Welke smoesjes en trucs gebruikten jullie om je zwangerschap te verhullen?

Laura: "Ik heb onlangs ontdekt dat ik zwanger ben en wil dit graag nog geheimhouden tegenover vrienden en familie. Ik was voorheen een echte wijndrinker, dus het valt zeker op als ik niet drink. Welke smoesjes en trucs gebruikten jullie om je zwangerschap te verhullen?"

We stelden haar vraag aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Miranda - "Wat een moeite allemaal. Je kan toch gewoon zeggen dat je er geen zin in hebt. Ze kunnen je niet dwingen, maar gefeliciteerd en ik hoop dat je geniet."

Erica - "Ik drink geen alcohol, dus voor mij was het niet nodig. Ik zou gewoon zeggen dat je ‘gezonder’ probeert te leven en je het fijn zal vinden als je omgeving je daarmee kan helpen dat vol te houden."

Marieke - "Ik heb een tijdje groene Ice tea gedronken in een wijn glas. Niemand had iets door. Gewoon flesje Ice tea in m'n tas en bijschenken op het toilet."

Monique - "Ik dronk geen alcohol (nog niet trouwens), maar de toastjes met file america vond ik wel erg lekker. Toen ik die liet staan kreeg ik wel rare gezichten. Ik heb toen gezegd dat ik er zo veel op had, dat ik er even op uit gekeken was."

Jomie - "Excuus gebruiken dat je de BOB bent? Ik heb gisteren bij familie heel bewust niet gedronken, omdat ik daarna nog zou gaan hardlopen. Ik weet niet of je sport, maar een vriendin heeft ook een hele periode geen alcohol gedronken, omdat ze aan het trainen was voor een marathon of iets dergelijks. Misschien zo'n excuus inzetten? En er bestaat natuurlijk ook nog de 'gewoon vandaag niet zo'n zin' manier."

Marijke - "Ik zei gewoon dat wij graag een kind wilde en daardoor wijn liet staan, maar was eigenlijk al zwanger."

Lineke - "De smoes van antibiotica gaat tegenwoordig niet meer op, daar mag je namelijk 'gewoon' bij drinken. Ik heb toendertijd met het personeel van het restaurant besproken dat ik zwanger was en kreeg appelsap met spa rood in een wijnglas. Niemand had iets door."

Mirjam - "Tip: koop geen alcoholvrije wijn, maar de-alcoholized wine. Dat is gewone wijn waar de alcohol uit is gehaald. Verschil proef je nagenoeg niet! Kost iets meer, maar kun je gewoon meegenieten!"

Iris - "De mensen met wie ik een wijntje drink, dat zijn de mensen van wie ik ook steun zou willen als er iets mis gaat (met mijn gezondheid of met de gezondheid van de baby), dus die heb ik het gewoon verteld."

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl onder vermelding van 'Moeder zoekt advies'. Wil je anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij.