbal

Een grote zwangerschapsbal (bevalbal) is multifunctioneel. Je kunt er tijdens je zwangerschap oefeningen op doen of gewoon rustig op zitten om je bekken te ontlasten tegen het groeiende gewicht van buik. Tijdens je bevalling is de bal een perfect item om de weeƫn op te vangen en van houding te wisselen. Ideaal dus!

7. Comfortabele zwangerschapskleding

Je hoeft echt geen nieuwe garderobe aan te schaffen als je zwanger bent. Met een paar items kun je prima uit de voeten. Een zwangerschapsbroek is het eerste wat je nodig hebt. Door de elastische bovenrand sluit een zwangerschapsbroek perfect aan om je groeiende buik. Dus weg met die knellende broeken. Je hebt zwangerschapskleding in alle soorten, maten, kleuren en stijlen. Tip: koop de kleding niet te krap en houdt een beetje ruimte over voor groei. Zonde als je nieuwe items over een paar weken al niet meer lekker zitten.

8. De juiste voedingsbeha

Je borsten nemen tijdens je zwangerschap flink in volume toe. Het kan zijn dat je huidige behaā€™s al snel beginnen te knellen. Tip: schaf een goede voedingsbeha aan. Die heeft speciale sluitingen, zodat je straks na de bevalling makkelijk je kind kunt aanleggen voor borstvoeding zonder dat daarvoor je hele beha uit hoeft. Let op: je borsten groeien gedurende je zwangerschap nog door. Vraag eventueel advies in de winkel voor de juiste maat of check online de maattabel voor je bestelt.

Tip: schaf ook een elastische beha/topje aan (zonder beugels). Een strak topje is straks heel fijn tegen stuwing. Je borsten zijn de eerste dagen na je bevalling vaak gezwollen en pijnlijk door de melkproductie die op gang komt. Een strak beha-topje of goed aansluitende voedingsbeha helpen hier goed bij. Zorg daarnaast dat je tepelzalf klaar hebt liggen. Tepelzalf is een lifesaver als je start met borstvoeding, omdat het helpt tegen de pijnlijke plekjes en kloofjes die op je tepels ontstaan als je baby bij je gaat drinken. Goed om alvast in huis te hebben.

9. Zwangerschapsshoot of massage? Doen!

Last but not least, heb je al bedacht wat je nog graag wilt ervaren of doen nu je zwanger bent? Regel het. Uitstel is namelijk afstel. Dus ga zwangerschapszwemmen, onderga een speciale zwangerschapsmassage, schrijf je in voor zwangerschapsyoga of plan die zwangerschapsshoot in. Doe het! De herinneringen zijn goud waard. En bedenk daarbij: hoe vaak ben je in je leven zwanger? Precies!

Beeld: iStock.com