Verloskundige Sanne: 'Zwangere vrouw loopt niet meer risico dan ik'

Verloskundige en WIJ Deskundige Sanne Bokkers heeft het maar druk met de telefoontjes, WhatsApps en e-mails rondom de coronacrisis. “Maar vannacht een mooie bevalling gedaan in het ziekenhuis.” En gelukkig merkt ze ook de praktische kant van de Nederlandse zwangeren: “Er is veel begrip voor onze aangepaste controles en richtlijnen.”

Een aantal weken geleden was er bij verloskundigen Aandelaak, de praktijk die Sanne met drie collega’s runt, nog weinig te merken van corona, net als in de rest van Nederland. “Wel zijn ook wij gestopt met handen schudden, heel raar. Ook hebben we overleggen gehad met andere praktijken in onze regio en bijvoorbeeld met samenwerkende ziekenhuizen en kraamzorgbureaus. Sinds vrijdag 13 maart hebben we te maken met de aangescherpte maatregelen. Dat heeft impact op ons werk. We zijn maar een kleine beroepsgroep en we moeten er zijn voor onze zwangeren en de jonge moeders. We hebben goed besproken hoe we dit op kunnen vangen, nu we elkaar heel hard nodig hebben. Alles is vastgelegd in protocollen. Er is dagelijks contact met andere instanties en zorgverleners om alle zorg aan te scherpen of te veranderen waar nodig. We zijn alert en houden onze gezondheid in de gaten.”

Minder fysieke controles, wel echo’s

Sanne en haar collega’s hebben natuurlijk belletjes gehad van zwangeren, die zich zorgen maken. “Gelukkig kunnen we ze gerust stellen. Als je zwanger bent, loop je niet méér risico dan ik om besmet te raken met corona. Ook baby’s niet.” Het aantal fysieke controles is wel verminderd. “We bellen nu vaker om te vragen hoe het gaat en om antwoorden te geven op vragen. Dit om eventuele besmetting over en weer te voorkomen. De echo’s, óók de 20 weken echo, gaan gewoon door. Maar helaas wel zonder de partner van de zwangere.”

Maak jij je een beetje ongerust? Bekijk hier de vlog van Sanne

Liever niet naar het ziekenhuis

Er is veel begrip bij alle zwangeren, merkt Sanne. “We proberen zo goed mogelijk onze zorg te verrichten. Dat is soms een beetje lastig, maar hoe minder contact, hoe beter. Dat beseft iedereen zich inmiddels. In de ziekenhuizen zijn ook minder consulten, ook omdat zwangeren zich realiseren dat ze hier liever niet zijn. Normaal gesproken vinden mensen het een plek die steriel en schoon is, maar nu realiseren ze zich dat je hier een groter risico loopt om iets op te lopen. ‘Als het niet hoeft, dan ga ik niet’, hoor ik opvallend vaak. Mensen zijn bewust aan het nadenken.” Sanne heeft nu ook al een aantal keer gehoord dat vrouwen die eerst een poliklinische bevalling wilden, nu toch liever thuis willen bevallen. “Poliklinisch bevallen kan bij ons in het Meander MC in Amersfoort wel gewoon.”

Eén persoon bij bevalling

Zwangeren die een controle hebben, komen alleen, zonder partner en kinderen. “Dat is heftig. Zeker als je een echo hebt, wil je dit delen. En stel je voor dat er iets afwijkends te zien is. Lig je daar in je eentje. Dat wil je niet.” En dan de baby’s, die laten niet op zich wachten. Sinds vrijdag 13 maart heeft praktijk Aan de Laak zes bevallingen gedaan. “Ik vind het best een beetje sneu. Zo wilde iemand een doula bij de bevalling. Maar omdat de richtlijn nu is, dat je er maar één persoon bij kunt hebben, kon dit niet. Een ander had graag haar moeder erbij gehad. Ook dat ging niet door.”

Doe wat goed voelt

En dan de kraamtijd. “Liever geen bezoek, al mag je dit zelf beslissen. Alleen als de kraamverzorgende er is, is er liever geen kraamvisite. Jammer, want het hoort een mooie ongestoorde periode te zijn, met trotse ouders die hun baby willen showen. Maar ik zeg dan: je mag (nog) wel naar buiten, óók met je baby of als je zwanger bent. We hoeven niet in een isolement te leven. Maar doe vooral wat voor jou goed voelt.” Sanne noemt het nog één keer op: “Je behoort als zwangere of jonge moeder niet tot een grotere risicogroep. Probeer je rust te behouden en laat je informeren door je verloskundige. Wij zijn up-to-date en houden je op de hoogte.”

Lees ook: Corona en zwanger: alles wat je moet weten