5x dit wil je weten over corona

Het gewone leven is weer op gang gekomen, na weken intelligente lockdown. Al blijven we voorzichtig. In het openbaar vervoer bijvoorbeeld zijn mondkapjes sinds 1 juni verplicht. De grenzen zijn voorzichtig weer open. Wat betekent dit voor jou, nu je zwanger bent, een baby en/of jonge kinderen hebt?

WIJ.nl probeert deze pagina up to date te houden. Voor het laatste nieuws kun je kijken op je op de site van het RIVM en de Rijksoverheid.

1. Wat is het nieuwe coronavirus precies?

Officieel heet dit nieuwe coronavirus SARS-CoV-2. In 2002 was er ook een uitbraak, maar dan een ander type, dat SARS-CoV-1 heet. Het virus kan een ziekte veroorzaken, die lijkt op de griep. Deze ziekte noemen we COVID-19. 19 verwijst naar 2019, toen bekend werd dat in China mensen ziek waren geworden. Symptomen die voorkomen zijn koorts (>38°C), hoest, benauwdheid en moeite met ademhalen, spierpijn en vermoeidheid. Niet iedereen die besmet is, krijgt klachten of de verschijnselen zijn heel mild. Het virus is met name gevaarlijk voor mensen die een slechte afweer of ook al andere gezondheidsproblemen, zoals hartfalen, hebben. Zij lopen het risico wél ernstig ziek te worden en bijvoorbeeld een complicatie als een longontsteking op te lopen. Het aantal besmettingen lijkt af te vlakken. Houd je wel nog aan de hygiënemaatregelen en de nieuwste maatregelen van het kabinet om deze lijn vol te houden.

Dit zijn de hygiënemaatregelen

 • Was de handen regelmatig
 • Vermijd contact met mensen met griepachtige verschijnselen
 • Gebruik papieren zakdoekjes bij niezen en hoesten
 • Hoest en nies in de elleboogplooi
 • Gebruik een professioneel mondkapje, als je werkt met (mogelijk) besmette mensen

Dit zijn de aangescherpte maatregelen

 • Blijf thuis en mijd sociaal contact bij milde verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid en lichte hoest. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
 • Werk zo veel mogelijk thuis en/of spreid de werktijden.
 • Vermijd het openbaar vervoer, bezoek aan ouderen en personen met verminderde weerstand.

2. Hoe kun je besmet raken en verloopt de eventuele ziekte?

Het virus wordt van mens op mens overgedragen door kleine druppeltjes in de lucht. Dit gebeurt door niezen, hoesten en zelfs praten. Door te knuffelen of kussen met een patiënt kun je ook besmet raken.

Je merkt eerst nog niet dat je besmet bent. Dit duurt tussen de vijf en twaalf dagen. In de tussentijd kun je het virus dus alweer overgedragen hebben aan andere mensen. Dit is de reden dat er nu speciale maatregelen van kracht zijn. Na ruim twee weken moet het aantal besmettingen zijn ingedamd.

Als je ziek wordt, dan heb je koorts en luchtwegklachten. De meeste mensen (98%) herstellen weer van het virus. Mensen met milde klachten zijn over het algemeen na een paar dagen beter. Patiënten die vanwege corona in het ziekenhuis belanden, hebben soms enkele weken nodig. Als je je beter voelt en 24 uur geen gezondheidsklachten meer hebt gehad, dan ben je genezen.

3. Wat betekent corona voor je zwangerschap?

Als je zwanger bent, dan maak je je natuurlijk extra zorgen over je eigen gezondheid én vooral over die van je ongeboren baby. Het is een nieuw virus, dus er moet nog uitgebreider onderzoek worden gedaan. Maar COVID-19 lijkt tot nu toe geen verhoogde kans te geven op een miskraam of aangeboren afwijkingen bij je baby. Een eventuele infectie verloopt, als je zwanger bent, niet anders dan bij andere mensen. Wel is het zo dat er veel verandert in je lichaam. Ook je immuunsysteem. Het is niet te zeggen of je ook daadwerkelijk vatbaarder bent voor infectie. Daarom is het verstandig om je aan de voorschriften te houden, zoals bepaald door het RIVM. Blijf ook zo veel mogelijk thuis.

Er is een klein onderzoek gedaan onder negen zwangere en besmette vrouwen. Bij hun pasgeboren baby’s zijn géén virusdeeltjes gevonden in vruchtwater, navelstrengbloed, moedermelk en keeltjes. Het virus lijkt niet gemakkelijk van moeder op kind over te dragen tijdens de zwangerschap. De kinderen kwamen wel, op één na, met een keizersnede ter wereld. Dit om de kans op overdracht tijdens de bevalling zo klein mogelijk te houden. Bovendien werden de kinderen na de geboorte meteen gescheiden van de moeder, zodat ze niet alsnog geïnfecteerd raakten. Experts waarschuwen dat er nog geen definitieve conclusies te trekken zijn. Bovendien is nog onduidelijk of het virus ook onschuldig is in het begin van de zwangerschap, als de organen van de baby worden aangelegd.

Lees ook: Zwanger en corona: alles wat je moet weten

Verloskundige zorg

Verloskundigen kunnen hun zorg voor 100% garanderen. De controles zijn inmiddels weer als vanouds op de verloskundigenpraktijk. De intake wordt bij sommige verloskundigen wel telefonisch gedaan, net als de nacontrole. Zo blijft het sociaal contact beperkt. Om die reden gaan ook informatieavonden  en inloopspreekuren nog niet door. Als je toch informatie wilt, dan kun je vragen om een digitale versie van de presentatie of brochures. Lees ook het interview met verloskundige en WIJ Deskundige Sanne Bokkers.

Papa's to be kunnen weer mee

In de meeste verloskundigenpraktijk en ziekenhuizen mag je partner weer mee naar controles en echo’s. Natuurlijk alleen als hij geen klachten heeft, zoals koorts, hoesten, verkoudheid of keelpijn. Ook moet hij of zij 1,5 meter afstand houden in de wachtkamer en de onderzoekskamer. Het kan zijn dat jouw verloskundigenpraktijk, ziekenhuis of echocentrum toch nog strengere regels gelden. Bijvoorbeeld omdat er geen ruimte is om een veilige afstand aan te houden. Om die reden kunnen ook kinderen en andere belangstellenden nog niet mee. Probeer niet te vroeg op je afspraak te komen, om te vermijden dat er veel mensen tegelijk wachten. Je partner kan ook videobellen, als veilige optie, evenals oma en opa samen met je oudere kind(eren).

22 wekenprik

De 22 wekenprik maakt onderdeel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. Omdat het van invloed is op de bescherming van je baby tegen kinkhoest direct na de geboorte en op het vaccinatieschema, kun je ondanks aangescherpte maatregelen nog altijd terecht voor de 22 wekenprik. Heb je op het moment van de afspraak gezondheidsklachten, zoals verkoudheid, hoesten, diarree of koorts? Dan plan je beter een nieuwe afspraak. Alle echo's gaan gewoon door. 

Bloedonderzoek

Het bloedonderzoek voor zwangeren blijft uitgevoerd worden en wel het liefst zo vroeg mogelijk in je zwangerschap, vanaf week 10. Het gaat hierbij o.a. om de NIPT-test die berekent hoe groot de kans is dat je baby down-, edwards- of patausyndroom heeft. De NIPT-test is de vervanger van de combinatietest, die nog nauwelijks wordt uitgevoerd. De NIPT-test geeft namelijk een meer betrouwbare uitslag. Je verloskundige vertelt je hier graag meer over.

Bevallen

Je kunt als altijd kiezen voor een thuis- of poliklinische bevalling. Tenzij je drager bent van het coronavirus. In dat geval móet je in het ziekenhuis bevallen. Dit om te voorkomen dat er anderen worden besmet. Het virus lijkt niet overdraagbaar te zijn aan ongeboren kinderen. Maar pasgeboren baby's kunnen natuurlijk wél ziek worden. Hygiënemaatregelen zijn belangrijk om het risico zoveel mogelijk te beperken. Het kan zijn dat er niet voldoende bedden en zorg beschikbaar is in het ziekenhuis van jouw keuze. In dat geval zul je toch thuis of ergens anders moeten bevallen.

Tijdens een ziekenhuisbevalling is het de bedoeling dat er zo min mogelijk anderen bij aanwezig zijn. Voorlopig mag er één begeleider bij de geboorte zijn en in sommige gevallen één persoon extra, zoals je moeder of je vriendin. De verlos- en kraamkamers zijn apart van alle andere afdelingen. De veiligheid komt dus niet in gevaar.

Voel je je niet goed? Wees alert op klachten, zoals hoesten, benauwdheid en keelpijn. Krijg je (hoge) koorts? Neem dan contact op met de huisarts of de GGD. Ga niet meteen naar de praktijk. Zo voorkom je dat je eventueel andere mensen besmet.

Lees ook: Corona en bevallen: alles wat je moet weten

4. Wat betekent corona voor je baby?

Het lijkt erop dat CLOVID-19 bij baby’s en jonge kinderen mild verloopt. Het is natuurlijk wel zo, dat kinderen met een verminderde weerstand of andere gezondheidsproblemen meer risico lopen op ernstige medische problemen. Er zijn tot nu toe geen virusdeeltjes gevonden in moedermelk. Geef je borstvoeding? Blijf dit dan vooral doen. Want moedermelk biedt bescherming tegen infectieziektes. Ben je zelf of is er een ander gezinslid besmet met corona? Dan is de kans groot dat ook je baby al is besmet. Juist dan is het héél belangrijk om de borstvoeding niet te onderbreken. Enkele tips voor het voeden van je baby

 • Geef borstvoeding met een mondkapje op
 • Was je handen voor het aanraken van de baby, de fles en de borstkolf
 • Maak alles goed schoon na gebruik
 • Als je (nog) niet fit bent, laat de gekolfde melk dan door een gezond persoon geven. 

Gehoorscreening

De gehoorscreening bij pasgeborenen verloopt als vanouds.

Kraambezoek

Natuurlijk wil je je baby aan de wereld laten zien. Volgens de officiële richtlijnen kan kraamvisite langskomen, zolang niemand ziek is, geen klachten heeft die kunnen duiden op het coronavirus en ze niet in de risicogebieden zijn geweest. Maar of je dat ook wilt, als kersverse ouder van een pasgeboren baby, dat is aan jou. Want om de verspreiding van corona te voorkomen, is het vermijden van sociale contacten belangrijk. 

De intakes voor de kraamverzorging vinden gewon weer met een huisbezoek plaats. Tijdens de kraamperiode mag één vaste persoon op bezoek komen als de kraamverzorgende aanwezig is. Dit geldt voor de hele kraamperiode. Wel vervalt het maximale aantal van drie externe personen. Het kan dus zijn dat de kraamverzorgende, een stagiair en de verloskundige tegelijk aanwezig zijn. Houd zelf nog steeds minimaal anderhalve meter afstand van de personen die buiten je gezin om, langskomen.

Beval je in het ziekenhuis? Kraambezoek is daar nog altijd niet toegestaan. Alleen jij en je partner mogen bij je baby zijn op de kraamafdeling. 

De afspraken op het consultatiebureau gaan door, met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM. Dit geldt ook voor de vaccinatieafspraken.

Lees ook: Corona en je baby: alles wat je moet weten

5. Wat betekent corona voor je peuter of kleuter?

Scholen in het basisonderwijs, speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs zijn inmiddels weer volledig geopend. Je hoeft je in principe geen extra zorgen te maken over je peuter of kleuter. Het blijkt dat kinderen minder vatbaar zijn voor het virus. Raken ze wel besmet, dan hebben ze hier veel minder klachten van. Houd je zo veel mogelijk aan de hygiënemaatregelen. Leer je kind regelmatig zijn handjes te wassen en te hoesten en niezen in de elleboogplooi.Ze kunnen prima met anderen spelen als ze géén klachten hebben, zoals koorts, verkoudheidsklachten of hoest. Maar vermijd grote groepen.

Heeft het kind verkoudheidsklachten (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen of keelpijn), of bekende hooikoortsklachten, dan mag hij of zij naar de kinderopvang of naar de basisschool. Het kind hoeft niet getest te worden op corona.  Dit geldt niet als het kind een nauw contact is van iemand die corona heeft. Of als het kind bij iemand woont die koorts heeft of benauwd is. Dan moet hij of zij thuisblijven.

Wel gelden de volgende regels:

 • Ouders komen niet op het schoolplein of in de school.
 • De school let er op dat leerlingen vaak hun handen wassen.
 • Buitenspelen gebeurt alleen met dezelfde groep.
 • Na school gaat iedereen direct naar huis of de BSO. 

Lees ook: Corona en je kind: alles wat je moet weten