Hoe houd ik mijn werk vol?

Sandra: "Ik ben op dit moment 13 weken zwanger. Ik werk 32 uur per week als verpleegkundige in de wijk. Ik heb behoorlijk veel last van misselijkheid, duizeligheid (waarbij ik ook vaak het gevoel heb flauw te vallen) en hoofdpijn. Dat maakt dat ik niet mijn werk fatsoenlijk uit kan voeren. In overleg met de bedrijfsarts is er besloten om 4 uur per dag in route te staan en dat aan te vullen met mijn overige taken op kantoor. Echter merk ik dat die 4 uur soms al het uiterste vragen. Op een ochtend, na 2 ochtenden gewerkt te hebben waarbij ik in de middag niets meer kon, merkte ik dat ik niet stevig op mijn benen stond en dat ik nog erger dan andere dagen, enorm duizelig was. Dat ik daarnaast een enorme hoofdlijn had (al meerdere dagen) werkte niet mee. Mijn manager geeft aan dat ze begrip heeft voor de situatie en voor duidelijke afspraken is. Echter, in elk gesprek wat ik met haar heb zegt ze ook dat het gek is dat ik zoveel klachten heb en dat dit eigenlijk niet normaal is. Natuurlijk snap ik dat het vervelend is voor mijn collega's, maar ik weet niet meer wat ik moet doen. Ik doe mijn best, maar op dit moment maak ik mij er zo druk om, dat genieten van mijn zwangerschap er niet in zit. Ik ben zelfs op mijn vrije dagen rekening aan het houden met het feit dat ik moet werken. Ik weet niet meer hoe ik er een balans in kan krijgen."

Grenzen stellen

Coach voor werkende moeders Nikolien: Je lijf is hard bezig een nieuw mensje te creëren. Dit vraagt veel inspanning en energie. En aangezien er geen 'standaarden' zijn, omdat elk lichaam en leven nu eenmaal anders is, is wat jij voelt dus heel normaal. En dat betekent ook dat als je lichaam aangeeft dat het zwanger zijn in combinatie met het werk zoals je dat nu doet geen goede combi is en teveel van je systeem vraagt, het dus ook teveel is. Ongeacht hoe andere lijven hierop zouden reageren. 

Het is nu dus dan ook tijd om grenzen te stellen en prioriteiten te stellen. Dat betekent dus ook dat je als zwangere vrouw de signalen van je lichaam moet volgen. Het ongemak wat je werkgever en collega's nu misschien tijdelijk(!) daardoor ervaren weegt echt bij lange na niet op tegen de gezondheid van jou en je kind.

Lees ook de tips van coach Nikolien

Stel hier jouw persoonlijke vraag aan Nikolien