Slechte moeder?

Anoniem: "Ik ben 23 jaar oud en bijna 37 weken zwanger. Nu ik mijn laatste loodjes aan het afleggen ben, merk ik dat ik het erg zwaar begin te krijgen. Ik kamp met erg veel pijn in mijn bekken en rug. Ik heb veel pijn, slaap slecht en daardoor ben ik overdag erg geïrriteerd. Om mijn klachten te verlichten loop ik bij een fysio. Ondanks dit heb ik nog erg veel pijn, waardoor ik niet lekker in mijn vel zit. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het hierdoor helemaal het heb gehad met mijn zwangerschap. In een opwelling van al mijn emoties en hormonen heb ik deze week geroepen: “Als ik nog een dag langer met deze pijn moet rondlopen, spring ik liever van een balkon”. Ik voel me naar dat ik zo’n uitspraak heb gemaakt. Maar ben ik nu een slechte moeder? En moet ik mijn nu ernstig zorgen maken? Of gebeurt dit ook soms bij andere moeders dat ze dingen zeggen in een opwelling?"

Lichamelijke ongemakken

Psychotherapeut Natatchia Seute: Als ik het goed heb begrepen heb je in een opwelling iets gezegd waar je je achteraf gezien naar over voelt. Nu vraag je je af of deze uitspraak jou een slechte moeder maakt en of je je zorgen moet maken. Je geeft zelf al aan dat je veel pijn hebt tijdens de zwangerschap en uitgeput bent. Iedereen reageert anders op de lichamelijke en geestelijke veranderingen en ongemakken omtrent de zwangerschap. En eerlijk is eerlijk, zwanger zijn is topsport. Vaak slapen zwangeren het laatste trimester slecht, waardoor eventuele lichamelijke ongemakken intenser worden ervaren. Ik kan een lange lijst opsommen, maar liever stel ik je een aantal vragen.

Lees het advies van Natatchia

Stel ook jouw persoonlijke vraag aan Natatchia

 

 

Reacties (3)

afbeelding van J.wi-1018412
25 juli 2018
T feit dat je het zelf een vervelende uitspraak vond zegt al genoeg.

Je hebt gewoon pijn en dat maakt jou geen plezierig mens natuurlijk!
Je springt heus niet uit een balkon!

Ik wens je sterkte toe en ik hoop voor je dat alles vanaf nu veel beter en soepeler zal verlopen.
afbeelding van pbui-1343274
2 juli 2018
Absoluut niet! Ik was tot week 37 vrij van klachten om vervolgens de laatste 5 dagen om de haverklap letterlijk te gillen van de pijn. (Zoon is vervolgens met 38+2 geboren op 2 juni.) Ik had er echt niet aan moeten denken, dat ik zo nog 2 tot 4 weken had moeten doorlopen. Dan hadden er waarschijnlijk ook hele “rare” gedachtes in mij opgekomen. Ook ik vond de hele zwangerschap trouwens een noodzakelijk kwaad. Roze wolk? Geen idee waar sommige vrouwen het over hebben. En dat heeft mij ook echt wel doen twijfelen aan mijn kwaliteiten als moeder. Gelukkig is het helemaal goed gekomen! Wees niet te hard voor jezelf. Het is ook nogal wat; dat wat er met je lichaam en geest gebeurt!!
afbeelding van DK93
24 juni 2018
Tuurlijk maakt je dat geen slechte moeder! Vond beide zwangerschappen echt een noodzakelijk kwaad en lag dan ook liever helemaal verstopt onder de dekens. Zwanger zijn is gewoon lichamelijk en geestelijk vermoeiend voor sommige mensen. Komt allemaal wel goed zodra je dat kleine frummeltje in je armen hebt