‘Hoe kies je een naam voor je kind?’

WIJ fan Ellen: "Ik ben nu een 4 maanden zwanger en aan het nadenken over een babynaam. We weten niet wat het wordt en willen dat ook niet weten. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe andere ouders dit hebben aangepakt? Hoe zijn jullie op de naam van je kind gekomen? Iemand tips hoe je dit handig kunt aanpakken? Mijn partner en ik twijfelen op dit moment heel erg. Bedankt!" 

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Jannie: “Wij vernoemen meestal. Maken er wel eigen namen van! Mijn oudste meisje heet Marriëtte, gemaakt van Marijke en grietje (zusje en moeder van mij), mijn tweede heet Anne Marrij, gemaakt van schoonzus anneke en schoonmoeder Marrij. En mijn jongste heet Maarten, vernoemd naar mijn broertje Maarten. Daar hebben we niks mee gedaan, want dat is op zich al een stoere naam.”

Jessica: “Ik heb destijds een tip gehoord. Kijk in de aftiteling van series en films.

Desiree: “Wij zaten in de wachtruimte van de verloskundige te kijken naar kaartjes van pasgeboren baby's, ik deed letters wat anders en stelde ze voor aan mijn man en het was besloten.”

Sammy: “Bij de eerste hebben we heel veel namensites bekeken en namen naar elkaar geopperd. Bij de tweede hebben we een namen-app gebruikt. Dat hielp ons echt en toen waren we er heel snel uit.”

Susan: “Tijdens de zwangerschap van onze oudste ben ik naast mijn man gaan zitten en heb ik (op alfabetische volgorde) alle babynamen opgenoemd/voorgelezen die ik mooi vond. We waren er snel uit: het werd Benjamin (zoon van geluk).

Bij onze jongste hadden we nog een lijstje met andere jongensnamen die we mooi vonden. Uiteindelijk kozen we voor David (geliefde of vriend).”

Wilma: “Wij hebben beide een lijstje gemaakt en hier steeds de minst mooie van weggestreept tot we 1 naam per geslacht overhielden. Hier hebben we wel weken over gedaan.”

Evelien: “Wij hebben bij de eerste twee jongens letters gebruikt uit de namen van opa's en oma's De derde hebben we letters gebruikt uit de naam van mijn oma.”

Wendy: “Eerlijk gezegd hebben we pas bij de geboorte de naam besloten, we hadden er wel een paar in gedachten maar toen ze geboren waren hebben we eigenlijk pas de naam gekozen die we vonden passen bij onze kinderen.”

Dionne: “Rond 36 weken samen een weekendje weg met als doel DE naam voor ons kind kiezen. Thuis hadden we in de afgelopen maanden voor onszelf al namen opgeschreven die we leuk vonden. In een kroegje onder het genot van een alcoholvrij drankje voor mij en een biertje voor hem ons kindje zijn namen bedacht. Voor een jongen waren we er snel uit en zijn we bij de namen gebleven. Een paar weken later heeft onze zoon ook deze namen gekregen en zijn we er nog zielsgelukkig mee. Voor een dochter werd het anders en hadden we 4 namen die we mooi vinden. Alleen hoe de combinatie van die namen zou zijn wisten we nog niet en daar hebben we het nog over gehad toen ik in de weeën was op weg naar het ziekenhuis.”

Silvia: “Wij kozen voor een naam waar je niet op kunt rijmen, niet kunt afkorten, daar lopen mijn man en ik nl tegen aan. Daarnaast wilden we een naam waarbij weinig twijfel over de schrijf/uitspreekwijze is en die ook voor een volwassene goed klinkt. En het meest belangrijke; wij vinden het een mooie naam.”

Erik: “Lijstje gemaakt. Betekenis van de namen opgezocht. Gekeken naar de initialen en of het niet tot pesten kan leiden. Rijmen enzo. Daar de mooiste en stoerste naam uitgezocht.”

Marielle: “Wij zijn het hele alfabet afgegaan en van elke letter de mooiste opgeschreven en daar de mooiste van uitgekozen.”

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl

Reacties (1)

afbeelding van veertje219
16 augustus 2019
Wij hebben ook voor de eerste een naam gekozen, waar je niet meegepest kan worden en op gerijmd kan worden. En zijn 2de en 3de naam zijn vernoemd naar onze vaders. We verwachten ons 2de kind rond de kerst en gaan we precies hetzelfde meedoen.