Gespannen voor de bevalling

Miek: "Ik ben 31 weken zwanger en bereid me voor op de bevalling met hypnobirthing. Ondanks dat ik braaf oefen, merk ik dat ik eigenlijk vrijwel dag en nacht gespannen ben. Zo gespannen zelfs dat ik soms huil in mijn dromen, en dan wakker wordt met een doorweekt kussen. Ik probeer zoveel mogelijk rust te nemen en ben al minder gaan werken. Maar de onrust zit vooral tussen mijn oren. Ik ben niet (bewust) bang voor de bevalling, maar heb wel een soort angst voor de angst. Dus dat het me niet lukt om te ontspannen, zoals me nu ook niet goed lukt. Heb jij een goede tip voor mij?"

Controle uitoefenen

Geboortecoach Esther Koppelaar: Ten eerste, wat goed dat je zo bewust bezig bent met de voorbereiding op de bevalling. HypnoBirthing is een mooie methode om je mee voor te bereiden. Wat ik  opmaak uit je verhaal is, dat je het heel graag goed wilt doen. Je bent je nu zó goed aan het voorbereiden op de bevalling dat je juist bang wordt dat je toch bang wordt. Je probeert  controle over iets uit te oefenen waar je geen controle over kunt hebben. Juist het idee dat je 'moet' ontspannen zorgt juist bij spanning voor jou. Omgedraaide wereld dus! 

Probeer eens voor jezelf uit te vinden waar die spanning vandaan komt. Heeft het te maken met perfectionisme, faalangst of iets anders? Als je er achter bent waar het vandaan komt, dan geeft dat waarschijnlijk al veel inzicht. Want is het een reeele angst? Vaak zie je zelf dan al in dat de angst onnodig is.

Welke tips heeft Esther nog meer voor Miek?

Stel ook jouw eigen vraag aan Esther over bevallen