5x dit wil je weten over corona

Corona is nog niet klaar met ons, al zijn nu zo veel mensen gevaccineerd, dat we versoepelingen tegemoet kunnen zien. Wat betekent dit nog voor jou, nu je zwanger bent, een baby en/of jonge kinderen hebt?

WIJ.nl probeert deze pagina up to date te houden. Voor het laatste nieuws kun je kijken op je op de site van het RIVM en de Rijksoverheid.

1. Wat is het nieuwe coronavirus precies?

Officieel heet dit nieuwe coronavirus SARS-CoV-2. In 2002 was er ook een uitbraak, maar dan een ander type, dat SARS-CoV-1 heet. Het virus kan een ziekte veroorzaken, die lijkt op de griep. Deze ziekte noemen we COVID-19. 19 verwijst naar 2019, toen bekend werd dat in China mensen ziek waren geworden. Symptomen die voorkomen zijn koorts (>38°C), hoest, benauwdheid en moeite met ademhalen, spierpijn en vermoeidheid. Niet iedereen die besmet is, krijgt klachten of de verschijnselen zijn heel mild. Het virus is met name gevaarlijk voor mensen die een slechte afweer of ook al andere gezondheidsproblemen, zoals hartfalen, hebben. Zij lopen het risico wél ernstig ziek te worden en bijvoorbeeld een complicatie als een longontsteking op te lopen.

Dit zijn de hygiënemaatregelen

 • Was de handen regelmatig
 • Vermijd contact met mensen met griepachtige verschijnselen
 • Gebruik papieren zakdoekjes bij niezen en hoesten
 • Hoest en nies in de elleboogplooi

Aangescherpte maatregelen

 • Blijf thuis en mijd sociaal contact bij milde verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid en lichte hoest. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
 • Werk zo veel mogelijk thuis en/of spreid de werktijden.
 • Bij jeugdverenigingen en onderwijsinstellingen geldt geen maximum aantal personen.

2. Hoe kun je besmet raken en verloopt de eventuele ziekte?

Het virus wordt van mens op mens overgedragen door kleine druppeltjes in de lucht. Dit gebeurt door niezen, hoesten en zelfs praten. Door te knuffelen of kussen met een patiënt kun je ook besmet raken.

Je merkt eerst nog niet dat je besmet bent. Dit duurt tussen de 5 en 12 dagen. In de tussentijd kun je het virus dus alweer overgedragen hebben aan andere mensen. Als je ziek wordt, dan heb je koorts en luchtwegklachten. De meeste mensen (98%) herstellen weer van het virus. Mensen met milde klachten zijn over het algemeen na een paar dagen beter. Patiënten die vanwege corona in het ziekenhuis belanden, hebben soms enkele weken nodig. Als je je beter voelt en 24 uur geen gezondheidsklachten meer hebt gehad, dan ben je genezen.

3. Wat betekent corona voor je zwangerschap?

Als je zwanger bent, dan maak je je natuurlijk extra zorgen over je eigen gezondheid én vooral over die van je ongeboren baby. COVID-19 kan de placenta ernsstig aantasten, met alle gevolgen voor je ongeboren kind. Het advies is om de bewegingen van je baby te monitoren vanaf 30 weken zwangerschap. Corona lijkt geen verhoogde kans te geven op aangeboren afwijkingen bij je baby. 

Enkele risicofactoren bij zwangeren

Er zijn enkele risicofactoren naar voren gekomen die de kans vergroten dat COVID-19 ernstiger verloopt bij zwangere vrouwen. Dit geldt vooral voor zwangere vrouwen die tot de risicogroepen behoren. Daarnaast hebben zwangere vrouwen die 35 jaar of ouder zijn, overgewicht hebben (BMI 30 of hoger) of met een niet-westerse achtergrond, een hoger risico op een ernstiger beloop. Zwangere vrouwen hebben daarbij een iets verhoogde kans om in het ziekenhuis of op de intensive care terecht te komen. Het gaat om kleine aantallen, zo meldt het RIVM. Wat hierbij een rol speelt is dat artsen vaak extra voorzichtig zijn met de behandeling van zieke zwangere vrouwen. Zo besluiten artsen uit voorzorg eerder om opgenomen zwangere vrouwen op de intensive care op te nemen. 

Het is daarom zeer verstandig om je aan de voorschriften te houden, zoals bepaald door het RIVM. Blijf ook zo veel mogelijk thuis. Heb je milde klachten zoals onderstaand, laat je testen en ziek uit.

 • Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loop,neus, niezen, keelpijn)
 • Hoesten
 • Benauwdheid
 • Verhoging of koorts
 • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)

Let op bij hoge koorts

Hoge koorts kan weeën opwekken. Ben je zwanger en heb je hoge koorts? Neem dan contact op met de huisarts of de verloskundige. Ook als je twijfelt of vragen hebt, bel de huisarts of verloskundige.

Je kunt zonder klachten gewoon je werk blijven doen. 

Lees ook: Zwanger en corona: alles wat je moet weten

Verloskundige zorg

Verloskundigen kunnen hun zorg voor 100% garanderen. De controles zijn als vanouds op de verloskundigenpraktijk. Lees ook het interview met verloskundige en WIJ Deskundige Sanne Bokkers.

Papa's to be kunnen weer mee

Je partner en oudere kinderen kunnen mee naar controles en echo’s. Natuurlijk alleen als zij geen klachten hebben, zoals koorts, hoesten, verkoudheid of keelpijn. Het kan zijn dat bij jouw verloskundigenpraktijk, ziekenhuis of echocentrum toch nog strengere regels gelden. Bijvoorbeeld omdat er geen ruimte is om een veilige afstand aan te houden.Probeer niet te vroeg op je afspraak te komen, om te vermijden dat er veel mensen tegelijk wachten. 

22 wekenprik

De 22 wekenprik maakt onderdeel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. Omdat het van invloed is op de bescherming van je baby tegen kinkhoest direct na de geboorte en op het vaccinatieschema, kun je ondanks aangescherpte maatregelen nog altijd terecht voor de 22 wekenprik. Heb je op het moment van de afspraak gezondheidsklachten, zoals verkoudheid, hoesten, diarree of koorts? Dan plan je beter een nieuwe afspraak. Alle echo's gaan gewoon door. 

Bloedonderzoek

Het bloedonderzoek voor zwangeren blijft uitgevoerd worden en wel het liefst zo vroeg mogelijk in je zwangerschap, vanaf week 10. Het gaat hierbij o.a. om de NIPT-test die berekent hoe groot de kans is dat je baby down-, edwards- of patausyndroom heeft. De NIPT-test is de vervanger van de combinatietest, die nog nauwelijks wordt uitgevoerd. De NIPT-test geeft namelijk een meer betrouwbare uitslag. Je verloskundige vertelt je hier graag meer over.

Bevallen

Je kunt als altijd kiezen voor een thuis- of poliklinische bevalling, ook als je corona hebt. Afhankelijk van de ernst van de klachten, wordt aangeraden om toch in het ziekenhuis te bevallen. Het virus lijkt niet overdraagbaar te zijn aan ongeboren kinderen. Maar pasgeboren baby's kunnen natuurlijk wél ziek worden. Hygiënemaatregelen zijn belangrijk om het risico zoveel mogelijk te beperken.

Bij een ziekenhuisbevalling is het de bedoeling dat er zo min mogelijk anderen bij aanwezig zijn. Voorlopig mag er één begeleider bij de geboorte zijn en in sommige gevallen één persoon extra, zoals je moeder of je vriendin. De verlos- en kraamkamers zijn apart van alle andere afdelingen. De veiligheid komt dus niet in gevaar.

Voel je je niet goed? Wees alert op klachten, zoals hoesten, benauwdheid en keelpijn. Krijg je (hoge) koorts? Neem dan contact op met de huisarts of de GGD. Ga niet meteen naar de praktijk. Zo voorkom je dat je eventueel andere mensen besmet.

Lees ook: Corona en bevallen: alles wat je moet weten

4. Wat betekent corona voor je baby?

Het lijkt erop dat COVID-19 bij baby’s en jonge kinderen mild verloopt. Het is natuurlijk wel zo, dat kinderen met een verminderde weerstand of andere gezondheidsproblemen meer risico lopen op ernstige medische problemen. Er zijn tot nu toe geen virusdeeltjes gevonden in moedermelk. Geef je borstvoeding? Blijf dit dan vooral doen. Want moedermelk biedt bescherming tegen infectieziektes. Ben je zelf of is er een ander gezinslid besmet met corona? Dan is de kans groot dat ook je baby al is besmet. Juist dan is het héél belangrijk om de borstvoeding niet te onderbreken. Enkele tips voor het voeden van je baby

 • Geef borstvoeding met een mondkapje op
 • Was je handen voor het aanraken van de baby, de fles en de borstkolf
 • Maak alles goed schoon na gebruik
 • Als je (nog) niet fit bent, laat de gekolfde melk dan door een gezond persoon geven. 

Gehoorscreening

De gehoorscreening bij pasgeborenen verloopt als vanouds.

Kraambezoek

Natuurlijk wil je je baby aan de wereld laten zien. Volgens de officiële richtlijnen kan kraamvisite langskomen, zolang niemand ziek is, geen klachten heeft die kunnen duiden op het coronavirus en ze niet in de risicogebieden zijn geweest. Maar of je dat ook wilt, als kersverse ouder van een pasgeboren baby, dat is aan jou. 

De intakes voor de kraamverzorging vinden met een huisbezoek plaats.

Beval je in het ziekenhuis? Kraambezoek is daar nog altijd niet toegestaan. Alleen jij, je partner en eventueel een ouder kind mogen bij je baby zijn op de kraamafdeling. 

De afspraken op het consultatiebureau gaan door, met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM. Dit geldt ook voor de vaccinatieafspraken.

Lees ook: Corona en je baby: alles wat je moet weten

5. Wat betekent corona voor je peuter of kleuter?

Scholen in het basisonderwijs, speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs zijn volledig geopend. Je hoeft je in principe geen extra zorgen te maken over je peuter of kleuter. Het blijkt dat kinderen minder vatbaar zijn voor het virus. Raken ze wel besmet, dan hebben ze hier veel minder klachten van. Houd je zo veel mogelijk aan de hygiënemaatregelen. Leer je kind regelmatig zijn handjes te wassen en te hoesten en niezen in de elleboogplooi.Ze kunnen prima met anderen spelen als ze géén klachten hebben, zoals koorts, verkoudheidsklachten of hoest. 

Heeft het kind verkoudheidsklachten (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen of keelpijn), of bekende hooikoortsklachten, dan mag hij naar de kinderopvang of de basisschool. Je kind hoeft dan niet getest te worden op corona. Dit geldt niet als het kind een nauw contact is van iemand die corona heeft. Dan moet hij thuisblijven.

Lees ook: Corona en je kind: alles wat je moet weten