Zwanger en pijn in heup en onderrug

Patty: "ik ben 26 + 2 weken zwanger. Gisteravond lag ik op de bank. Toen ik opstond, had ik een zeurende pijn in mijn rechterheup. Een aantal jaar geleden heb ik mijn linkerheup gebroken. Daar zit op dit moment een pin.  Ik ging er vanuit dat het na wat strekoefeningen wel weg zou zijn, zoals dat altijd bij de linkerheup het geval was. Vannacht werd ik wakker en kon ik op geen enkele manier lekker liggen. Niet alleen mijn heup deed pijn maar ook mijn onderrug rechts en mijn bovenbeen. Mijn heup leek niet meer de hoofdplek. Maar meer mijn onderrug aan de rechterkant, met uitstraling naar mijn heup en bovenbeen. Op dit moment zit de zeurende pijn weer in mijn rechterheup en straalt het uit naar mijn bovenbeen. Wat zou dit kunnen zijn? Kan dit komen door gewoon even verkeerd gelegen te hebben gister op de bank of moet ik denken aan bekkeninstabiliteit of ischias?"

Overbelaste spieren

Bekkentherapeut Miranda Lindenhoff: Dat je geen extra klachten of schietende pijn in je been ervaart als je je been strekt, is een goed teken. Ik verwacht dat de klachten te maken hebben met een ongunstig houdings- en bewegingspatroon waardoor je bepaalde spieren (soms) overbelast waardoor deze last geven. Te denken aan de spieren rondom de billen en het bekken. Iets wat veel voorkomt in de zwangerschap. Probeer bij het liggen op een zij een dik kussen tussen je benen te houden en niet meer met je benen over elkaar te zitten of deze tegen elkaar aan te houden. Rechtop zitten is sowieso heel belangrijk om onnodige druk op je bekken en onderrug te voorkomen.

Buikspieren aanspannen

Probeer er ook op te letten dat je de onderste buikspieren (onder je navel) met lopen iets probeert aan te spannen om je bekken en onderrug meer steun te geven. Wanneer deze klachten aanhouden dan is het raadzaam een erin gespecialiseerde therapeut bij jou in de buurt te zoeken die je kan helpen de klachen verder onder controle te krijgen.

Stel jouw vraag gratis aan Miranda of een andere WIJ Deskundige