6 tips voor het inrichten van de babykamer

6 tips voor het inrichten van de babykamer

Het is misschien wel een van de allerleukste dingen om te doen als je zwanger bent: de babykamer inrichten. De eerste jaren breng je er heel wat uren door. Eerst om te voeden en je kleine in slaap te wiegen, later speelt je kind hier met een treinbaan of blokken. Hoe maak je er een gezellige kamer van? 6 tips voor het inrichten van de babykamer!

Tip 1. Voetjes óp de vloer

Een babykamer moet knus, sfeervol en gezellig worden. Begin daarom met de basis: de vloer! De vloer is heel bepalend voor de sfeer in een ruimte. Let niet alleen op de uitstraling, maar check ook of de vloer geluiddempend, water- en krasvast én onderhoudsvriendelijk is. Vinyl en tapijt zijn de meest stille vloeren, maar (plak) PVC dempt geluid ook uitstekend. Handig als jij stilletjes het kamertje uit sluipt. Laminaat is ook een goede optie, omdat het dankzij een kunststof toplaag goed bestand is tegen krassen. Kom maar door met die speelgoedautootjes! Twijfel je tussen een paar vloeren? Zo kies je de juiste vloer voor de babykamer.

Tip 2. Een vloerkleed zorgt voor sfeer én uren speelplezier

Een vloerkleed is dé manier om sfeer toe te voegen, zeker als je kiest voor een harde vloer zoals PVC, laminaat of vinyl. Het is een heerlijk, zacht kussentje waarop je kleintje zich vermaakt met de babygym, terwijl jij even snel wat opruimt. Wat denk je van een vloerkleed met een organische vorm of een combinatie van hoge en lage polen voor een flinke dosis warmte? Als je kind ouder wordt, is een vloerkleed een fijne speelplek. Leg het vloerkleed bijvoorbeeld in een tipi-tent of onder een klimtoestel. Het dempt het geluid van speelgoed én zo valt je kleintje altijd zacht.

En: kies voor een vloerkleed van synthetische vezels, dan krijg je eventuele vlekken er zo weer uit.

Tip 3. Dag gebroken nachten, hallo verduisterende raamdecoratie!

Als je baby begint met het oefenen van dutjes op de babykamer of zelfs al nachtjes in z’n eigen ledikant slaapt (hoera!), is het fijn als de kamer goed donker gemaakt kan worden. Er wordt wel gezegd dat een donkere kamer de nachtrust bevordert. Aangezien elk uurtje slaap als kersverse ouder zeer welkom is, is verduisterende raamdecoratie op de babykamer een musthave. Denk aan een verduisterend rolgordijn of verduisterende gordijnen in combinatie met jaloezieën of inbetweens. Slaap lekker, kleintje!

babykamer

Tip 4. Kiekeboe: kidsproof gordijnen

Zodra jouw baby z’n eerste stapjes zet, is niets meer veilig. Ook de gordijnen niet! Het is dé allerleukste verstopplek en de gordijnen open en dicht doen zorgt voor veel geschater. Aangezien die kleine pindakaashandjes overal aan zitten, kun je in de kinderkamer (en de rest van het huis!) het beste kiezen voor gordijnen van een synthetische vezel. Deze gordijnen zijn minder vlekgevoelig en kun je meestal zelf wassen, maar liever niet té vaak. Zit er een vlek in? Niet wrijven, maar deppen is het advies.

Tip 5. Zachte landing met tapijt

Als jij of je baby last hebben van een allergie denk je misschien aan een harde vloer. Dat is een misverstand! Op een harde vloer dwarrelt stof elke keer op bij beweging, terwijl tapijt stof juist vasthoudt en zorgt voor een schoner binnenklimaat. Natuurlijk is regelmatig stofzuigen aan te raden en kun je het beste voor een tapijt met een synthetische vezel gaan. Tapijt leent zich enorm goed voor slaapkamers en voegt flink wat warmte toe. Daarnaast kun je er ook heerlijk op spelen. Wat denk je van een zacht tapijt gemaakt van gerecyclede materialen zoals visnetten of laagpolig tapijt in een tijdloze champagne tint? Nu prachtig, en over een paar jaar nog steeds!

Tip 6. Nesteldrang? Professionele monteurs en stoffeerders to the rescue!

We kunnen ons voorstellen dat je geen zin hebt om te klussen met een bolle buik en dat de nesteldrang aanwezig is. Gelukkig kun je het leggen van de vloer of het ophangen van raamdecoratie uitbesteden aan professionals. Ze zorgen dat de klus perfect en snel wordt uitgevoerd, zodat jouw baby straks in een gespreid bedje terechtkomt.

Beeld: Carpetright