'Een vriendin verloor haar kind met 20 weken. Wat kan ik het beste voor haar doen?'

WIJ fan Sofia: "Mijn beste vriendin heeft tijdens haar zwangerschap haar kind verloren. Ze was bijna 20 weken. Vreselijk! Ik wil er graag voor haar zijn, maar heb dit niet eerder meegemaakt. Wat zeg je tegen iemand die net een kind heeft verloren? Wat kun je het beste doen en wat het beste niet? Wat is jullie advies? Bedankt!"

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Margreet - "Breng even wat te eten. Ze gaan waarschijnlijk niet om hulp vragen. Als ik ergens geen zin in had, was het eten tot mij eten aangereikt werd. Zeg gerust dat je niet weet wat te moeten zeggen, dat is echt niet erg ... En ondanks al het verdriet, kan het ook zijn dat ze juist behoefte heeft aan humor. (Wij hebben in de afscheidsweek ook enorm veel lol gehad) Kortom vul niks voor haar in, benader haar gewoon als vriendin zoals je altijd deed. Sla een arm om haar heen, laat weten dat je er voor haar bent. Doe wat kleine praktische zaken als het huishouden voor haar. En last but not least: laat je vriendschap niet verwateren doordat je niet weet wat je met deze situatie aan moet en haar gaat negeren als noodgreep."

Daniëlle  - "Sla een arm om haar heen. Wees de schouder en het luisterend oor. Soms is niets zeggen, maar 'er zijn' het meest waardevolle wat je kunt doen. En anders zou ik het gewoon uitspreken, dat je niet weet wat je moet zeggen of kunt doen. Dan zal ze dat misschien zelf wel aangeven."

Debby - "Wat heel mooi is om de datum van de geboorte in je agenda noteren en ieder jaar een kaartje per post sturen, gedichtje erbij is mooi. Dit hielp mij heel erg. En vooral vertellen dat je er voor hun wil zijn. En zeker ook vader eens vragen hoe het met hem gaat. Die wordt zeker vaak vergeten."

Erica - "In elk geval eerlijk zijn, dat je niet zo goed weet wat te zeggen, maar wel laten weten dat je aan haar denkt. Verder is het heel afhankelijk van hoe ze er zelf in staat. En laat haar praten. Ik vond het zelf fijn dat ik over Jorin mocht praten en dat hij er gewoon mocht zijn en dan zonder de “stomme” opmerkingen. Just be there!"

Naomi - "Het beste wat je kunt doen is eerlijk zeggen dat je niet weet wat je moet zeggen. Aanbieden om naar haar te luisteren. En te laten zien dat je aan haar denkt. En vraag wat je voor haar kunt doen. Dit is allemaal voor iedereen anders, alleen zij weet dat het beste."

Mandy - "Allereerst super lief dat je alleen al de moeite neemt om deze vraag te stellen. Want veel mensen zullen dat niet eens doen heb in zelf gemerkt. Ik heb vier 'miskramen' gehad en vijf kinderen verloren. Wat ik vooral vervelend vond waren de woorden: "Geef niet op, blijf proberen, volgende keer beter." Maar het fijnste is gewoon dat je weet dat er iemand is die voor je klaar staat. De pijn werd voor mij pas minder toen ik weer een gezonde baby in mijn armen had liggen. Dus er is weinig wat je kunt zeggen om iemand beter te laten voelen, maar weten dat er iemand voor je is, is wel heel fijn."

Sandy - "Wat verschrikkelijk dat je vriendin en haar partner dit moeten meemaken. Jij als vriendin kan er voor haar zijn. In alle opzichten die jouw hart jou ingeeft. Vraag of ze erover wilt praten en zo ja laat je haar haar verhaal doen. Geef je schouder om op uit te huilen. Een no go is dat er bijvoorbeeld gezegd wordt ‘je kan toch gewoon nog kinderen krijgen’ of ‘beter nu dan een voldragen zwangerschap’ of alles wat in diezelfde strekking is. Je vriendin is haar kind verloren en dat verlies, verdriet en pijn moet ze kwijt kunnen op haar manier."

Margarita - "Luisteren en haar laten praten over het verlies van haar kind. Het ergste is als mensen na een tijd dit kind niet meer erkennen."

Wendy - "Vergeet vooral niet over een half jaar te vragen hoe het met haar is! De omgeving vergeet het snel. Voor nu: zeggen dat je niet weet wat je moet zeggen, maar er voor hen bent . En aan haar man vragen hoe het met hem gaat. Want die wordt gauw vergeten."

Ellen - "Armen, luisteren en vooral geduld. Wat als het een jaar geleden is op de datum, opnieuw zwanger of niet is weer diep verdriet. Noteer die datum in je agenda. Voor de rest is het al een jaar geleden, voor haar pas."

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl.